Moyes: Jedna výhra ještě nic neznamená

26/12/2010 0 Od Meňa

Důležitá pondělní výhra v Manchesteru je sice nadějným příslibem do nadcházejících týdnů, manažer však před optimismem varuje. Problémy prý ještě zcela zažehnány nejsou.

Pohádka, kterak bojovnost a vůle porazila arabské petrodolary měla již několikáté pokračování. Teprve čtvrtá výhra v letošní sezoně sice Everton tabulkou výrazně neposunula, ale zato přinesla fandům pocity, o které byla v posledních měsících akutní nouze. „Všichni jsme věděli, jak důležité vítězství to bylo. Letos jsme mockrát nevyhráli, takže každá výhra je velká. Na konci zápasu koneckonců šlo vidět, jak moc to pro nás znamená, zvláště, když jsme na konci museli přestát tlak v deseti mužích,“ říká boss.

„Samozřejmě si z takové výhry můžeme odnést hrdost, dosáhli jsme jí bez Mikela Artety a Stevena Pienaara, ale nebudu úplně spokojený, pokud na něj nedokážeme navázat dalšími výhrami. Stále jsme na můj vkus moc blízko konci tabulky a pár dobrých výsledků by se na naší pozici pěkně projevilo. Chceme zůstat mimo potíže.“

Do palby otázek a kritiky se poslední dobou dostával zejména přístup mužstva. V některých zápasech totiž pověstnému týmovému duchu Everton čest neudělal, ba naopak. Na morálce týmu ale nepříznivé výsledky prý žádné nežádoucí stopy nezanechaly.

„S naším týmovým duchem nikdy nebyl žádný problém, ale stále jsme věděli o našem špatném startu a ligové pozici,“ říká Moyes. „Pokud bych měl ukázat na něco, co hrálo proti City v náš prospěch, řekl bych čas. Svoje hráče znám opravdu dobře, mám s nimi jakožo s individualitami vztahy a vím, čeho je každý schopen. Oni se na oplátku dobře znají navzájem, a to je právě ten druh porozumění, který si nejde koupit, pokud stále přivádíte nové a nové hráče.“

Největší radost Moyesovi krom vynikajícího Leightona Bainese dělají oba Timové. Cahilla si nemůže vynachválit pro nasazení a samozřejmě stále rostoucí gólový účet a vřelá slova našel i pro Howarda, jenž měl na pondělní výhře lví podíl.  Krom letošních opor se však Moyes vrátil i k Mikelu Artetovi. Ten si odpykal svůj disciplinární trest a s největší pravděpodobností jej můžeme čekat v základní sestavě v úterním zápase na Upton Parku. Manažer věří, že čím větší porci minut záložník nastřádá, tím více jeho prozatím špatné výkony porostou.

„Vypadá to, že má prostě výpadek formy,“ zdůvodňuje Skot. „Nevím, jestli jde o zpožděnou reakci na to, že byl tak dlouho bez fotbalu, ale nedělá mi to velké starosti. Jeho kvality jsou trvalé a nemám pochyb, že jeho čas přijde. O Tima Cahilla jsem si před pár týdny dělal starosti. Pomyslel jsem si, že jsem na něm uviděl úbytek energie. Samozřejmě, že jsem se mýlil, protože v pondělí byl na svém maximu, stejně jako Tim Howard, který odchytal fantastický zápas.

Všichni víme, že Tim je ohromný brankář. Je něco na tomhle klubu, co mu prostě vyhovuje. Po přestupu z Manchesteru United možná věděl, že je to krok zpátky, ale není v tak častém světle pozornosti a díky tomu, že hraje pravidelně, se vypracoval ve skvělého týmového hráče. Navíc je to i skvělý organizátor. Nedělá mu potíž dávat obraně poziční pokyny, a pokud máte gólmana, kterému můžete věřit, pak to může udělat velký rozdíl. Jeho výkon proti City nám vysloužil body, a jeho emoce po zápase ukázaly, co to pro něj znamenalo. Nezajdu tak daleko, abych řekl, že tahle výhra nás dostala zpět do starých kolejí, ale alespoň to lidem pomůže uvědomit si, že z Evertonu srdce nevymizelo.“

A jak vůbec Moyes pohlíží na novou fotbalovou módu takzvaných „snoods“, laicky řečeno, jakousi vrchní část roláku, která chrání krk před zimou? Stačil pouze pohled na vyslanou sestavu. Po hřišti pobíhalo jedenáct nezahalených hrdel.

„Té zimy jsem si do konce ani nevšiml. Ale to bylo díky tomu, že jsem měl teplou bundu a rukavice. Ani mě nenapadlo, že všichni moji hráči hráli v krátkém rukávu, ale tak trochu vím, že žádný z hráčů by nad snoodem ani nepřemýšlel. Pokud by hráči měli rukavice, lidé by s tím neměli problém protože to byla jedna z těch nocí, kdy se to dá pochopit. Snood bych ale z mého osobního pohledu nikdy nemohl nosit, protože to musí být nepohodlné. Pro každý případ jsem ale v den zápasu promluvil s kitmanem, protože jsem zamýšlel mu říct, že pokud by zabalil byť jen jeden snood, vyhodil bych ho.

Vypadal šokovaně a uraženě. Víceméně řekl, že kdybych ho někdy přistihl balit snoods, sám by si zasloužil vyhazov. „Neudělal bych to,“ řekl. „Kdyby mě o to někdo požádal, prostě bych to nepovolil,“ říkal mi. Takže takhle. Jsme klub, kde kitman sám rozhoduje, že hráči nebudou nosit snoods, a přesně takhle to má být,“ dodal Moyes.