Slaven Bilič exkluzivně

20/01/2011 0 Od Riči

Před zápasem s West Ham vyzpovídaly oficiální stránky Evertonu velmi zajímavou osobu. Pár slov o obou týmech prozradil jejich bývalý hráč Slaven Bilič.

Dnes uznávaný reprezentační trenér Chorvatska zanechal stopu ve West Hamu i v Evertonu, kde se prezentoval jako kvalitní obránce. Biliče přivedl na Goodison Park Joe Royle za £4,5 milionů z West Hamu v roce 1997. V londýnském klubu zažíval dvaačtyřicetiletý vášnivý fanoušek hudby nejlepší časy své fotbalové kariéry, i proto o sobě dodnes mluví jako o příznivci Hammers. Současná situace klubu ho samozřejmě znepokojuje.

Avšak sympatizuje i s Evertonem, hlavní radost mu dělá David Moyes, který udělal z Toffees tým schopný konkurovat nejlepším týmům Premier League.

„West Ham zažívá špatnou sezónu. Navíc teď má přes sebou těžký zápas, souboje na Evertonu jsou jedny z nejtěžších v lize. Nedávno jsem mluvil s Lukou Modričem, který mi řekl, že pro Spurs byl zápas na Goodison Parku nejsložitější.

Everton disponuje skvělým stadionem. Má úžasné fanoušky, kteří stojí za svým týmem, což pro soupeře není zrovna příliš příjemné. Pro West Ham to nebude lehký zápas, navíc když vememe v potaz jejich problémy.

Everton se nachází ve zvláštní sezóně. V létě jsem během Mistrovství světa večeřel s Davidem Moyesem, jehož považuji za jednoho z nejlepších manažerů v Anglii, s Evertonem dokázal neuvěřitelné věci. Podle tehdějších Davidových slov měl Everton v letošním ročníků zažívat skvělé časy v horních patrech tabulky. Jenže Toffees ztracejí body, když mají vyhrávat. Disponují silnou sestavou, výborným manažerem, úžasnými fanoušky, chybí jim však střelec. Pokud nemáte v kádru útočníka se schopností nastřílet 20 branek za sezónu, těžko dosáhnete odpovídajícím výsledkům.

I bez prvotřídního Pienaara má Everton pořád znamenitou zálohu – agresivní, hbitou, šikovnou a kreativní. Obrana je solidní podobně jako celý tým. Za tohle si patří manažerovi uznání.

Everton si zaslouží označení ohromný klub. Což jsem si uvědomil, až když jsem ukončil kariéru. Je to udivující klub se zajímavou historií, chci aby se mu dařilo. Vzhledem k historii by měl Everton patřit ke špičce lize. David Moyes ovšem dělá, co může.

Je mi líto, že jsem kvůli zranění nemohl během mého působení v Everton odvádět nejlepší výkony. Jsem z toho smutný. Chtěl jsem hrát naplno, zranění mi v tom však bránilo,“zhodnotil celou věc Bilič.

Chorvat se nezapomněl zastat Avrama Granta, jemuž rozhodně neulehčují v práci neustálé spekulace o vyhazovu: „West Ham má špatnou sezónu, jsem kvůli tomu naštvaný. Průpovídky okolo manažera rozhodně ničemu nepomáhají. Není to dobré pro manažera, pro průběh zápasů, pro hráče ani pro samotný klub.

Avram je dobrý manažer, znám se s ním. Odváděl solidní práci v Izraelu i v Anglii, konkrétně v Chelsea a potom v Portsmouthu. Pro West Ham znamená nejlepší volbu, měl by zůstat do konce sezóny. Zaslouží si svou šanci.“