Pienaar odchází ke Spurs

18/01/2011 0 Od Riči

Dlouho očekávaný odchod Stevena Pienaara z Evertonu se dnes uzavřel. Jihoafričan přestupuje za tři miliony liber do ambiciózního Tottenhamu Hotspur.

Pienaar měl na Goodison Parku smlouvu pouze do konce června letošní roku, proto bylo víceméně jasné, že Toffees opustí. Vždyť odmítl od Davida Moyese novou vylepšenou smlouvu a rozhodně se netajil touhou zahrát si Ligu mistrů, které by se v nejbližších letech v dresu Evertonu asi jen těžko dočkal.

David Moyes, už smířený s odchodem jednoho ze svých nejlepších hráčů, preferoval Pienaarův odchod v tomto zimním přestupovém období. Pokud by totiž „Peanuts“ opustil Everton po skončení smlouvy, nedostali by Blues za ofenzivního záložníka ani libru, což by bylo v tíživé finanční situaci klubu velké zklamání.

Za Pienaara nakonec nabídla tři miliony liber nejprve Chelsea, Everton obdchod akceptoval, Pienaar se však s obhájci titulu nedohodl na smlouvě. Londýňané nepřistoupili na hráčův požadavek s platem £75 000 liber týdně. Na řadu se tedy dostal Tottenham, který napodruhé navýšil svoji nabídku o milion liber, čímž vyrovnal Chelsea a splnil požadavky Evertonu. U Spurs se už Pienaar se svým, na peníze velmi naslouchajícím, agent domluvil na podmínkách. V Tottenhamu bude Pienaar nosit číslo 40, kontrakt mu vyprší až v roce 2015.

Do Evertonu přišel Pienaar v létě 2007 na roční hostování z německé Borussie Dortmund, kde se rok trápil po příchodu z Ajaxu. Ve své první sezóně na Goodison Parku se stačil pozitivně vrýt do pamětí fanoušků a funkcionářů, třebaže od něj nikdo žádné zázraky nečekal. David Moyes viděl u hráče perspektivu, a tak ho na konci sezóny koupil za dva miliony liber, což vzhledem k výkonům v nadcházejících dvou sezonách vyznívá jako směšná částka. Pienaar se zařadil po bok nejlepších záložníků v Premier League a za sezónu 2009/10 získal ocenění pro nejlepšího fotbalistu v Evertonu. Celkem odehrál za Toffees 132 zápasů a vstřelil 12 branek.