Everton – Blackpool 5:3

05/02/2011 0 Od Riči

Páni, to bylo utkání! Akteři souboje Evertonu s Blackpoolem pro diváky připravili pořádné drama. Během 90 minut oba týmy vedly, nakonec se ale radovali jen Toffees, kteří zvítězili hlavně díky čtyřem brankám Louise Sahy.

Ačkoliv se Tim Cahill z Asijského poháru vrátil už minulý víkend, dnešní utkání začal na lavičce náhradníků, kde seděl také třeba Phil Jagielka nebo Jermaine Beckford, což značí, že David Moyes ponechal stejnou sestavu i rozestavení 4-5-1 jako v posledním zápase proti Arsenalu. Na hrotu Blackpoolu se od první minuty objevil Evertonians dobře známý James Beattie, jenž do klubu přišel v zimním přestupovém období.

Do první šance se dostal netypický střelec John Heitinga, v 10. minutě vybojoval míč a levačkou vyprášil rukavice Rachubky. O chvíli později si při obraném zákroku málem vstřelil vlastence Carney a následně Bilyaletdinov zblízka hlavičkoval nad.

V 18. minutě využil svoji techniku a pokrytí míče Marouane Fellaini, když se po autovém vhazování otočil s balonem ve vápně a vystřelil tvrdě mimo bránu.

Ve 20. minutě si Bilyaletdinov narazil s Rodwellem, ruský reprezentant se poté nádherně uvolnil a  naservíroval Sahovi přihrávku před poloprázdnou bránu – 1:0. Velmi vydařená akce.

Jak už to letos bývá, Everton si opět vše zkomplikoval. Ve 37. minutě se míč po rohovém kopu Charlieho Adama na rohu malého vápna odrazil do tyče a putoval po brankové čáře, kde ho dokopl do sítě Baptiste – 1:1.

Everton dokázal ovšem rychle vyrovnat, Seamus Coleman se i přes faul Carneyho prosadil a přihrál Sahovi, který se trefil přesně k tyči. Rozhodčí Kevin Friend avšak branku neuznal, jelikož pískl faul na Colemana…

Ve druhém poločase Everton dlouho na branku čekat nemusel a opět dokázal skórovat z pěkné akce. Rodwell precizně vysunul Bainese, jenž ještě lépe našel ve vápně nabíhajícího Sahu – 2:1. Toffes dál pokračoval v aktivitě, Bilyaletdinova vychytal Rachubka a Baines pro změnu zamířil mimo.

V 59. minutě se Everton dokázal vymanit z tlaku Blackpoolu, Nevillův centr si dobře zpracoval Rodwell, uvolnil se, sám před golmanem ale těsně minul bránu. Neproměněná šance mohla svěřence Moyese hodně mrzet, na druhé straně totiž vběhl do vápna Beattie, přihrál volnému Puncheonovi, který se trefil do odkryté branky – 2:2. A za chvíli bylo ještě hůře. DJ Campbell po rychlém brejku nastřelil břevno, míč však do brány dorazil Adam – 2:3.

Vyrovnat mohl ihned Rodwell, brankař Rachubka ztratil mimo pokutové území míč, mladý záložník se pokusil o lob, který na poslední chvíli zastavil dobíhající Evatt. Skórovat se nepodařilo ani Fellainimu, jehož střela byla zblokována.

V 70. minutě se David Moyes rozhodl pro střídání, na hřiště poslal Beckforda a Cahilla, dolů šel naopak Bilyaletdinov s Rodwellem.

Kýžené vyrovnání přišlo v 76. minutě, rohový kop Artety se přes Beckforda dostal k Sahovi. Francouzský útočník stál v dobré pozici, a tak neměl problém hlavičkou zkompletovat hattrick – 3:3. O čtyři minuty později byl obrat dokonán, Baines skvělým pasem našel rozeběhnutého Beckforda, který ranou z voleje rozjásal ochozy Goodison Parku – 4:3.

Skóre se ale ještě neměnilo, v 84. minutě Fellaini na polovině vysunul Sahu. King Louis si sprintem přes polovinu hřiště a následným zakončením připsal čtvrtou trefu v zápase – 5:3! Když v 86. minutě Saha střídal, tleskali všichni.

V 88. minutě nůžkami zakončoval Beckford, sice přestřelil, v tu chvíli to ale nikomu nevadilo. Zbytek utkání se již pouze dohrával, Everton tak v lize opět po měsíci vyhrál. COYB!!!

Branky: 20., 47., 76. a 84. Louis Saha, 80. Jermaine Beckford – 37. Alex Baptiste, 62. Jason Puncheon, 64. Charlie Adam
ŽK: 50. Charlie Adam
Everton FC: Tim Howard, Sylvain Distin, John Heitinga, Leighton Baines, Phil Neville, Marouane Fellaini, Mikel Arteta, Jack Rodwell (70. Jermaine Beckford), Diniyar Bilyaletdinov (70. Tim Cahill), Seamus Coleman, Louis Saha (86. Phil Jagielka)
Blackpool FC: Paul Rachubka, Ian Evatt, Alex Baptiste, David Carney, Neil Eardley, David Vaughan, Charlie Adam, James Beattie (80. Marlon Harewood), Jason Puncheon (74. Rob Edwards), Dudley Campbell (75. Keith Southern), Elliot Grandin
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 38 202