Bilyaletdinov se nevzdává

19/01/2011 0 Od Riči

Diniyar Bilyaletdinov tráví v letošní sezóně podstatně více času na lavičce náhradníků než na hřišti. I přesto je ovšem odhodlaný o místo v sestavě zabojovat a nehodlá z Evertonu odcházet.

Ruská hvězda přišla na Goodison Park s velkými nadějemi v létě 2009 za devět milionů liber. Ve své první sezóně to herně nebylo úplně to pravé ořechové, ovšem Billy střílel celkem dost důležitých a nádherných branek, takže vzhledem k aklimatizaci na Ostrovech se brala jeho první sezóna v Evertonu jako úspěšná. Svůj talent měl naplno projevit v té nadcházející, jenže v ní zatím Bilyaletdinov nedostává od Davida Moyese téměř žádné šance. V Premier League odehrál pouze 14 zápasů, z nichž jen ve třech případech hrál v základní sestavě. Naposledy nastoupil od první minuty v lize v listopadu při domácí remíze s Boltonem.

Naděje na základní sestavu svitla levenohému záložníku v Merseyside derby. Steven Pienaar do utkání nastoupit nechtěl a Billy odehrál před derby povedený zápas v FA Cupu. Ovšem DM v duelu s Liverpoolem raději vsadil na svého oblíbeného Osmana. Přesto Bilyaletdinov nezoufá:

„Můj otec trénuje v Lokomotivu Moskva, kde jsem působil. Mluvíme spolu o fotbale každý den. S fotbalem jsem začal v pěti letech a od té doby je pro mě táta nejdůležitější osobou. Zavolá mi a zeptá se mě: Proč jsi nehrál? Proč jsi neskóroval? Poté mi položí otázku: A trénuješ tvrdě? Odpovím mu samozřejmě ano. Takže následně od něj slyším: V tom případě musíš čekat na svoji šanci, chovej se jako profesionál a nedovol, aby jsi měl špatnou náladu.

Snažím se zůstat pozitivně naladěn, protože se jedná o můj život a moji kariéru. Musím přemýšlet pozitivně. Samozřejmě pokud příliš nehrajete, napadají vás myšlenky o tom, že něco děláte zle. To u mě ale vždy trvá jen několik sekund. Nemyslím na špatné věci, snažím se dívat do budoucnosti.

Mám rád Everton, líbí se mi naše mužstvo, atmosféra v klubu je skvělá. Pracuje se mi tu příjemně, což si opravdu užívám. Neuvažuji o změně týmu. Jediné, co chci změnit, je můj čas na hřišti. Musím to dokázat díky práci v tréninku – to mi přijde jako nejlepší způsob. Podle mě není správné přijít za trenérem a zeptat se ho, proč nehraji. Nehodlám za ním jít se slzami v očích, chovám se jako profesionál.

Co mě ale znepokojuje, je moje pozice v národním týmu. Dick Advocaat, ruský reprezentační trenér, se mnou o mojí situaci mluvil. Potřebuje, abych začal nastupovat, jelikož se mu prý budu letos hodit v důležitých zápasech. Takto jsme si povídali před pár týdny během přátelského zápasu proti Iránu v Dubaji. Pravděpodobně to nebyla naše poslední rozmluva. Uvidíme, dávám tomu čas.

V Evertonu klidně nastoupím všude, kde bude potřeba. Mohu hrát na křídle, z Lokomotivu a národního týmu jsem zase zvyklý na pozici za útočníky. Za Rusko jsem dokonce odehrál dva nikterak důležité zápasy jako levý obránce. O tomhle rozhoduje trénér, na mě nezáleží. Klidně ať mě postaví do branky!“

S odchodem Pienaara do Tottenhamu má Billy k základní sestavě mnohem blíže, což si uvědomuje: „Steven se v Evertonu po čtyři roky prezentoval jako velký hráč. Přeji mu hodně štěstí do budoucna. On je velmi kreativní, mužstvu bude rozhodně chybět. Pořád ale máme k dispozici několik dobrých fotbalistů. Možná mi Stevenův odchod pomůže, raději bych však vzhledem k jeho kvalitám nastupoval s ním. Jen proto, že odešel, nemusím hned v příštím zápase hrát. Kdo ví? Jestli odteď začnu dostávat více příležitostí není otázka pro mě, ale pro Davida Moyese a Stevena Rounda.“

Everton o víkendu remizoval na Anfieldu 2:2, i když ve druhém poločase vedl. Stejně tak jako u fanoušků i u Bilyaletdinova převládají po duelu s Liverpoolem smíšené pocity: „Toto bylo moje čtvrté derby, do něhož jsem naskočil. Jsem rád za každou minutu. V moji zemi nejsou derby-zápasy příliš populární, zde je však lidé milují. Souboje proti Liverpoolu pro nás znamenají nejdůležitější utkání v sezóně.

V první půli jsme nehráli dobře, nevytvořili jsme si žádné šance. O poločase jsem nebyl v kabině, jelikož jsem se rozcvičoval, ale podle ostatních hráčů byl manažer opravdu naštvaný. Naštěstí David Moyes promluvil k týmu a ve druhém poločasu jsme se zlepšili. V zápase jsme poté naprosto dominovali, dali jsme dvě branky, bohužel po hloupé chybě soupeř vyrovnal. Když vemu v potaz celých 90 minut, remíza je asi spravedlivá.

Snad nás poslední výkony nakopnou. West Ham teď přijede s defenzivní taktikou, takže budeme muset vstřelit branku, aby museli Hammers útočit, čímž se pro nás otevře v jejich obraně více volného prostoru. Potřebujeme dobré výsledky, abychom stoupali tabulkou směrem nahoru.“

Pětadvacetiletý záložník poskytl rozhovor při návštěvě školy ve Wallasey, kde se chlubil trofejí North West Goal of the Year 2010 za branku proti Manchesteru United z loňského února.

„Gól proti ManUtd beru za velmi hezký, ale na konci minulé sezóny jsem vstřelil pěknou branku i proti Portsmouthu. Tyto dvě trefy společně se zásahy proti Slovinsku jsou pro mě speciální.“