Preview: West Ham United – Everton

27/12/2010 0 Od Meňa

Poslední zápas kalendářního roku 2010 přivede Everton do Londýna. O jeho vydařené zakončení bude usilovat na trávníku již nikoliv posledního West Hamu.

Osmidenní pauza mezi posledním zápasem a soubojem na Upton Parku se Evertonu může náramně hodit do krámu. Odložené domácí utkání proti Birminghamu mohli Blues využít k většímu načerpání sil a do východního Londýna tak pojedou s možná ještě větší nálepkou favorita. Ostatně nic jiného než povinné tři body nepřichází v úvahu.

Kladiváři totiž zůstávají jedním z nejžhavějších kandidátů na sešup o ligu níž. Namále měl West Ham koneckonců i loňskou sezonu, tehdy si ale nakonec kůži stačil zavčas zachránit. Ani letos pak Hammers nepředvádějí nic, nad čím by mohla kladivářská srdce zaplesat. Od úvodních kol ani jednou nevykoukli ze sestupového pásma a jen ztěží stravitelná hra věru příliš nadějných vyhlídek nenabízí.

Nic převratného West Ham nepředvedl ani v nedělním zápase na Craven Cottage. I tam to s celkem Avrama granta nejprv vypadlo bledě, jenže k Hammers se tentokrát paní štěstěna neotočila zády, a tak si z přímého záchranářského souboje Kladiváři odvezli nesmírně cenné vítězství 3-1, mimochodem první venkovní výhru od úvodního kola minulé sezony. Ta jim pomohla odlepit se po dlouhých týdnech z úplného dna tabulky, kde je vystřídal Wolverhampton. Dalších výher už nicméně najdeme jen poskrovnu. Velkou většinu utkání West Ham prohrál, na čemž má lví podíl i nejhorší defenziva v lize. Z posledních deseti ligových zápasů Hammers vyhráli krom nedělního triumfu nad Fulhamem pouze koncem listopadu doma nad Wiganem. Zbylá osmička zápasů skončila čtyřikrát remízou a čtyřikrát prohrou.

Přesto v táboře West Hamu momentálně vládne přece jen o něco uvolněnější atmosféra. Matthew Upson naléhá, že jeho tým musí udělat vše pro to, aby se vyškrábal na bezpečnější příčky. „Je to obrovské povzbuzení. Na venkovní výhru jsme čekali strašně dlouho a poprvé po dlouhé době nejsme poslední,“ pochvaluje si zadák. „Musíme v tom pokračovat, nyní nás čekají dva důležité domácí zápasy. Musíme si do nich přenést stejný přístup a získat v nich další body. Jedině to by byl úspěch.“

Přestože z modré poloviny Manchesteru si Everton pravidelně odváží plný bodový zisk, výhra v současné herní situaci se rovnala malému zázraku. Ale zaplaťpánbůh, stalo se. Na City of Manchester Stadium přijel Everton s plánem, a ten do puntíku vyšel. Blues v góly přetavili svoje jediné dvě šance, což ostře kontrastuje s kvantem předchozích utkání a ve zbývajícím čase doslova a do písmene vydřeli nesmírně cennou a povzbuzující výhru. Nejdelší nevýherní série Evertonu pod hlavičkou Premier League, tak byla zažehnána za pět minut dvanáct.

Na Upton Parku Evertonu půjde jen o jediný cíl – výhrou navázat na výhru. Jestliže na City of Manchester Stadium Blues triumfovali již počtvrté v řadě, ve východním Lodnýně bude ve hře již páté vítězství na hřišti West Hamu za sebou. V případě výhry a příznivých výsledků ostatních utkání se navíc Toffees mohou posunout do první poloviny tabulky. Nic zadarmo ale z nebe nepadá. „Na West Hamu je to vždycky těžké,“ tvrdí David Moyes. „Musíme hrát dobře, abychom získali potřebný výsledek, jejich výhra nad Fulhamem jim dodala hodně sebevědomí. Premier League je vyrovnaná a stačí jen pár dobrých výsledků a v tabulka vás hned vynese výše. Nejprve se musíme odlepit od spodních příče, protože v úplném bezpečí ještě nejsme. Pokud ale vyhrajeme další dva zápasy, pak budeme opět moci mluvit o pohárech.“

Posledně se oba celky setkaly v dubnu na Goodison Parku a utkání rozhodně udělalo větší radost fandům Hammers. Remíza 2-2 znamenala pro West Ham zisk a pro Everton ztrátu v bojích o Evropu. Minulá návštěva Upton Parku potom dopadla vítězně, když se o výhru 2-1 postaral Louis Saha a Dan Gosling.

Historie soupeře

První zmínka o West Hamu se spojuje s rokem 1895 a amatérským týmem Thames Ironworks. V mužstvu prevážně hráli dělníci z nedaleké železárny, odtud jsou přezdívky mančaftu jako The Irons a The Hammers. V roce 1898 se vstupem do druhé divize Jižní ligy stal Thames Ironworks F.C. profesionálním klubem a hned o rok později postoupil do první divize.

V roce 1900 kvůli finančním problémům ale klub zanikl a přešel k nynějšímu názvu – West Ham United. O čtyři roky později se Kladiváři přestěhovali na Upton Park, kde hrají své zápasy dodnes. V roce 1923 pak přišel první velký úspěch, West Ham se probojoval až do finále FA Cupu, tam ovšem neuspěl. V té době hráli svěřenci Sydneyho Kinga první divizi, jenže v roce 1932 ji opustili, což znamenalo konec dvaatřicetiletého působení Kinga.

Po třiceti letech, kdy hráli Hammers převážně ve druhé divizi, se ujal trenérského kormidla Ron Greenwood, který záhy s klubem vyhrál dvě trofeje. FA Cup (1964) a rok později PVP. V té době hráli za londýnský tým taková jména jako Geoff Hurst, Bobby Moore nebo Martin Peters. V roce 1980 vyhráli Hammers opět FA Cup, a ačkoliv působili jen ve druhé lize, o šest let později zaznamenal klub nejlepší umístění v nejvyšší anglické soutěži – třetí místo.

Další roky se West Ham nedokázal trvale usadit v první divizi/Premier League. Až nastal rok 1994, týmu se ujal Harry Redknapp, který dokonce dokázal přes Intertoto cup dovést londýnský celek až do poháru UEFA. Jenže před sezónou 2000/01 Redknapp rezignoval a klub opět sestoupil z první ligy. V roce 2005 ho však Alan Pardew dokázal dovést zpět. Pod taktovkou nynějšího manažera Newcastlu sahali Hammers po dlouhých letech po zisku nové trofeje. Strhující průběh finále FA Cupu 2006 proti Liverpoolu dospěl až k pokutovým kopům, ty ale West Ham nezvládl.

Pardewa brzy nahradil Alan Curbishley, u kormidla Kladivářů ale vydržel jen dva roky a po kontroverzním ukončení vzájemné spolupráce našel West Ham nástupce v nezkušeném Gianfrancu Zolovi, bývalém vyhlášeném kanonýrovi. Italovi se sice nedařilo, svůj tým ale k záchraně nakonec dovedl. I přesto měli noví majitelé ve složení Gold a Sullivan o manažerovi odlišné představy a tak se Ital s Upton Parku pakoval. Nástupcem se stal izraelský kouč Avram Grant, jenž zatím s West Hamem paběrkuje na sestupových pozicích.

Zápasová fakta

Everton proti West Hamu zdobí famózní série. Neprohrál sedm vzájemných zápasů v řadě a z toho pětkrát zvítězil. Z patnácti duelů v Premier League na Upton Parku jich Blues vyhráli sedm, zatímco čtyřikrát se remizovalo a stejněkrát zvítězil West Ham.

Poslední venkovní prohra Evertonu v letošním ročníku přišla v srpnu na Villa Parku, od té doby jsou Toffees v sedmi venkovních zápasech neporaženi. West Ham pak nabízí ostrý kontrast své domácí formy – doma posbíral nejméně bodů ze všech týmů, a to 9 bodů ze stejného počtu utkání.

West Ham

Domácí forma Hammers jasně odpovídá jejich pozici. Doposud vyhráli dva zápasy, tři remizovali a čtyři prohráli. Jasně mluví i číslo inkasovaných branek – 32, což je nejvyšší počet z celé soutěže. Na domácím hřišti se však na druhou stranu málokdy netrefí. Z dosavadních devíti zápasů vstřelili v osmi případech alespoň jeden gól. Výjimkou je pouze listopadová bezbranková remíza s Blackpoolem. Grantovo mužstvo dále v průměru vyprodukuje 273 přihrávek za zápas, což je v porovnání s Evertonem (350), poměrně málo. Překvapuje i to, že West Ham je v tabulce počtu střel na tým na osmém místě. Pokusy na bránu nicméně s přesností pouhých 34%, poněkud pokulhávají.

Everton

Toffees jsou na tom s přesností střel na bránu o něco lépe (40%), přesto mají na kontě pouhé čtyři vítězství v sezoně. V deseti posledních zápasech se hned šestkrát zrodila remíza. Prosincová forma ovšem tam marná není. Z dosavadních tří zápasů Blues vydolovali pět bodů, ačkoliv jich mohlo být klidně víc.

Vzájemná bilance

  • Celkově:               35-25-61
  • Na Upton Parku:    25-14-23
  • V Premier League:  6-8-16

Absence

Avramu Grantovi se vrací Louis Boa Morte, jenž si odseděl jednozápasový trest. O účasti Valona Behramiho a Benniho McCartyho bude rozhodovat test před utkáním.

Odložení zápasu s Birminghamem nakonec udělalo více užitku než škody, protože zápas s největší pravděpodobností Phil Jagielka stihne, fit už navíc bude i John Heitinga a Steven Pienaar. Z trestu se vrací Mikel Arteta, zápasovou stopku si naopak odpyká Victor Anichebe.

West Ham: Green, Boffin, Ben-Haim, Upson, Tomkins, Gabbidon, Ilunga, Boa Morte, Sears, Parker, Kováč, Spector, Reid, Obinna, Stanislas, Cole, Piquionne, Barrera, Nouble

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Jagielka, Distin, Heitinga, Baines, Coleman, Fellaini, Rodwell, Cahill, Arteta, Osman, Pienaar, Bilyaletdinov, Saha, Beckford, Yakubu, Gueye

  • Kdy: 28.12. 18:30 SEČ
  • Kde: Upton Park
  • Rozhodčí: Howard Webb