FA Cup Preview: Everton – Chelsea

28/01/2011 0 Od Meňa

Ligové dění o víkendu ustupuje stranou, na řadu přichází zápasy čtvrtého kola Anglického poháru. Everton bude figurovat v jednom z taháků – doma vyzve úřadující vítěze.

Chelsea a FA Cup, to je spojení, které nahání hrůzu. Londýnský celek v nejstarší fotbalové soutěži planety neprohrál čtrnáct a ještě přesněji řečeno vyhrál již třináct zápasů v řadě, což mělo pochopitelně za následek to, že v posledních dvou ročnících putovala legendární trofej právě do vitríny na Stamford Bridge. Pokud pak uvážíme, že FA Cup modří opanovali i v sezoně 2006/07, vychází nám, že Chelsea je v posledních letech evidentní pohárovou dominantou.

Poslední prohra Londýňanů na poli pohárovém se vztahuje k březnu 2008. Tehdy Blues šokovali Anglii, když nestačili na druholigové Barnsley, jedno z velkých překvapení onoho ročníku, jež svoji pouť ukončilo až před zraky Wembley v semifinále. O rok později již musel bolavou finálovou porážku přijímat Everton a loni nepřekvapil ani Portsmouth.

Pro Everton bývá čtvrté kolo mnohdy zapeklitou překážkou. V posledních letech se mu totiž stalo osudným hned několikrát. K tomu nejbližšímu předčasnému vypadnutí koneckonců došlo před pouhým rokem, kdy Evertonu ve čtvrtém kole vystavil stopku Birmingham, k čemuž dokonce došlo na domácí půdě. A další příklad? Náhoda tomu tak chtěla, aby Toffees vyzvali Chelsea po pěti letech znovu ve stejné pasáži poháru. V sezoně 2006/07 navštívili Blues Goodison taktéž ve čtvrtém kole a setkání to věru nebylo šťastné. Doma se ještě remizovalo 1-1, nicméně v odvetě Chelsea Everton smetla 4-1.

Právě vysoká výhra a nabrané pohárové sebevědomí ovšem může Evertonu hrát do karet. V předchozím kole si Toffees pošmákli na Scunthorpe 5-1 a další vidina pohárové jízdy je lákavá, obzvlášť pakliže jde o jedinou šanci, jak v současné mizerné sezoně přijít na jiné, lepší myšlenky. Abychom ale nechválili dne před večerem, tak je třeba poznamenat, že vysokou výhrou, shodou okolností též 5-1, vkročil Everton i do letošního Ligového poháru a v dalším kole nečekaně pocuchal nervy fanoušků prohrou na hřišti až třetiligového Brentfordu.

Domácí ovšem v letošní sezoně proti silným celkům umí, a tak David Moyes věří, že jeho svěřenci se v domácím prostředí vybičují k odplatě za prohrané finále. „Proti Chelsea jsme nalosováni často. Hráli jsme s nimi před pár lety v semifinále Ligového poháru a samozřejmě ve finále FA Cupu. Je to s nimi těžké, protože v pohárech umějí, obzvláště v tomto, takže víme, co nás čeká. Jsme ale doma, a to se pokusíme využít.“

Historie soupeře

Historie Chelsea začala docela zajímavě, nejprve totiž existoval stadion a teprve poté vznikl klub. Pojďme se na to podívat ale postupně. Už v roce 1877 byl postaven stadion Stamford Bridge, jenž sloužil jen jako atletický stánek a závodiště chrtů. Až v roce 1904 si Henry Augustus Mears řekl, že by bylo vhodné stánek zrekonstruovat a vyhledat pro něj vhodný klub. Nabídl tedy stadion Fulhamu, ovšem ten odmítl. Zklamaný Mears chtěl vše zabalit, avšak přesvědčil ho jeho poradce Fred Parker a rok později vzniká na Stamford Bridge klub s názvem po sousední čtvrti – Chelsea FC.

Chelsea se chtěla okamžitě přihlásit do ligy, ale Jižní fotbalová liga její vstup odmítla. Londýnští se tedy obrátili na Severní fotbalovou ligu. Ta jejich návrh přijala a Chelsea mohla hrát v rámci Severní fotbalové ligy druhou divizi bez toho, aniž by si něco vybojovali na hřišti. Sami si tak můžete udělat obrázek, co stojí za jejím přijetím.

První větší úspěch přišel v roce 1920, tehdy se tým okolo manažera Davida Calderhealda, jenž působil v Chelsea až 26 let, což je nejvíce ze všech manažerů, co se kdy na Stamfordu vystřídali, po letech balancování mezi první a druhou divizí prošel až do semifinále FA Cupu a vybojoval 3. místo v první divizi.

Od roku 1930 se Chelsea téměř natrvalo usadila v první divizi, na 32 let. Další významný zápis pochází z roku 1935, na domácí utkání se silným Arsenalem se přišla podívat rekordní návštěva v historii klubu a druhá nejvyšší návštěva v historii anglické ligy (89 905 lidí). Čtyřicátá léta nějak významná ničím nebyla, připomenout by se jen mohl nákup tři hráčů za 22 000 liber – Lena Gouldena, Tommyho Walkere a nám všem známého Tommyho Lawtona. V roce 1952 nastupuje do funkce manažera Ted Drake a brzy si připisuje první velký úspěch. V sezóně 1954/55 Chelsea šokuje Anglii a tým bez větších hvězd vyhrává ligu. V této době hrál v týmu výborný Jimmy Greaves, produkt akademie Chelsea.

V roce 1965 poprvé klub vyhrál Carling Cup, v napínavém dvojzápase si poradil s Leicesterem. Velkou zásluhu měl na triumfu křídelní hráč Bobby Trambling, jenž je s 202 góly dodnes nejlepší střelec Chelsea. Rok 1970 znamenal vítězství v FA Cupu, Chelsea se ale dařilo i na evropské úrovni, svědčí o tom vítězství v poháru UEFA. Jenže plánování přestavby stadionu přineslo jen finanční potíže a tým paběrkoval mezi první a druhou divizí. V roce 1989 ale Chelsea vybojovala první divizi a začalo se blýskat na lepší časy.

V roce 1993 nastoupil do funkci manažera Glen Hoddle a hned přinesl úspěchy – finále FA Cupu v první sezóně a ve druhé semifinále PVP. Hoddle poté ale přešel na lavičku anglické reprezentace a tudíž ho musel vystřídat Ruud Gullit, který přivedl skvělá jména Gianlucu Vialliho, Roberta Di Mattea, Franka Leboeufa, Gianfranca Zolu či Graeme Le Sauxe. A přišly i trofeje – v Ligovém poháru a FA Cupu. Poté Gullita střídá Vialli a opět je úspěšný, vyhrává PVP.

V novém tisíciletí Chelsea opět pokračuje ve sbírání triumfů, tentokrát se daří v FA Cupu. Po sezóně 1999/00 střídá Vialliho Rainieri, který zaznamenává finále FA Cupu z roku 2002. V červnu 2003 kupuje klub ve velké finanční tísni ruský oligarcha Roman Abramovič, čímž Chelsea zachraňuje asi od pádu někam do League One. Ovšem jak se později ukazuje, Chelsea FC v roce 2003 zaniká a vzniká uměle vytvořený klub Čukotka FC. V Čukotce se neustále střídají trenéři. Hráči, kteří bojují srdcem jsou pro klub zbyteční, a jsou nahrazování zbytečně přeplacenými megahvězdami.

Takto bych mohl pokračovat dál a dál až bych skončil třeba u 1000000% nárůstu „pravých věrných fanoušků“. Bohužel Abramovič z toho jak si udělal z Chelsea hračku a inspiroval další bohaté pány, kteří jen ničí starou dobrou Premier League. Ale samozřejmě nemůže zapomenout na zaplacené trofeje z doby Romana: 3x mistr Premier League (2004-05, 2005-06), vítězové FA Cupu a Carling Cup (2007, 2009 a 2010).

Před zápasem

Půjde o 161. soutěží klání mezi kluby, přičemž k padesáté výhře Evertonu schází jediný triumf. Ten na Goodisonu koneckonců zaznamenal i v loňské sezoně, kdy Chelsea v ligovém zápase odjížděla s porážkou 2-1. Celkově pak Toffees proti Blues drží třízápasovou neporazitelnost; naposledy tedy Chelsea Everton porazila právě ve finále před necelými dvěmi lety.

Co se poháru týká, jde o devátý případ, kdy na sebe oba celky narazily. Londýňané vedou s šesti výhrami oproti dvěma. Poslední pohárové vítězství nad Chelsea se vztahuje k pátému kolu FA Cupu v únoru 1956.

Ligová forma Evertonu pořád stojí za starou bačkoru. Nestálost výsledků Toffees potvrdili minulou sobotu proti West Hamu, kdy se jen s odřenýma ušima zmohli na remízu. Od poslední domácí prohry, nakládačky od West Bromu však uplynuly „již“ dva měsíce.

Chelsea naproti tomu po obrovském výpadku znovu začíná sbírat body. Poslední tři zápasy ve všech soutěžích vyhrála, přičemž vstřelila hned 13 gólů. Na Goodison navíc pojede s povzbudivou výhrou 4-0 z hřiště Boltonu, kterou ukončila sedmizápasovou nevýherní venkovní sérii.

Absence

Jedinou jistou absencí Evertonu bude Tim Cahill, kterého s Austrálií čeká boj o zlato na Asijském poháru. Vynechat zápas pak může Victor Anichebe, který má potíže s třísly. Za Chelsea pak nenastoupí dlouhodobí marodi Alex, Žirkov a Bennayoun, zatímco účast Franka Lamparda je zatím ve hvězdách.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Baines, Heitinga, Distin, Jagielka, Fellaini, Rodwell, Arteta, Coleman, Osman, Bilyaletdinov, Saha, Gueye, Beckford, Baxter

Chelsea: Čech, Turnbull, Bosingwa, Ivanović, Terry, Ferreira, Cole, Ramires, Mikel, Malouda, McEachran, Anelka, Drogba, Kalou, Sturridge, Bruma

  • Kdy: 29.1. 13:30 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Howard Webb