Preview: Liverpool – Everton

14/01/2011 0 Od Meňa

Na Anfield Road se schyluje k největšímu anglickému derby. To aktuální bude mít pořadové číslo 215 a není asi zapotřebí dodávat, co všechno je ve hře.

Anfield Road. Není snad stadionu, na kterém by vítězství chutnalo sladčeji. Jenomže příležitost k vychutnání vítězství na jižní straně Stanley Parku Everton nedostal již bezmála jedenáct let. Přesto se v modrém táboře i letos věří. Důvodů k optimismu mají sice Blues více, než kdykoliv předtím, ale… No nějaké ale se najde pokaždé, a tak nezbývá než jen věřit, že tentokrát už to opravdu klapne.

Ideálnějších vyhlídek aby se člověk skutečně nahledal. Liverpool stále nehýří ničím, čeho by se ostatní celky měly zaleknout a koneckonců, podle toho to na Anfieldu také vypadá. Krize na Reds doléhá ze všech stran a první oběti již musely díky mizerným výsledkům vyklidit svoje pozice. Prst nového amerického vedení ukázal očekávaně na nebohého Roye Hodgsona. V silách trenérského světoběžníka nebylo v vyzvednout Reds ze středu tabulky, a tak svoji misi u červených musel zapíchnout již po půl roce.

O to větší zadostiučinění pak u drahých červených přátel vyvolalo angažování, byť jen nejspíš dočasné, klubové legendy Kennyho Dalglishe. Ale ani muž, jenž s Liverpoolem slavil úspěchy jako hráč a později i jako manažer, nemá na růžích ustláno. Vyhořel již ve svém prvním utkání po návratu, v pohárovém derby proti Manchesteru United a zcela dokonale aktuální mizérii vystihla i středečení porážka v Blackpoolu. Dalglish tak zdědil tým, jež z posledních deseti zápasů zvítězil jen třikrát a zároveň posbíral hned šest proher, mezi nimiž se honosí zejména domácí prohra s Wolverhamptonem, nebo poměrně vysoké prohry v Newcastlu či Blackburnu. Abychom nicméně celou situaci neviděli stejnými brýlemi, je zapotřebí dodat, že na domácí půdě Liverpool zkrátka zahrát umí. Na Anfieldu Reds posbírali dvacet bodů a v deseti zápasech inkasovali pouhých osm gólů.

Armáda červených kolegů tak touží po jediném – po třech bodech ve všemi Kopites dychtivě očekávaném, prvním domácím zápase Dalglishe. Samotný Skot pak nedočkavě tvrdí, že nedělní derby bude pro obě strany pamětihodným okamžikem.„Derby v každém městě jsou speciální, ale tohle více, než kterékoliv jiné a je tu hned několik důvodů. Až do nedávna byly vztahy mezi fanoušky báječné, což Merseyside derby rozlišuje od všech ostatních derby. Pro lidi a město je to fantastický den a město může být pyšné na dědictví těchto dvou fotbalových klubů. Odráží se to když na sebe oba narazí. K Davidu Moyesovi a Evertonu chováme velký respekt.“

Venkovní derby bohužel nebývá zápasem, na který by se běžný Evertonian mohl bezstarostně těšit. Na Anfieldu Everton nezvítězil od roku 1999 a nikdy potom se k výhře ani nepřiblížil. Blues zkrátka na svém původním hřišti pravidelně doprovází psychická zábrana, která jim přikazuje hrát opatrně a za každou cenu nechybovat. Výsledkem pak bývá nekoukatelný výkon, což byl klasický případ i loňského derby. Toffees přitom jeli na Anfield ve skvělé formě, jenže bojácný výkon a primitivní bránění osudné standartní sitauce je připravilo o jakýkoliv bodový zisk.

Před zápasem ovšem všechno napovídá tomu, že mužstvo je v dobrém rozmaru. V posledním ligovém zápase předvedl Everton možná nejpohlednější výkon z celé sezony a na Goodisonu si připsal ceněnou výhru nad Tottenhamem. Radost pohledět byla i o pár dní později v FA Cupu. Everton vstřelil Scunthorpe dokonce pět gólů, což může, ale zároveň i vzhledem k úrovni soupeře nemusí, znamenat konec střeleckého trápení. Tak či tak, před derby Toffees nabrali sebevědomí a záleží jen na nich, nakolik s ním naloží během osudných devadesáti minut.

Ve velkou šanci každopádně třeba takový Tony Hibbert věří. Sám je hráčem, který ze současného týmu v derby nastoupil nejčastěji, výhra na Anfieldu mu však ve sbírce chybí. „Miluji derby,“ říká bek. „Miluji tyhle zápasy a vím, že u ostatních hráčů je to stejné. Všichni vědí, že je to pro nás obrovsky důležitý zápas. Z pohledu sebevědomí je důležité, že máme za sebou dvě výhry. Derby je ale derby, je to jeden z těch zápasů, kde se stává cokoliv.“

Jenom drobnost – vyhrát na Anfieldu, chybí Blues ke zkompletování doublu nad Liverpoolem. Naposled se jim to podařilo v legendární sezoně 1984/85 a díky letošní domácí výhře 2-0, šance žije. Loni se z dvojnásobných výher nad rivalem radovali červení. Na výhru na Goodisonu navázali již zmíněnou domácí výhrou 1-0.

Historie soupeře

Vznik druhého městského klubu se, jak víme, nesl v podivném kontroverzním duchu. Naštvaní akcionáři Evertonu, kterým se John Houlding rozhodl navýšit nájemné Anfield Road o neuvěřitelných 150%, se raději rozhodli přehnaně velkému Houldingovu egu ustoupit, a tak později spatřil světlo světa Goodison Park. Anfield však dlouho prázdný nezůstal, hned ve stejném roce, tedy léta páně 1892 Houlding založil LFC.

Mužstvo, které tvořilo hned 13 skotských profesionálů brzy získalo první trofej – pro vítěze Lancashire League. Rokem 1901 už Liverpool slavil první titul ve First Divison, zatímco o tři roky později také první finále FA Cupu. V letech 1923 a 1924 klub získal na dlouhou dobu poslední ligový titul. Čekat musel klub déle než je tomu dnes – další pohár Liverpool získal až v roce 1947.

O pár let později se klubu ujímá legendární postava liverpoolských dějin, Bill Shankly. Ten klub dostává ze zajetí Second Divison, kam Reds spadli v roce 1954 a pomalou patnáctiletou prací v klubu vybudoval mančaft, který naháněl Evropě hrůzu. V roce 1964 Liverpool získal další prvoligový titul, a za rok už se ve vitríně na Anfiledu blýskal první získaný FA Cup. Začátkem roku 1972 navíc slaví první úspěch na evropském poli – vítězství v poháru UEFA.

A přišla osmdesátá léta. Zlatá fotbalová éra v Merseyside. Liverpool během nich získal třikrát Pohár vítězů evropských zemí, tři ligové poháry, šest ligových titulů a jedno vítězství v Charity Shield. Během 80. let se tak pohár pro vítěze ligy ani jednou neopustul Liverpool, Everton se z jeho zisku mohl radoval v roce 1985 a 1987. Právě předposlední dekáda 20. století je ale paradoxně zároveň jedním z nejsmutnějších období klubu.

V roce 1985 celý fotbalový svět hluboce zasáhla tragédie na heyselském stadionu v Bruselu. Liverpoolští rowdies tehdy zavinili smrt několika fanoušků turínského Juventusu, což mělo za následek pětiletý zákaz nástupu všech anglických mužstev v evropských soutěžích. Everton na řádění liverpoolských bezmozků krutě doplatil. Jeho špičkové mužstvo mohlo Evropu pravidelně dobývat, jenže místo toho se Howardu Kendallovi rozpadlo pod rukama. O čtyři roky později naopak Evertonians dali najevo svou solidaritu. Desitky liverpoolských rodin po tragédii na Hillsborough ztratili své blízké, a tak se po sheffieldském neštěstí město zase načas spojilo.

Roku 1990 Liverpool získal poslední ligový titul. Od té doby třikrát triumfoval v FA Cupu, stejně jako v Ligovém poháru. Ušatý pohár pro vítěze Ligy Mistrů liverpoolští osahali naposledy v roce 2005.

Zápasová fakta

Pověst Merseyside derby, jakožto nejvíce vyhrocených zápasů v sezoně, potvrzují stále rostoucí čísla udělených červených karet. Loňské derby na Anfieldu okořenily dvě vyloučení – na každé straně po jednom. Do sprch šel předčasně Sotiros Kyrgiakos a Steven Pienaar. V posledních dvanácti zápasech padlo v derby deset červených karet, v éře Premier League pak již devatenáct. Více, než ve kterémkoliv jiném zápase.

Vyloučení tak alespoň zčásti nahrazují vzruch vycházející z gólových momentů. Těch je totiž v posledních letech na Anfieldu poskrovnu. V posledních čtyřech ligových zápasech tam padly pouhé čtyři branky.

Liverpool

Nedostačující výkonnost Reds dokumentují čtyři prohry z posledních pěti ligových zápasů. Celkově již Liverpool prohrál zápasů deset, což je těsně za polovinou sezony nejhorší číslo za 57 let. Právě tehdy červení sestupovali. Před domácím publikem se nicméně Liverpoolu vesměs daří, vždyť na Anfieldu vyhráli pět z předcházejících šesti utkání.

Do derby Reds ovšem půjdou bez dvou tradičních opor. Zraněného Jamieho Carraghera doplní vykartovaný Steven Gerrard. Od duelu na Anfieldu v únoru 2002, půjde o první derby, ve kterém nebudou figurovat. Třetí zajímavou postavou je pak částý cíl posměšků, záložník Lucas. Brazilec statisticky prohrál více soubojů, než kterýkoliv jiný hráč, dostal se dokonce jen těsně nad padesátiprocentní hranici. Oproti tomu Marouane Fellaini vychází ze soubojů s úspěšností 83%.

Everton

Blues letos doposud prohráli jen tři venkovní zápasy s jedenácti. Výkonnost na cizích hřištích tak zůstává v solidních mezích, zvláště pakliže uvážíme, že na cestách méněkrát prohrál jen Arsenal, Manchester City a stále neporažený Manchester United.

Častým neúspěchům na Anfieldu z malé části nahrává i fakt, že odpískání pokutového kopu ve prospěch Toffees je ve venkovním derby skutečně raritou. Stalo se tak dokonce jedinkrát během 73 let, a to v prosinci 1988, kdy jedenáctku proměnil Wayne Clark. Na penaltu navíc Everton zatím marně čeká i v letošní sezoně.

Vzájemná bilance

  • Celkově:               84-64-66
  • Na Anfield Road:    40-33-24
  • V Premier League:  16-12-9

Absence

Krom Carraghera s Gerrardem, se na hřišti možná neobjeví ani Joe Cole, jehož start není kvůli problémům s kotníkem jistý. Jediným zbylým marodem zůstává Jay Spearing.

Evertonu bude stále chybět Phil Jagielka, jemuž poraněné stehno ještě nedovolí nastoupit. Tim Cahill má za sebou druhý skupinový zápas Austrálie na Asijském poháru.

Liverpool: Reina, Gulacsi, Johnson, Škrtel, Agger, Kelly, Wilson, Konchesky, Kyrgiakos, Meireles, Poulsen, Lucas, Jovanović, Torres, Kuyt, Shelvey, Ngog, Rodrigez

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Distin, Heitinga, Baines, Coleman, Fellaini, Rodwell, Arteta, Osman, Pienaar, Bilyaletdinov, Saha, Beckford, Anichebe, Yakubu, Gueye

  • Kdy: 16.1. 15:05 SEČ
  • Kde: Anfield Road
  • Rozhodčí: Phil Dowd