FA Cup: Everton – Chelsea 1:1

29/01/2011 0 Od Riči

Třináct minut žil Everton v naději, že po dobrém výkonu postoupí přes Chelsea do pátého kola FA Cupu. Salomon Kalou však patnáct minut před koncem zápasu vyrovnal a o postupujícím tak rozhodne odveta na Stamford Bridge.

Oproti posledním zápasům David Moyes sestavu nezvykle změnil. Hlavně se opět vrátil k rozestavení 4-5-1. V útoku nastoupil Louis Saha, na podhrotu nezvykle Jack Rodwell, který nahradil zraněného Vica Anichebeho. Na levé straně zálohy dostal od začátku šanci Diniyar Bilyaletdinov, na Leona Osmana tak zůstala jen lavička náhradníků.

Zpočátku se oba týmy rozhoupávali k přímočařejší akci, postupem času ale přebírali otěže v utkání Toffees, třebaže poprvé vypálil na bránu Didier Drogba. Poté se na druhé straně tlačil do zakončení Dinyar Bilyaletdinov, jeho pokus ale obrana hostí stačila zblokovat.

Chelsea v první půli hrozila z rohových kopů, Essien ani Terry však svoje pokusy do brány nenasměřovali. Střelu Maloudy zase perfektně vyrazil Tim Howard.

Ve 25. minutě Marouane Fellaini ukradl míč soupeři, nahrál Sahovi, jenž vybídl ke skórování Jacka Rodwella. Mladý záložník neměl příliš času na klidné zakončení, a tak svojí ranou trefil jen Petra Čecha. Na druhé straně se ocitl v ještě nebezpečnější šanci Anelka po přihrávce Ramirese. Anelku ovšem vychytal Howard.

Do přestávky zahrozil opět už jenom Bilyaletdinov, Čech si s jeho hlavičkou ale stačil poradit.

Do druhé poločasu vkročil Everton dobře, ihned začal režírovat zápas a dostávat do gólových příležitostí. Jmenovitě to byl nejprve hlavičkují Fellaini a následně z voleje pálící Arteta. Skóre se ovšem neměnilo.

Jenže v 62. minutě na Bainesův roh naskočil nehlídaný Louis Saha a tvrdou hlavičkou poslal ty lepší Blues do vedení – 1:0. Domácí dál pokračovali v dobrém výkonu, o akrobatické zakončení nůžkami se snažil aktivní Bilyaletdinov. Větší šanci však měl Coleman, kterého nejprve skvěle vychytal Čech a následně zblokovala soupeřova obrana.

V 75. minutě kopal Everton roh, Chelsea ho odvrátila a co víc vydala se do brejku. Míč potáhl Anelka, nahrál Salomonovi Kalouovi, jenž umístěnou střelou z ničeho nic vyrovnal – 1:1. Pro Evertonians velký šok, jenž se mohl o chvíli ještě prohloubit. Ramiresova nenápadná střela skončila na tyči.

V poslední šanci utkání se objevil střídající Jermaine Beckford, Ivanovič hrubě chyboval. Becks střelou z úhlu ale nechal vyniknout Čecha. O postup do 5. kola FA Cupu se tak oba týmy střetnou ještě jednou, tentokrát v Londýně.

Branky: 62. Saha – 75. Kalou
Everton FC: Howard – Neville (c), Heitinga, Distin, Baines – Coleman, Arteta, Rodwell (86. Beckford), Fellaini, Bilyaletdinov – Saha
Chelsea FC: Čech – Bosingwa, Ivanovič, Terry (c), A. Cole – Essien, Ramires, Lampard (85. Mikel) – Anelka, Drogba, Malouda (70. Kalou)
Diváků: 28 376
Rozhodčí: Howard Webb