Everton musí udržet hvězdy, ví Moyes

04/02/2011 0 Od Riči

Jen nedávno skončilo zimní přestupové období, David Moyes už však vzhlíží k tomu letnímu. V něm bude mít za úkol udržet v týmu všechny opory včetně Marouaneho Fellainiho.

Toffees rozhodně nejednají o prodeji klubu a zcela určitě Moyes nehodlá opouštět manažerské křeslo, přestože novinové plátky uvádějí přesný opak. Problémem může být ale odchod důležitých hráčů, kteří bez financí na přestupy nemusejí vidět na Goodison Parku perspektivu.

Přestupového období se uzavřelo pondělí. Sestava Evertonu po něm díky odchodům zeštíhlila, nepřišel ani jeden hráč na hostování, i když klub v právě skončeném přestupovém okně vydělal. Letošní leden je pátý za sebou, kdy EFC nezaznamenal čisté výdaje na potenciální nové hráče. Vlastně už šestý, pokud bereme odchod Jamese McFaddena z ledna 2008 jako letní. Proto není divu, že na hlavu předsedy Billa Kenwrighta se začínají snášet kritické hlasy. Navíc se mluví o i jeho roztržkách s Davidem Moyesem, po nichž by měl Skot odejít. Moyes ale nikdy nehovořil o svém úmyslu opustit Everton, nyní však připouští možný odchod několika hráčů.

Marouane Fellaini, který přišel za rekordních £15 milionů, bude mít v létě do konce kontraktu pouze dva roky. Pokud vezmeme v potaz letošní výborné výkony belgického záložníka, rázem se Fellaini může  stát jedním z nejžádanějších hráčů na trhu. Arsenal pravděpodobně bude stále pokukovat po Philu Jagielkovi, jeho kolega ze stoperské dvojice Johny Heitinga bude také určitě středem zájmů ostatních klubů. A to nesmíme zapomínat na Leightona Bainese či Jacka Rodwella, taktéž žádané a talentované fotbalisty. Letošní podprůměrné výsledky situaci s nedostatkem financí rozhodně hráčům na klidu nepřidají, David Moyes je tak bude muset přesvědčit, že Everton má potenciál.

„Mohou nás čekat problémy, na konci sezóny si budu muset promluvit s předsedou a představenstvem. Naše důležité hráče musíme udržet. Promluvím si s nimi a snad je přesvědčím o našich ambicích a cílech. Nejdříve si ale musím popovídat se šéfy klubu, až pak mohu začít jednat s hráči. Marouane hraje dobře, stál se z něj velmi dobrý hráč. Tohle říkám už ale tak rok,“ prozradil Moyes.

V posledních třech letech Everton vždy nakupoval jen z peněz, které dostal za odcházející hráče. Patnáctimilionový Fellaini přišel díky prodeji Andyho Johnsona a Jamese McFaddena, to se psal rok 2008. O rok později se trojice Distin, Bilyaletdinov a Heitinga stala Evertoniany jen díky prodeji Joleona Lescotta do Manchesteru City. Poslední léto sice nikdo neodešel, ovšem ani nikdo za nějaký velký obnos nepřišel. David Moyes totiž prodloužoval smlouvy s Artetou, Bainesem, Cahillem, Rodwellem či Colemanem. Všichni hráči chtěli zůstat, protože se očekávala úspěšná sezóna. Vždyť v posledních 24 zápasech ročníku 2009/10 Toffees prohráli jen dvakrát, což dávalo do nové (letošní) sezóny velké naděje. Bohužel ale jen naděje.

Kenwright neustále mluví o tom, že hledá majoritního kupce. Ovšem kdo mu v současnosti věří? Na to si každý fanoušek musí odpovědět sám. Fakta ovšem mluví jasně, Everton potřebuje nový stadion nebo podstatnou rekonstrukci Goodison Parku. V poslední účetní zprávě z května 2009 klub zveřejnil rekordní obrat vy výši £79, 7 milionů za sezónu, v níž v Premier League skončil pátý a postoupil do finále FA Cupu. I přes úspěchy se ale EFC nepohyboval v zelených číslech, vykázal ztrátu £6,7 milionů.

Účetnictví za rok 2010 by mělo být zveřejněno příští týden. Co můžeme očekávat? Rozhodně nic pozitivního. Potvrdí se fakt, že Everton už není před Manchester City nebo Tottenhamem. Ve fotbale hrají prim peníze a ty Blues oproti Citizens a Spurs nemají. Toffees se tak do budoucna budou muset spoléhat na zázračné příchody, jako tomu bylo třeba v případě Artety (stál £2 miliony), Cahilla (£1,5 m) či Colemana (£60 000).

Moyes k tomu řekl: „Musím ukázat hráčům plány, jak dostat Everton zpátky nahoru. Když jsem přicházel do klubu, měl jsem vizi, že budu dávat šanci mladým hráčům, které poté prodáme za velké peníze. Tato cesta je pro Everton asi nejlepší i v současnosti.

V létě jsme udělali pro setrvání hráčů vše, hodně klubů o ně mělo zájem. Snad se nám to podaří zopakovat, musíme být však na trhu konkurenceschopní.

Snažíme se kupovat jednoho nebo dva mladé hráče s tím, že na nich chceme v budoucnu vydělat. Mladí jde dopředu, Ross Barkley, Jack Rodwell, Victor Anichebe a Seamus Coleman budou hrát důležitou roli. V době velkého utrácení jsou mladí hráči naší šancí.“