Everton – West Ham 2:2

22/01/2011 0 Od Meňa

Výkonem, z něhož pořádně bolely oči se dnes Everton prezentoval proti poslednímu West Hamu. Domácí alespoň bod zachraňovali doslova za pár minut dvanáct.

Měl to být zápas, ve kterém si Everton pohodlně dojde pro tři body. Místo toho se ale na Goodison Parku strhl napínavý souboj o jediný bod. Dá se říci, díky bohu za něj, protože dnes domácí podali výkon zcela jednoznačně hodný prohry. Již dvanáctá remíza v letošní sezoně zkrátka nabídla devadesát minut utrpení, rvaní vlasů a neuvěřitelně bezzubého fotbalu.

Phil Jagielka a Louis Saha se stihli uzdravit, pravděpodobně ale ne zcela na stoprocent, takže se oba usadili jen na lavičku náhradníků. David Moyes proto teda oproti poslední zápasu základní sestavu nezměnil.

Přestože měl na začátku utkání Everton mírnější převahu, West Ham se mohl dostat brzy do vedení. Nejprve Piquionne zakončil rychlý brejk střelou vedle a poté nepokrytý Noble střílel z hranice vápna těsně nad bránu. Za pár minut stvrdili hosté, že si na Goodison nepřijeli pro prohru, další zajímavou akcí – a tentokrát už gólovou. Po práci Nobla a Boa Morteho, se míč přitoulal k nohám Spectora a ten už měl před sebou prakticky prázdnou bránu.

Everton ale nereagoval. Ačkoliv měl znovu větší držení míče, bylo mu to k ničemu, protože přihrávky do stran a neskutečně bídná finální fáze, nepřinášely bráně West Hamu vůbec žádné ohrožení. Zadáci Hammers tak mohli s klidem sledovat, jak Piquionne v další velké šanci hostů trefuje hlavou tyč. Míč se potom ještě toulal podél brankové čáry, ale žádný Kladivář nebyl poblíž, aby jej doklepl do prázdné branky.

Jedinou, jakžtakž vážnou šancí, kterou si Toffees v první půli vypracovali, tak byla střela Jermaina Beckforda, proti němuž nicméně včas vyběhl Robert Green. Do šatny se tedy šlo za nepříznivého stavu, a jak se po čtvrthodince ukázalo, kýžená změna k lepšímu vůbec nenastala.

Branku znovu ohrožoval výhradně West Ham, neboť veškerá hra Evertonu končila dosažením hranice vápna. Za Hammers zahrozil nebezpečnou volejí Zavon Hines, za Everton se nenašel nikdo. Než ovšem přišla 78. minuta.

Vyloženě špatně hrajícího Anichebeho nahradil Diniyar Bilyaletdinov a Rus měl na vývoj utkání téměř okamžitý dopad. Střelu z první namířil přesně k tyči, a tak se Green po jeho pokusu natahoval marně. Goodison byl najednou na nohou a radost mohla vypuknout plnohodnotně jen o dvě minuty později. Louis Saha se skrz stopery protlačil ke střele, kterou Green vyrazil k nohám Colemana, majícího před sebou odkrytou bránu, jenže nešikovně trefený míč dolétnul až k horním řadám Gwladys Street.

Pozitivní nálada se ale znovu brzy proměnila v zoufalství. Na centr Wayna Bridge si v 83. minutě naskočil Piquionne a míč po jeho hlavičce neomylně zapadl k tyči.

Posledním řešení, jak odvrátit šokující prohru našel Moyes v Jacku Rodwellovi a krok se mu vskutku vyplatil. Běželo již nastavení, když mladík sklepl míč Fellainimu a Belgičan vzápětí stanovil konečné skóre na 2-2. Everton tak z jeho strany mizerného zápasu, vytřískal maximum, ale ani to nemůže sloužit jako omluva. Podobný výkon, proti poslednímu týmu soutěže, zkrátka akceptovat nelze.

Everton: Howard, Neville (86. Rodwell), Heitinga, Distin, Baines, Coleman, Arteta, Fellaini, Osman, Anichebe (68. Bilyaletdinov), Beckford (46. Saha)

West Ham: Green, Faubert, Tomkins, Upson, Bridge, Hines (81. Sears – 90. Reid), Spector, Noble, Parker, Boa Morte, Piquionne

Branky: 77. Bilyaletdinov, 90+1. Fellaini – 26. Spector, 84. Piquionne

Hodnocení hráčů: Howard 6, Neville 5, Heitinga 6, Distin 7, Baines 6, Coleman 5, Arteta 6, Fellaini 7, Osman 5, Anichebe 5, Beckford 5, Saha 6, Bilyaletdinov 7

Žluté karty: Fellaini – Parker, Piquionne 2x

Červené karty: Piquionne

Držení míče: 58% – 42%

Střely na bránu: 6 – 6

Střely mimo bránu: 5 – 8

Rohové kopy: 12 – 2

Fauly: 9 – 13