Preview: Everton – West Ham United

21/01/2011 0 Od Meňa

Pozornost se po pohárové vložce znovu stáčí k ligovému dění, kde má Everton práce nad hlavu. Před zápasem proti West Hamu jsou očekávání vysoká.

Pouhé tři týdny po vzájemné bitvě na Upton Parku, která svého vítěze nepoznala, se role prohazují a na Goodison Parku se představí Londýňané. Dokáží vybojovat cenný záchranářský bodový zisk, anebo Everton, pomaličku nabírající formu, žádné překvapení nepřipustí?

Krom novoroční prohry ve Stoke, prochází Everton úvodním měsícem roku, prakticky bez žádné újmy. Objevilo se naopak hned několik nadějných příslibů do zbývajících měsíců. Hra konečně začíná vypadat tak, že Blues jsou schopni si střelecké příležitosti nejen tvořit, nýbrž i proměňovat, zatím se ani v nejmenším kupodivu neprojevila absence nejlepšího střelce Tima Cahilla a útočníci si začínají uvědomovat svůj prvořadý účel.

Tak jak už to nicméně v depresivních přestupových oknech bývá, žádnou pohádkou přesto Everton neprochází a naopak odehraje zásadní druhou polovinu sezony v oslabení. Exodus Stevena Pienaara přinesl ose týmu poměrně rozměrnou trhlinu a nakolik se projeví, bude záležet zejména na schopnostech jeho náhradníků. I bez šikovného Jihoafričana se nicméně Blues dokázali poprat na Anfieldu o výsledek. Zásluhou tref Sylvaina Distina a Jermaina Beckforda mohl být i tříbodový, ale konečnou remízou lze jen stěží pohrdat. Domácí prostředí, kde bude záhodno navázat nad poslední vítězství nad Tottenhamem, by tak mělo být dostatečnou zbraní, která přemůže údery londýnských Kladiv.

Hammers se alespoň zčásti výsledkově chytli závěrem prosince, kdy o body obrali právě i Everton. Posléze se Kladiváři dokonce vyšplhali na poslední nesestupovou příčku, to když porazili doma Wolverhampton. Poslední dva ligové výsledky si ale v každém případě West Ham za rámeček nedá. Pětigólový nášup na St. James Parku a následná domácí prohra 0-3 s Arsenalem vrátila Hammers do kruté reality posledního celku soutěže.

Vzruchu si ale na Upton Parku užívají dosytosti. Krom boje o záchranu, činnosti, která adrenalin rozdává plnými hrstmi, dělí Irons jen devadesát minut od Wembley. Stačí jim jen zvládnout odvetu semifinále Ligového poháru, na stadion Birminghamu si povezou nadějný výsledek 2-1. Než ale mužstvo Avrama Granta může pomýšlet na rozhodující duel, musí svoji pozornost zaměřit k výletu na Goodison Park, hřišti, kde se jim ani za mák nedaří, a kde se v minulých letech stali obětními beránky několika vysokých proher.

Naději však Kladiváři hledají v loňské návštěvě Goodisonu. Tehdy uhráli remízu 2-2, proto univerzál Jonathan Spector tvrdí, že v možnostech jeho týmu je podobný výsledek zopakovat. „Cílem je, něco si odsud odvézt. Bod je samozřejmě ok, ale musíme tam jet vyhrát. Poslední dobou jsme získali několik solidních výsledků a tenhle zápas může posloužit jako povzbuzení a motor, který nám pomůže stoupat tabulkou. První zápas v prosinci jsme měli vyhrát, ale brali jsme jen bod. Teď musíme vyhrát,“ velí Američan.

Historie soupeře

První zmínka o West Hamu se spojuje s rokem 1895 a amatérským týmem Thames Ironworks. V mužstvu převážně hráli dělníci z nedaleké železárny, odtud jsou přezdívky mančaftu jako The Irons a The Hammers. V roce 1898 se vstupem do druhé divize Jižní ligy stal Thames Ironworks F.C. profesionálním klubem a hned o rok později postoupil do první divize.

V roce 1900 kvůli finančním problémům ale klub zanikl a přešel k nynějšímu názvu – West Ham United. O čtyři roky později se Kladiváři přestěhovali na Upton Park, kde hrají své zápasy dodnes. V roce 1923 pak přišel první velký úspěch, West Ham se probojoval až do finále FA Cupu, tam ovšem neuspěl. V té době hráli svěřenci Sydneyho Kinga první divizi, jenže v roce 1932 ji opustili, což znamenalo konec dvaatřicetiletého působení Kinga.

Po třiceti letech, kdy hráli Hammers převážně ve druhé divizi, se ujal trenérského kormidla Ron Greenwood, který záhy s klubem vyhrál dvě trofeje. FA Cup (1964) a rok později PVP. V té době hráli za londýnský tým taková jména jako Geoff Hurst, Bobby Moore nebo Martin Peters. V roce 1980 vyhráli Hammers opět FA Cup, a ačkoliv působili jen ve druhé lize, o šest let později zaznamenal klub nejlepší umístění v nejvyšší anglické soutěži – třetí místo.

Další roky se West Ham nedokázal trvale usadit v první divizi/Premier League. Až nastal rok 1994, týmu se ujal Harry Redknapp, který dokonce dokázal přes Intertoto cup dovést londýnský celek až do poháru UEFA. Jenže před sezónou 2000/01 Redknapp rezignoval a klub opět sestoupil z první ligy. V roce 2005 ho však Alan Pardew dokázal dovést zpět. Pod taktovkou nynějšího manažera Newcastlu sahali Hammers po dlouhých letech po zisku nové trofeje. Strhující průběh finále FA Cupu 2006 proti Liverpoolu dospěl až k pokutovým kopům, ty ale West Ham nezvládn.

Pardewa brzy nahradil Alan Curbishley, u kormidla Kladivářů ale vydržel jen dva roky a po kontroverzním ukončení vzájemné spolupráce našel West Ham nástupce v nezkušeném Gianfrancu Zolovi, bývalém vyhlášeném kanonýrovi. Italovi se sice nedařilo, svůj tým ale k záchraně nakonec dovedl. I přesto měli noví majitelé ve složení Gold a Sullivan o manažerovi odlišné představy a tak se Ital s Upton Parku pakoval. Nástupcem se stal izraelský kouč Avram Grant, jenž zatím s West Hamem paběrkuje na sestupových pozicích.

Zápasová fakta

Everton proti West Hamu doprovází znamenitá forma. Z posledních osmi vzájemných zápasů vyšli Blues neporaženi, přičemž vyhráli pětkrát. I v celkovém kontextu Premier League pak Everton zvítězil v těsné většině střetnutí, přesněji v 16 z celkových 31.

Z patnácti domácích zápasů Premier League Toffees vyhráli devětkrát, Hammers na Goodisonu uspěli dvakrát. Jediným případem z deseti ligových zápasů kdy Everton na West Ham nestačil, je prohra 1-0 z Upton Parku v dubnu 2007.

Everton

Minulý týden se Blues na Anfieldu postarali již o svou jedenáctou remízu v sezoně, což je nejvyšší číslo v lize. Zhola ničím se není chlubit ani pokud přijdou na řadu čisté štíty. Těch letos Tim Howard udržel jen pět, navíc se obraně podařilo neinkasovat pouze jedinkrát z posledních dvanácti zápasů – v prosinci proti Wiganu. Jediná dvě vítězství z předchozích dvanácti zápasů pak přišla proti celkům z elitní pětice – Manchesteru City a Tottenhamu.

West Ham

Kladivářům začíná seriózně téct do bot. Po třiadvaceti odehraných kolech se krčí na dně tabulky a optimismus fandům nepřidá ani skutečnost, že existuje pouze jeden tým, který se ve stejné pasáži soutěže nacházel na posledním místě a přitom nakonec došel k záchraně. V sezoně 2004/05 jím byl West Bromwich Albion. Minimum čistých kont tedy u West Hamu není překvapující, z posledních sedmnácti utkání dosáhli jen dvou nul. Hned deset gólů pak Hammers obdrželi hlavou, zároveň jsou však jediným týmem, jež doposud neinkasovat gól střelou vyslanou zpoza velkého vápna.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  61-26-36
  • Na Goodison Parku:  37-10-10
  • V Premier League:    16-9-6

Absence

Po třech zmeškaných zápasech se do nominace vrací Phil Jagielka, který doléčil poraněné stehno. Šanci zahrát si má i Louis Saha, jenž West Hamu v posledních čtyřech zápasech nasázel hned pět gólů, o jeho účasti v zápase se ale rozhodne až před výkopem. Tim Cahill se s Austrálií na Asijském poháru připravuje na čtvrtfinále proti Iráku.

West Ham má marodku nepoměrně rozsáhlejší. Chybí Collison a Kurucz (oba koleno), Da Costa (kotník), Dyer a Hitzlsperger (oba stehno), Jacobsen (pata) a Stanislas (kýla). Distanc si bude odpykávat Obinna a nejistý je start Ilungy (podkolenní šlacha).

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Heitinga, Baines, Coleman, Fellaini, Rodwell, Arteta, Osman, Bilyaletdinov, Saha, Beckford, Anichebe, Vaughan, Gueye

West Ham: Green, Boffin, Faubert, Ben-Haim, Upson, Tomkins, Gabbidon, Ilunga, Bridge, Boa Morte, Sears, Parker, Kováč, Hines, Spector, Reid, Cole, Piquionne, Barrera, Nouble, McCarthy

  • Kdy 22.1. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Peter Walton