FA Cup Preview: Scunthorpe United – Everton

07/01/2011 0 Od Meňa

Úvodní dny nového roku tradičně patří Anglickému poháru. Po loňské blamáži je co napravovat a první krůček Everton čeká na hřišti Scunthorpe.

Možná poslední zbývající fotbalová soutěž, která si i přes veškeré nástrahy moderní doby dokázala udržet všechny svoje charakteristické rysy od tradic třeba až k nevyzpytatelnosti oněch kouzelných zápasů, je tu. Samotný FA Cup začal pro ty nejmenší trpaslíky na fotbalové mapě Anglie již v letních měsících, mrazivý leden je pak měsícem M, kdy do bojů o prestižní trofej vstupují jména vzbuzující respekt.Loňský cíl byl předem jasný – navázat na famózní jízdu FA Cupem, která Blues v předchozím ročníku donesla na dosah vysněnému poháru. Úvodní krok Toffees zvládli, ačkoliv se k tomu museli pěkně nadřít. Doma proti Carlisle United byla ve třetím kole k vidění vyrovnaná bitva, vítězství zařizoval až deset minut před koncem Tim Cahill. Úřadující vicemistři ovšem v dalším kole tvrdě narazili. Osudným se jim stalo překvapení ročníku Birmingham City, jenž si v prvním poločase vypracoval na Goodison Parku dvoubrankový náskok, k jehož stažení už Everton pevná birminghamská zeď nepustila.

Druholigoví Iron, jak zní přezdívka klubu ze severního Lincolnshiru, loni ztroskotali přesně ve stejné pasáži soutěže. Ve třetím kole nejprve Scunthorpe vyzrálo nejtěsnějším jednobrankovým rozdílem nad Barnsley, ve čtvrtém kole se nicméně museli poroučet. Na jejich Glanford Park zavítal milionářský Manchester City, jemuž Iron srdnatě vzdorovali, ovšem prohru 2-4 nedokázali zvrátit. Ligová forma jde sice v FA Cupu stranou, ale jak si alespoň pro zajímavost Iron vedou v Championship? Tak trochu předvídatelně je čeká boj o holé přežití. Z posledních devíti zápasů posbírali jen dvě vítězství a krčí se tak na předposledním místě tabulky s tříbodovou ztrátou na jednadvacátý Sheffield United.

Tak jako v každém pohárovém  zápase, ve kterém bývá celek z nižší soutěže outsiderem, však Scunthorpe nemá prakticky co ztratit. Manažer Iron a ikona klubu Ian Baraclough tak tvrdí, že jeho týmu bude role nefavoritů vyhovovat. Motivací jeho hráčů pak bude poprvé po padesáti letech na domácí půdě porazit celek z nejvyšší soutěže. Naposled se to celku z dvaasedmdesátitisícového města podařilo proti Blackpoolu Stanleyho Matthewse, jež odjížděl ze starého Old Showground poražen 6-2.

„Do zápasu nepůjdeme s tím, že k němu přistoupíme naprosto odlišně. Tohle je FA Cup, specifická soutěž se speciální atmosférou,“ říká Baraclough, jehož svěřenci na domácí půdě nevyhráli od srpna. „Nikdy nevíte, může jít o zápas, který nastartuje naši domácí formu a dostane nás na Glanford Parku do správných kolejí. Doufejme, že bude vyprodáno a uslyšíme skvělou atmosféru od obou táborů. Je to pro nás skvělou příležitostí, jak ukázat co umíme proti některým z nejlepších hráčů v zemi.

Přijedou jména, která sledujeme v televizi a pro kluky to bude velká možnost se s nimi porovnat. Myslím, že zkušenosti hrají velkou roli a tihle hráči si vyzkoušeli nastoupit proti Manchesteru United a loni proti Manchesteru City. Neleží na nás tlak. Pár týmům jsme v posledních letech připravili v poháru těžký zápas a víme, že pokud zahrajeme tak jak vím, že umíme, je v našich silách překvapit. Snad Everton zastihneme ve slabší chvilce,“ dodává teprve čtyřicetiletý manažer, pro něhož je Scunthorpe vůbec první trenérskou štací.

Touhu dojít v Anglickém poháru znovu co nejdál, ovšem v Evertonu nelze přehlédnout. Hladový po úspěchu je také Louis Saha, střelec nejrychlejšího gólu v historii finálových zápasů FA Cupu. Nejstarší pohár světa mu totiž chybí ve sbírce, ve které se vyjímá mistrovský titul i Ligový pohár získaný v barvách Manchesteru United.

„Máme velkou motivaci. Je to obrovsky důležitý zápas. Bylo nám líto, že jsme tak brzy vypadli z Ligového poháru, takže chceme uspět v FA Cupu. Je to dobrá šance vyhrát trofej, což potřebujeme a fanoušci si to zaslouží. V lize jsme nezačali dobře, takže pohár je moc důležitý,“ říká Saha.

„Vždycky je těžké hrát na hřištích menších klubů, ale pojedeme tam jako profesionálové a pro výsledek. O Scunthorpe toho moc nevím, ale nebude to jednoduchý zápas. FA Cup je skvělá soutěž a musíme o ni bojovat. Je důležité, abychom fandy něčím potěšili. V lize se nám nedaří, takže máme extra motivaci uspět v poháru.“

Historie soupeře

Počátky klubu se vztahují k roku 1899. První opravdu významný rok však přišel až o jedenáct let později, kdy se původní Scunthorpe United Football Club sloučil s místním rivalem Scunthorpe & Lindsey United a od další sezony se připojil k Midland Football League. Po roce 1921 a neúspěšném pokusu vstoupit do Football League, získal Scunthorpe & Lindsey v Midland League titul. Nejprve se tak stalo v sezoně 1926/27 a později i 1938/39. Jakmile dospěla sezona 1939/40 ke svému předčasnému konci díky vypuknutí války, Iron v nově  zorganizované nouzové soutěži obsadili druhou příčku. V neoficiálním play-off nicméně prohráli 3-2 s Peterborough.

Po konci války Scunthorpe & Lindsey znovu zkusil štěstí u vedení Football League, kam se klub chtěl podívat za každou cenu. Tentokrát dostali Iron, jakožto vicemistři Midland League ze sezony 1947/48, zelenou. Profesionální ligu si ovšem klub prvně vyzkoušel až v roce 1950. Vstupem do Football League tehdy dostal přednost před Workingtonem a Wiganem Athletic. První zápas v tehdejší Football League Division Three North sehráli Iron proti dalšímu nováčkovi ze Shrewsbury. V těchto letech se navíc Scunthorpe stal prvním klubem v Anglii, který na svém hřišti vybudoval tribunu s ocelovými nosníky. Sheffield Wednesday jej následoval až o čtyři roky později.

Nová kapitola klubových dějin se začal psát v roce 1988. Scunthorpe United si tehdy znovu osvojil další prvenství. Tentokrát se jako první fotbalový klub v moderní éře přesunul na nový, účelně vybudovaný stadion – Glanford Park. Původní stadion Old Showground v osmdesátých letech již dosluhoval a k tomu, aby mohl splňovat nové regule, které byly zavedeny po požáru Valley Parade v Bradfordu roku 1985, neměl klub finanční prostředky. Původní hřiště bylo prodáno obchodnímu řetězci Safeway (nyní Sainsbury’s).

Novou lokalitou byl vytipován pozemek, ležící mimo město, takže nový stánek vyrostl až za hranicemi města Scunthorpe (po reorganizaci místního zastupitelstva v roce 1994, však stadion leží již uvnitř městského obvodu). Scunthorpe United nicméně neměl k dispozici žádné prostředky z prodeje Old Showground, žádné sponzorské smlouvy, granty ani bankovní úvěry. Nedostatek peněz tak znamenal, že Glanford Park byl vybudován v jednoduchém „krabicovém“ stylu, navíc ještě s menší kapacitou, než měl Old Showground. Dnes se na stadion vejde 9088 diváků.

V roce 1992 se Iron probojovali až do finále play-off Third Division ve Wembley. Zápas dospěl až k penaltám, a v těch byl ale úspěšnější protivník z Blackpoolu. Další návštěva svatostánku anglického fotbalu přišla roku 1999 a tentokrát už si celek vyznávající vínovou kombinaci nenechal vítězství ujít. Leyton Orient porazil 1-0. V další sezoně však Iron zažili velký propad, který nakonec vyústil až v sestup do League Two. Dvě sezony nato už ale Scunthorpe patřila třetiligová příslušnost, přitom ještě o rok dříve byli na pokraji sestupu do Conference.

To už se ale blížila sezona 2006/07, zřejmě nejvydařenější ročník klubových dějin. Šestnáctizápasová série neporazitelnosti, vyrovnala v březnu 2007 dosavadní klubový rekord, který navíc Iron překonali ještě o další tři zápasy. 14. dubna si vítězstvím nad Huddersfieldem zajistili postup do Championship a o pár týdnů později se na Glanford Parku oslavoval mistrovský titul. Celkově Scunthorpe získal 91 bodů, a nejlepší střelec Billy Sharp vstřelil 30 gólů. Bodový zisk i bilance nejproduktivnějšího střelce byla největší ze všech týmů Football League a dokonce i Premier League.

O rok později ale ve Scunny zažívali přesně opačné pocity. Se 46 body a předposledním místem, Iron sestupovali zpět do League One. Proto ani nepřekvapí, že další sezonu putovali znovu nahoru. Ve finále play-off zdolali Millwall 3-2. Ve stejném roce se navíc stali účastníky finále Football League Trophy, ve kterém prohráli po prodloužení s Luton Town. Setrvání v druhé lize si Scunthorpe v loňské sezoně zajistil až v posledním kole. K jistotě záchrany stačila domácí remíza 2-2 s Readingem.

Úspěchy

  • Third Division North: Vítězové 1957/58
  • Fourth Division: 4. místo (postup) 1971/72, 1982/83
  • Division Three (čtvrtá liga): Vítězové play-off 1999/98
  • League Two: Vicemistři 2004/05
  • League One: Vítězové 2006/07
  • League One: Vítězové play-off 2008/09

Před zápasem

Do Scunthorpe Everton cestoval doposud jedinkrát, a to v druhém kole Ligového poháru v roce 1997. Tehdy Toffees Iron přejeli v poměru 5-0.

Momentálně je na tom Scunthorpe bídně – prohrál sedm z posledních osmi zápasů a ve všech soutěžích doma letos vyhrál jen třikrát. Šest posledních domácích utkání Iron prohráli, naposled na svém hřišti plně bodovali 28. srpna, kdy porazili Crystal Palace 3-0. Co se FA Cupu týká, loni se do čtvrtého kola kvalifikovali poprvé za šest let, přičemž dále se nikdy nepodívali. Posledním prvoligovým týmem, přes který postoupili, byl v lednu 1970 ve čtvrtém kole Sheffield Wednesday.

Absence

Chybět bude nadále Phil Jagielka, jenž je jediným marodem. Tim Cahilla čeká brzy první utkání na Asijském poháru. Scunthorpe by pak mohlo postrádat kapitána Cliffa Byrnea, majícího potíže se zády a také Garryho Thompsona, jehož trápí třísla.

Everton: Howard, Mucha, Neville, Hibbert, Heitinga, Distin, Baines, Rodwell, Fellaini, Arteta, Bilyaletdinov, Pienaar, Osman, Yakubu, Saha, Beckford, Coleman, Duffy, Gueye, Baxter

  • Kdy: 8.1. 16:00 SEČ
  • Kde: Glanford Park
  • Rozhodčí: Kevin Friend