Měli jsme co dokazovat, uznává Coleman

06/01/2011 0 Od Meňa

Více než dva měsíce bez domácího vítězství jsou již minulostí. Everton si počíhal na další tým ze špice tabulky a na čas dal zapomenout na problémy. Hrdina zápasu tvrdí, že odčiňování hrálo zásadní roli.

Překvapení v pozitivním slova smyslu bylo u mnohých fandů znát dokonce už před výkopem. David Moyes při absenci Tima Cahilla netypicky vsadil na jasně ofenzivní taktiku se dvěma útočníky a na hře týmu to bylo znát. Ačkoliv Blues znovu zahodili dost šancí, díky aktivitě jim zasloužené vítězství nakonec neuniklo.

Toffees tak znovu potvrdili, že pokud mají co napravovat, většinou nezklamou. Oproti prohranému zápasu na Britannia Stadium tak byl k vidění diametrálně lepší Everton. Seamus Coleman, jenž nedal bekům Tottenhamu vydechnout a koneckonců zařídil i vítězný gól, si tak předvedenou odpověď pochvaluje.

„Proti Stoke jsme zklamali a včera jste mohli od úvodního hvizdu vidět, jak velkou chuť jsme měli,“ říká. „Nedopřávali jsme jim prostor, presovali jsme ve všech částech hřiště a naštěstí se to na konci vyplatilo.“

Dvaadvacetiletý křídelník se včera dokonce posunul na druhou příčku týmové tabulky střelců. Vystřídal na ní Mikela Artetu, včera se gólově prosadil již počtvrté v sezoně, přičemž šlo o jeho debutový gól na Goodison Parku. Irský rychlík přitom mohl slavit hned dvakrát, se svojí první gólovkou ale nenaložil ideálně. S klidným srdcem nicméně může Spurs označit za oblíbeného soupeře. Právě proti nim si totiž v minulé sezoně připsal pamětihodný ligový debut.

„Minulý rok to pro mě byl zápas, na který nikdy nezapomenu. Tehdy utkání skončilo 2-2, a tentokrát se mi podařilo dát gól a vyhráli jsme. Z těch dvou je tohle lepší, vždycky je skvělé dostat se na listinu střelců a samozřejmě máme tři body. Když Louis střílel, pomyslel jsem si, že pokud budu poblíž, něco bych z toho mohl získat. Vstřelit gól na Goodisonu je prostě nejlepší pocit ze všech. Tu první šanci jsme měl pořád v hlavě, měl jsem ji proměnit, nebo přihrávat Jermainu Bekfordovi, ale ten gól všechno vynahradil.“

Colemanův náramný výkon dovedl ocenit i Moyes. Mladíka sice staví na kraj zálohy, tedy mimo jeho přirozený post, přesto ale tvrdí, že křídelní hvězdu Spurs Garetha Balea, v zápase jednoznačně zastínil. „Hlavní potlesk by měl letos znít na adresu Garetha Balea, protože je to obrovský talent, ale zároveň je třeba pochválit i Phila Nevilla, který ho znovu skvěle ubránil. Pokud ale budeme mluvit o křídelním hráči večera, dá se hovořit pouze o Seamusi Colemanovi. Myslím, že Assou-Ekotto je jedním z nejlepších levých beků v lize a Seamus mu připravil opravdu těžký zápas.“

Krom výkonu neúnavného Ira, se však konečně v dobrém mluví i o Louisi Sahovi. Třiatřicetiletý útočník poslal Everton do vedení už ve třetí minutě a co víc, šlo o jeho první ligovou trefu od loňského února. Francouz tak možná dal najevo, že svoje poslední slovo ještě neřekl.

„Myslím, že všichni ví, čeho je Louis na hřišti schopen a proč je považován za fantastického útočníka. Kdokoliv, kdo s ním kdy pracoval nebo hrál vám řekne, že když má svůj den, umí zahrát neuvěřitelně. Myslím, že včera to ukázal. Nevyhráli jsme ale jenom díky němu a Seamusovi. U všech byla vidět vůle, hráli s rázností a odhodláním. Chtěli jsme dostat vícekrát míč do vápna oproti minulým zápasům a skutečně se zdálo, že každá naše šance mohla skončit gólem. To je v porovnání s předchozími zápasy velký rozdíl,“ podotkl Moyes závěrem.