Everton – Tottenham Hotspur 2:1

05/01/2011 0 Od Riči

Everton v letošní sezóně příliš často nevyhrává, když už ale uspěje, stojí to za to. Tottenham přijížděl na Goodison Parku bojovat o čelo tabulky, nakonec ale odjíždí domů zaslouženě s prázdnou.

Tim Cahill odjel na Asijský pohár, a tak David Moyes musel řešit, jak svého letos nejlepšího hráče nahradí. Jelikož na Australanovi stojí formace 4-5-1, rozhodl se manažer EFC pro rozestavení, v němž budou operovat dva útočníci – Beckford a Saha. Mimo to indisponovaného Jagielku nahradil ve stoperské dvojici, po zranění vracející se, Heitinga.

Everton vstoupil do zápasu přímo skvěle, skóroval už ve třetí minutě a branku vsítil, věřte nebo ne, Louis Saha. Francouz se prosadil střelou slabší pravou nohou po zemi zpoza vápna a v Premier League vstřelil branku po 11 měsících – 1:0.

Odpovědět se snažil za Spurs van der Vaart, jeho dalekonosný oblouček ze 7. minuty těsně minul branku. Stejně dopadl i Crouch se svojí hlavičkou.

Z vedení se nakonec Toffees příliš dlouho neradovali. Crouch, kterého trestuhodně bránil při centru Neville, snadno prodloužil hlavičkou míč na van der Vaarta, jenž už neměl problém zblízka překonat Howarda – 1:1.

Po vyrovnání Tottenhamu diváci na Goodison Parku sice nějakou dobu žádnou kloudnější šanci neviděli, i přesto se ale nenudil. Bavil je kapitán Phil Neville, který nejprve ukázal skvělý ofenzivní průnik obohacený jesličkami Baleovi.

A poté přihrávku patičkou proti Crouchovi.

Na konci povedené akce z 23. minuty stál po vtipné Sahově narážečce Beckford. Bývalý útočník Leedsu po kličce Gallasovi ovšem vysoko přestřelil.

Na začátku 31. minuty zkoušel své štěstí Arteta, Gomes však bez větších problémů jeho střelecký pokus zlikvidoval. Proti ráně Modriče pro změnu Howard ani zasahovat nemusel, poměrně o dost totiž minula prostor mezi třemi tyčemi.

Ve 35. minutě po dobrém centru Nevilla hlavičkoval Beckford ve slibné pozici opět nad bránu. O odvážné zakončení nůžkami ze 16 metrů se pokoušel dvě minuty před koncem prvního poločasu van der Vaart, z těžké pozice avšak jen přestřelil.

Těsně před přestávkou neuspěl se svým přímým kopem aktivní van der Vaarta, do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Stejně jako v prvním poločase i ve druhém mohl jít Evertonu rychle do vedení, v 50. minutě Saha skvěle vysunul Colemana, jenž uháněl ze strany na Gomese. Mladý Ir v zakončení bohužel selhal, jelikož se trefil pouze do náruče Gomese.

V 61. minutě měl velkou možnost Tottenham, Crouch hlavou posunul míč na van der Vaarta, proti němuž se zaskvěl perfektním zákrokem Howard. Hned z protiútoku po centru Coleman a pálil Saha, jeho dělovce se ale stačil postavit do cesty Hutton. Louis Saha byl při chuti, po Fellainiho zisku míče střílel nad bránu.

Francouzský blonďák zkoušel své štěstí i po sedmdesáti minutách hry, opět však doplatil na horší zakončení.I když Everton Tottenham celkem výrazněji přehrával, stále si musel dávat pozor na zadní vrátka. V dresu Spurs totiž neustále ohrožoval Howarda prvotřídní van der Vaart, proti němuž se musel americký brankař opět vytáhnout. Holanďana ovšem zdatně doplňoval Crouch, třeba jako v 73. minutě, když po individuální akci a střele hodně protáhl Howarda.V 75. minutě se Blues dočkali druhé branky, Saha potáhl z brejku míč a vystřelil. Jeho ránu stačil ještě Gomes vyrazit, ale jen k nohám Colemana, který gólovou dorážkou korunoval svůj výborný výkon – 2:1.

V 77. minutě opustil hřiště Beckford, místo něj vyběhl na hřiště Yakubu, bude to jeho poslední zápas za Everton?

V závěru žádný očekávaný tlak Tottenhamu nepřišel, naopak dobrou šanci promarnil Yakubu a Osman střílel jen do prostoru, kde stál Gomes. To ovšem nikoho z EFC mrzet nemuselo, jelikož Toffees vyhráli 2:1!

Branky: 3. Louis Saha, 75. Séamus Coleman – 11. Rafael van der Vaart
ŽK: 57. Phil Neville
Everton: Tim Howard, Sylvain Distin, John Heitinga, Leighton Baines, Phil Neville, Marouane Fellaini, Mikel Arteta, Steven Pienaar (87. Leon Osman), Séamus Coleman, Louis Saha (89. Jack Rodwell), Jermaine Beckford (78. Yakubu Ayegbeni)

Tottenham Hotspur: Heurelho Gomes, William Gallas, Michael Dawson, Benoît Assou-Ekotto, Alan Hutton, Luka Modrić, Jermaine Jenas, Gareth Bale (59. Niko Kranjčar), Aaron Lennon (80. Robbie Keane), Peter Crouch, Rafael van der Vaart