Po derby převažují smíšené pocity

17/01/2011 0 Od Meňa

Díky šokujícímu obratu měl Everton našlápnuto k dobytí Anfieldu, ale nakonec derby vítěze nenašlo. Remíza tak podle aktérů reflektuje spravedlivý výsledek.

215. Merseyside derby se povedlo. V jednom z nejatraktivnějších derby posledních let se tentokrát oba kluby rozešly smírně a co víc, Blues letos s celkovými čtyřmi body z obou zápasů, převzali nad Liverpoolem nadvládu. Everton sice může mrzet, že neudržel svoje bleskově nabyté vedení, na druhou stranu ale může být rád, že po příšerném výkonu z prvního poločasu, se dokázal vrátit zpět do hry. U Davida Moyese tak převládají smíšené pocity.

„V prvním poločase jsme se vůbec nechytali. Měli jsme štěstí, že o přestávce jsme prohrávali jen 1-0. Vypadalo to, že máme na hřišti některé mladíky, které začátek zápasu zastrašil. Liverpool vyhrával souboje, takže v poločase potřebovala padnout nějáká slova.

Za nepříznivého stavu jsme ale stále byli ve hře a hráči potom zareagovali skvěle. Potom jsme měli i několik pološancí, díky kterým jsme mohli vést 3-1. Celkově se náš výkon v druhé půli znatelně zlepšil a vlastně jsme odcházeli trochu zklamáni, že jsme nebrali všechny body. Vím, že Liverpoolu chyběli dva důležití hráči, ale pro klub s menším kádrem jako Everton, je to rozdílné.“

Podle Moyese tolik podstatnou roli nehrála ani postava Kennyho Dalglishe, pro něhož šlo o první domácí zápas po jeho návratu na lavičku Reds. „Anfield je skvělý stadion se skvělou atmosférou – hráli proti Evertonu, takže nezáleželo na tom, kdo byl manažerem, pokaždé by to bylo stejné.“

Toffees chyběl krom jediných marodů Phila Jagielky a Louise Sahy i třetí neméně důležitý hráč, v jeho případě však ze zcela jiných důvodů. Steven Pienaar je na odchodu z klubu a v nejbližší době by měl vyměnit Liverpool za Londýn – jeho novým chlebodárcem se stane buď Chelsea nebo Tottenham. Jihoafričan podle manažerových slov nechtěl nastoupit, protože je myšlenkami někde jinde.

„Steven za mnou den před zápasem přišel a řekl, že se psychicky necítil na to, aby hrál. Přijali jsme nabídku od Chelsea a odmítli jsme nabídku Tottenhamu, ale Steven se s Chelsea nedomluvil na podmínkách, takže jsem se rozhodl, že by bylo bylo lepší jej skutečně nenominovat. Bude s námi trénovat, protože k žádné dohodě ještě nedošlo,“ vysvětluje.

„Nemá povolení mluvit s Tottenhamem, protože nenabídli stejné peníze jako Chelsea. Pokud nabídku dorovnají, pak se to může změnit, nebo se mezitím Steven dohodne s Chelsea, nevím.“

Pienaara se Sahou v základní jedenáctce nahradil Victor Anichebe s Leonem Osmanem a s jejich výkonem panuje u Moyese spokojenost, ozvláště pak u prvně jmenovaného. „Myslím, že Victor byl v druhém poločase rozdílový hráč, než se u něj po sedmdesáti minutách začala projevovat únava. S Beckfordem to bylo stejné, ale myslím, že velký rozdíl udělal právě Victor.

Nemůžu říct, že Beckford je vyloženě mladý, ale je mladý z pohledu téhle soutěže. Je v ní nezkušený, ale každou chvílí se naučí něco nového. Je to stejné jako u manažerů. Já se učím celou dobu, co zde jsem.“

Jeden z hrdinů derby, autor vyrovnávacího gólu, Sylvain Distin přiznává, že tým přestupové spekulace rozptylují. S výkonem mužstva je nicméně spokojen a do zbývající části sezony hledí s optimismem.

„Není to příjemný pocit, když doufáte v posílení a místo toho se mluví o odchodu nejlepších hráčů. Vše, co můžeme dělat, je čekat, co se stane. Samozřejmě, že chceme, aby nikdo neodcházel. Bylo by zklamání, kdyby Steven odešel. Nikdo nic takového nechce, ale to je fotbal. V každém klubu, kde jsem hrál, to bylo stejné. Musíme se dál soustředit a dál se zlepšovat,“ říká velezkušený stoper, pro něhož šlo včera o první ligovou trefu v dresu Evertonu.

„Manažer byl v poločase naštvaný a přinutil nás uvědomit si, že máme na víc a že ze sebe musíme vydat víc. Prostě jsme to nebyli my, nehráli jsme náš fotbal. Jeho slova zafungovala dobře. Čtyři body proti Liverpoolu jsou OK, ale je tu i zklamání, protože jsme mohli vyhrát. Celkově jsou ale domácí tři body a jeden venkovní, dobrý výsledek,“ říká letošní opora.