West Ham – Everton 1:1

28/12/2010 0 Od Meňa

Nejspíš zasloužená remíza byla k vidění na Upton Parku. Zápas mizerné úrovně moc fotbalového vzruchu nenabídl, a tak kdo neviděl, ten rozhodně neprohloupil.

Na očekávaný posun tabulkou tak může Everton minimálně do soboty zapomenout. Ani o záchranu bojující West Ham si ale moc nepomohl, obzvláště když ztratil vedení. V každém případě se o důležité tři body nemohla prát vítězná sestava, jež udolala Manchester City. Včas se nestihl vykurýrovat Phil Jagielka, kterého na stoperovi zaskočil Tony Hibbert a s týmem do Londýna neodjel ani Leon Osman. Překvapujícím, a jak se později ukázalo také nefungujícím tahem, bylo vynechání útočníků. Na hrot David Moyes postavil Tima Cahilla. Upachtěný zápas se svojí první šance dočkal v osmé minutě. Chytrá přihrávka Marouane Fellainiho došla k Sylvainu Distinovi, a ten z poměrně ostrého úhlu mířil vedle vzdálenější tyče. Belgičan držel taktovku Evertonu i nadále a častokrát na sebe krom svojí defenzivní úlohy přebíral i kreativnější roli, neboť výkon navrátilce Mikela Artety znovu dosahoval tragických výšin. K další vážnější příležitosti už ale presující Hammers Blues nepustili. A naopak to byli oni, kdo přivedli domácí ochozy do extáze.

Po špatně odehraném rohovém kopu v patnácté minutě, doskákal balon k Radoslavu Kováčovi. Český záložník sice trefil z akrobatické pozice míč nemotorně, jenže ke vší smůle se kulatému nesmyslu do cesty připletl Tony Hibbert, tím osudně změnil jeho dráhu a Tim Howard po míči lapal už bezmocně. Zadák Toffees tak prožil dokonalé deja-vu. Vlastenec si totiž ke svému jménu připsal i v loňském zápase na Upton Parku.

Šťastný gól Kladiváře nabudil, a tak často hrozili nebezpečnými protiútoky. Nejvážnější šanci si vzal na triko Victor Obinna, když přešel Artetu a zkraje šestnáctky zazvonil o bližší tyč. Mezitím hledali cestu k bráně i hosté, jenže jejich pomalá, čitelná hra nevedla prakticky k ničemu. O to víc pak muselo Evertonians zamrzet několik situací, ve kterých se přímo nabízela střelba a místo ní borci v modrém házenkářsky dobývali pokutové území.

Vyrovnávací gól ale stejně přišel. Akce začala ve 41. minutě u Stevena Pienaara, jenž přenechal míč Artetovi, ten našel u vápna Tima Cahilla, který chytrým obloučkem našel na zadní tyči obranou West Hamu zapomenutého Semuse Colemana, a mladičký Ir z první překonal Roberta Greena.

Druhý poločas začal stejně nudně jako ten první. Bitva o střed pole málokdy přinášela skutečně zajímavé okamžiky, a kdy už, tak balon skončil poměrně daleko od brány, tak jako v případě Pienaarova pokusu. Jako blesk z čistého nebe se tak zrodila gólovka Irons. Freddie Sears, jenž měl na pravém křídle zcela volný prostor, přihrával před bránu Carltonovi Coleovi, ten ale svoji velkou příležitost zazdil pomalým šourákem vedle brány.

To už byl na hřišti i Yakubu, nahradivší nevýrazného Jacka Rodwella, ale ten útočnou vozbu týmu nijak nevylepšil. Šance k rozhodnutí utkání si nicméně Everton přece jen vypracoval. Nejprve lapil Cahillovu střelu Green a brankář Hammers se musel činit i pár minut před koncem, kdy z rohového kopu hlavičkoval Fellaini. Bohužel jen doprostřed brány.

To největší rozčarování si ale fandové Blues museli vytrpět v nastavení, a to když se Moyes rozhodl na hřiště poslat čerstvou dvojici Jermaine Beckford, Diniyar Bilyaletdinov. Mezitím co si Evertonian svírali hlavu v dlaních nad “genialitou“ manažera, už však zazněl závěrečný hvizd. Evertonu přinesl bod, což není konec světa, ale všichni víme, že se očekávalo víc. Jak po stránce výsledkové, tak herní.

West Ham: Green, Faubert, Tomkins, Upson, Ilunga (33. Spector), Sears, Parker, Kováč, Boa Morte, Obinna (84. Hines), Piquionne (55. Cole)

Everton: Howard, Neville, Hibbert, Distin, Baines, Coleman, Rodwell (61. Yakubu), Arteta (90. Bilyaletdinov), Fellaini, Pienaar (90. Beckford), Cahill

Hodnocení hráčů: Howard 7, Neville 6, Hibbert 5, Distin 7, Baines 6, Coleman 8, Rodwell 5, Arteta 5, Fellaini 8, Pienaar 6, Cahill 6, Yakubu 5

Žluté karty: Kováč

Držení míče: 49% – 51%

Střely na bránu: 2 – 5

Střely mimo bránu: 9 – 8

Rohové kopy: 4 – 7

Fauly: 12 – 15