Scunthorpe United – Everton 1:5

08/01/2011 0 Od Riči

Do nejstaršího fotbalové soutěže vstoupil Everton bezvadně, s druholigovým Scunthorpe si na jeho hřišti bez větších problémů snadno poradil. Díky výhře 5:1 tak Toffees postupují do 4. kola FA Cupu.

Po vypadnutí z Carling Cupu je brán FA Cup v Evertonu velmi vážně, i proto David Moyes udělal proti středečnímu ligovému zápasu proti Spurs jenom tři změny v základní sestavě. Od první minuty hráli Leon Osman (s kapitánskou páskou), Diniyar Bilyaletdinov a Tony Hibbert. Místo jim uvolnili Phil Neville, Mikel Arteta and Steven Pienaar, posledně jmenovaný se kvůli menšímu zranění kolene nevešel ani na lavičku náhradníků.

A stejně jako proti Tottenhamu i tentokrát se Toffees rychle ujali vedení. A opět u toho byl Saha, který se ve 4. minutě trefil přesně k tyči zpoza vápna – 0:1. Francouz se evidentně vrací do své staré střelecké pohody. Scunthorpe chtěl rychle odpovědět, Dagnall však namířil svoji hlavičku vedle brány Howarda.

Po brance se delší dobu, až na pár náznaků, hrálo bez výraznějšího ohrožení jedné či druhé branky. Až v 18. minutě vypálil z dálky doprostřed svatyně Evertonu domácí O’Connor. O tři minuty později si Fellaini hezky narazil s Beckfordem, v závěru celé akce ale přestřelil.

Ve 23. minutě Coleman nádherně vysunul Beckforda, forvard se šestnáctkou na zádech se řítil sám na bránu, Murphy ho ale hbitým reflexem vychytal. Everton dál presoval a zanedlouho se tečovanou střelou prezentoval Osman. Ten hrál koneckonců ústřední roli i o pár minut později. Pěkným centrem z levé strany našel Beckforda a ten instinktivně zavěsil – 2:0.

Začátek druhé půle Everton totálně zaspal. Collins dostal pas za obranu, a jelikož ho Distin nepokryl, měl dostatek času na přesné zakončení a po šestnácti vteřinách druhého poločasu snížil z pohledu svého týmu na 1:2.

V 50. minutě Fellaini sklepl míč na Bilyaletdinova, ruský reprezentant ovšem ve slibné pozici zamířil dost nepřesně. Stejně dopadl na opačné straně o pár minutek později i Dagnall. Potřebný klid na kopačky Blues se však vrátil už v 58. minutě, Beckford potáhl míč, narazil si s Bilyaletdinovem a přesným centrem našel Colemana, který umístěnou hlavičkou rozvlnil síť – 1:3.

Svůj povedený výkon okořenil v 73. minutě Marouane Fellaini brankou, Belgičan skóroval střelou po zemi – 1:4. V 80. minutě se po rychlé akci připomenuli i domácí, Forte střílel z úhlu nad bránu. Pokus střídajícího Gueyeho pro změnu zablokovala obrana.

83. minuta přinesla pěkný fotbalový moment, Baines dostal ve vápně balon a po jeho zpracování křížnou ranou vymetl roh branky – 1:5.

Scunthorpe chtělo něco s nepříznivým výsledkem udělat, proti Mirfinovu pokusu se vytáhl Howard. Z následného rohu uklidil zmatek ve vápně odkopem Baines.

V 90. minutě dostal Beckford míč od Anichebeho do běhu, zbavil se obránců, obešel i vyběhnutého brankaře, ovšem střelu z úhlu do brány nasměrovat nedokázal. Everton tak vyhrál „jen“ 5:1.

Branky: 46. Collins 46 – 4. Saha, 33. Beckford, 58. Coleman, 73. Fellaini, 83. Baines
ŽK: 9. Heitinga, 58. Coleman
Scunthorpe: Murphy, Jones (46. Raynes), Mirfin, Nolan, Wright, Woolford, O’Connor, Wright (79. Togwell), Collins, Dagnall (66. Godden), Forte
Everton: Howard, Hibbert, Baines, Heitinga, Distin, Coleman (78. Magaye Gueye), Bilyaletdinov, Osman, Fellaini (74. Rodwell), Saha (63. Anichebe), Beckford
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváků: 7 028