Moyes se bojí stagnace

22/01/2011 0 Od Meňa

Přestupové okno znovu vypouští na světlo klubovou finanční nemohoucnost a David Moyes připouští, že nedostatek investic do hráčského kádru se může začít plně projevovat.

Silné mužstvo, finišující v horních patrech tabulky. Toť je synonymum pro Everton posledních let. Silný je Moyesův tým koneckonců pořád, jenže klubu chybí to, co ostatním rivalům povětšinou ne – finance.

Sledování ostatních týmů, každoročně vylepšujících svoje kádry, tak vede manažera ke znepokojení. Everton sice v posledních dnech vydělal na prodeji Stevena Pienaara a hostování Yakubua, díky čemuž se Moyes ještě ve zbývajících dnech bude snažit o sehnání potřebného útočníka. Podstatně vydatnější investice jsou ale v dlouhodobějším horizontu v nedohlednu, a to bossovi přidává vrásky.

„Žádné z předchozích čtyř nebo pěti přestupových oken se mi nelíbilo. Vůbec jsem si je neužil, protože pro nás byla opravdu těžká. Mám obavy, že pokud nebudeme utrácet nějaké peníze, nikam se neposuneme,“ přiznává. „Pokud ale nemám na trh s čím přijít, nedá se nic dělat a musím si s tím poradit. Stále říkáme, že hledáme investice a optimisticky věřím, že někoho se nám ještě podaří přivést.

Je to i o ostatních hráčích, ti také potřebují něčím povzbudit, potřebují vidět, že se něco hýbe směrem kupředu a jsem si toho vědom,“ naráží Moyes na jeden z faktorů Pienaarova odchodu. „Sám jsem byl fotbalistou a vím, jak moc může příchod posily mužstvo stimulovat, takže se o to pokusím. Ale nepůjde o žádný permanentní transfer.“

Cílovým trhem tak zůstávají hostování. S jednou nabídkou už Everton nepochodil, a to když Monako odmítlo na hostování půjčit útočníka Mbokaniho. „Mbokanho jsme chtěli získat na hostování, nabídli jsme jistý poplatek a placení jeho mzdy, ale Monako obdrželo od jiných klubů větší nabídky, a nešlo jen o hostování ale i o odkoupení. Není mnoho klubů, které by pustily hráče hostovat šest měsíců poté, co za něj utratili sedm milionů,“ připouští Moyes, že jeho nabídla měla jen malou šanci na úspěch.

Nepřehlédnutelná finanční propast, dělící Everton od ostatních, byť výkonnostně třeba i slabších celků, se tak začíná plně projevovat. Klubový přestupový rozpočet sice patří ke zdaleka nejnižším v Premier League, Moyes ale stále věří, že trhlinu lze překlenout a vyvážit jinými způsoby.

„Doufám, že největším předmětem, se nestanou jen peníze. Tottenham třeba utrácí, ale my se snažíme udržet naše nejlepší hráče a neprodávat je a když jsem dostal tuhle práci, to byla také jedna věc, o kterou jsem byl požádán. Někdy nemáme na výběr, ale snažíme se o to.

Už několikrát jsem řekl, že Sunderland, Stoke, Birmingham, a tak dále, patří mezi kluby, které mohou utrácet. My v té pozici už nějakou dobu nejsme.“

Proto Moyes nechápe, proč Everton doposud nesehnal vytoužené investice. „Říkám to celou dobu. Když se podívám na Everton, vidím velký klub, skvělou příležitost ke koupi. Máme věrnou fanouškovskou základnu a hodnotné mužstvo. Chairman říká, „Pokud máte zájem, přijďte,“ a pokud se někdo ozve a rozhodne se s námi jednat, budu mezi prvními, co budou lobovat. Chairman nic neskrývá. Říká, že investice potřebujeme, a to je pravda.“