Preview: Everton – Blackpool

04/02/2011 0 Od Meňa

Sobotní odpoledne bude patřit dalšímu pokusu odlepit se ze zrádných pozic. Na Goodison Park dorazí Blackpool, kterému by se body také hodily do krámu.

Od čtvrté hodiny odpolední bude k vidění vskutku nadmíru zajímavá konfrontace. Setkají se nejen dva celky z té horší poloviny tabulky, ale také celky, které na výhru čekají již pěknou řádku týdnů. Bude po devadesáti minutách tím spokojenějším po výhře toužící Blues či znovu na cizím hřišti překvapí Blackpool, nebo se zrodí další remíza, tolik typická pro letošní Everton?

Kdo by to byl na začátku sezony čekal. Toffees měli plnit roli černého koně celého ročníku a místo toho se plácají až na patnácté příčce, a to už se sezona do své druhé poloviny přelomila před hezkými několika týdny. Současný pouhý tříbodový náskok na sestupovou zónu skutečně není pro cévní soustavu jakéhokoliv Evertoniana to pravé ořechové.

Další krok v propadu tabulkou Blues učinili v úterý. Na Emirates Stadium sice nepředvedli kdovíjak špatný výkon, ale dvojnásobné pochybení v defenzivě, která není sto udržet čisté konto již dva měsíce, nakonec slibně rozehraný zápas dovedlo až k výsledku 2-1 pro Arsenal. V sobotu se ale Everton střetne se soupeřem ze zcela jinačí kategorie. Seasiders jsou sice zvyklí překvapovat všude, kde jenom je to možné, ale jak se na ostrovech říká, půjde o klasický případ “must win“.

Se slabšími celky se Toffees letos natrápili, až to hezké není, ale právě nebojácný hurá fotbal praktikovaný Tangerines by mohl Evertonu přinést vytoužené ovoce v podobě vítězství. Everton bude mít prostor k ofenzivě, nebude muset řešit zahuštěný obranný val, a to by mu mohlo svědčit. Tedy za předpokladu, že podrží obrana, což je v letošní sezoně poněkud vzácný jev.

Potřebným stimulem pak pro tým, pak může být návrat Tima Cahilla. Poražený finalista Asijského poháru, nastoupí v sobotu v základní sestavě a jeho myšlenky se nyní soustředí pouze na pomoc spoluhráčům. „Je to tom vyběhnout na hřiště a zabrat. Stojí na tom naše reputace – všichni hrají za všechny. Je hodně o co hrát a cítíme, že máme ještě co ukázat. Některé naše výkony byly skvělé. Možná není špatné vyhrávat ošklivě, ale pokud budeme stále hrát i dobrý fotbal, výsledky přijdou. Tento tým je příliš dobrý na to, aby bojoval o záchranu, ale musíme to už konečně začít ukazovat,“ velí nejlepší týmový střelec.

Vzájemný zápas možná nemohl přijít pro Everton v příhodnější dobu. Sezona slaďoučkého ovoce, stejně jako těch přímořských Mandarinek s velkým M, je v plném proudu, právě ale prochází krizovým obdobím, jehož příchod byl přece jenom stejně jen otázka času.

Tabulce přísluší borcům pod taktovkou excentrika Hollowaye momentálně třináctá pozice, s jednobodovým náskokem na Evertonem. Ještě nedávno se přitom blackpoolští vyhřívali v bezpečných vodách první poloviny tabulky. Úderem nového roku ale zničehonic padla na Seasiders výsledková deka. Pro představu – tři ze čtyř posledních zápasů roku 2010 Blackpool vyhrál, jenže vkročením do nového letopočtu, se dobře promazaný stroj jaksi zasekl. V lednu Tangerines v lize prohráli hned pětkrát, jediný tříbodový zisk pak urvali doma proti Liverpoolu. Mizérii pak podtrhli ve středu, kdy doma podlehli West Hamu. V aktuální podobě tabulky formy, tak Blackpoolu ze všech celků přísluší poslední místo.

S protržením černé série tak na Bloomfield Road samozřejmě nechtějí příliš dlouho otálet. Obránce Neal Eardley, střelec úvodního gólu v podzimním vzájemném klání, které skončilo nerozhodně 2-2, se ale do Goodisonu těší a tvrdí, že předchozí výsledek může jeho tým zopakovat. „Everton byl v posledních letech vždycky kolem první šestice, ale letos je to jiné. Přesto ale podle mého byli jedním z nejlepších týmů, které se letos na Bloomfield Road ukázaly. V sobotu půjde o těžký zápas, ale jako vždycky tam pojedeme hrát náš fotbal.“

Zápasová fakta

Podzimní duel na Bloomfield Road byl prvním vzájemným zápasem po rovných třiceti letech. Za zjištěním, jak se Evertonu proti Blackpoolu v “posledních“ zápasech vede, se tedy musíme vydat dlouhá desetiletí zpátky a výsledkem je skutečnost, že Blues jsou Tangerines neporaženi v šesti předchozích zápasech. Poslední návštěva Blackpoolu na Goodison Parku, pak vyzněla jednoznačně pro  domácí, kteří v srpnu 1980 v Ligovém poháru vyhráli 3-0.

Fotbalisté, kteří během svých hracích dnů oblékali modrou i oranžovou, by dohromady mohli složit plnou jedenáctku. V bráně by stál legendární Gordon West, který před odchodem do Evertonu, kde odchytal přes 400 zápasů, začal svoji kariéru právě 30 mil severně od Liverpoolu. Defenzivu by poskládali Peter Clarke, John Hills, Gary Ablett a Seamus Coleman, jehož služby si v Blackpoolu během loňského hostování nemohli vynachválit. Střed pole pak kolem legendy Alana Balla složí současný záložník Tangerines a odchovanec Blues, Keith Southern s dalším produktem juniroky Toffees Jamiem Milliganem a Kevinem Richardsonem. O góly by se pak staral Jack Dodds, který za Everton v 55 zápasech nastřílel 36 gólů a Fred Pickering, hvězda šedesátých let.

Everton

Pouhé dvě výhry z posledních čtrnácti zápasů, to je jasná vizitka trablí letošního remízového krále. Tomu málu pozitivních výsledků největší měrou napomáhá Tim Cahill. V přepočtu na procenta vstřelil 44% letošních gólů týmu. Jen dva ostatní hráči jsou pro svoje týmy podobně klíčoví – Rafael Van der Vaart a Carlos Tevez.

Potvrzením, že proti Blackpoolu by se Evertonu skutečně mělo naskytovat množství šancí, je listopadový zápas na Bloomfield Road. Tam Blues vystřelili na bránu čtrnáctkrát, což je doposud nejvyšší týmové číslo, dosažené v letošním venkovním zápase.

Blackpool

Dosavadní mizerné výsledky v novém kalendářním roce, jdou z největší míry na vrub obraně. Po Novém roce obdržel Blackpool už 15 gólů, více, než kterýkoliv jiný prvoligový klub. Není tedy divu, že brankář Seasiders Richard Kingson, se musí činit. Zastavovat střelu musí v průměru každých 18 minut a 30 sekund – taktéž nejrychlejší sled v lize. Nejvytíženějším hráčem v poli je pak Charlie Adam, který celkově vymyslel 42 šancí a přesnost jeho přihrávek je téměř 74%. Gólových přihrávek posbíral zatím 6.

Co se venkovních zápasů týká, ty bývají silnou zbraní Tangerines. Holowayovu mužstvu se povedlo vyhrát na Anfield Road, St. James Parku, Britannia Stadium či Stadium of Light. I poslední dva zápasy na cizích hřištích ale Seasiders nezvládli, a to když prohráli na The Hawthorns a na City of Manchester Stadium.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  21-13-15
  • Na Goodison Parku:  13-6-5
  • V Premier League:     0-1-0

Absence

Everton má k dispozici celý kádr bez jediného maroda. Naproti tomu Blackpool musí počítat se ztrátou Bashama (ruka), Craineyho (kotník), Gilkse a Martina (oba koleno) a nové posily Kornilenka, který teprve nabírá fyzičku. Nejistý je start Charlieho Adama, kterého trápí lýtko a Davida Vaughana, majícího trable s kolenem.

Everton: Howard, Mucha, Neville, Hibbert, Baines, Heitinga, Distin, Jagielka, Fellaini, Rodwell, Arteta, Coleman, Osman, Bilyaletdinov, Saha, Gueye, Beckford, Baxter, Anichebe

Blackpool: Kingson, Rachubka, Eardley, Baptiste, Phillips, Cathcart, Carney, Evatt, Crainey, Grandin, Adam, Vaughan, Reid, Taylor-Fletcher, Campbell, Keinan, Southern, Varney,  Harewood, Sylvestre, Beattie

  • Kdy: 5.2. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Kevin Friend