Výsledky hospodaření zveřejněny

08/02/2011 0 Od Meňa

S menším zpožděním, jsou konečně známy výsledky klubového hospodaření. V porovnání s předchozím obdobím, se od nich letošní čísla výrazně neliší.

Účetní období trvající od 1. června 2009 do 31. května loňského roku, vykázalo celkový obrat o hodnotě 79,1 milionu liber, tedy o 600 000 liber méně, než v předchozím období. Provozní náklady pak vzrostly na 79,6 milionů, z čehož vyplývá, že provozní ztráta činí 0,5 milionu liber.

Celkový dluh klubu potom povyrostl o sedm milionů na 44,9 milionů liber, zatímco mzdové náklady poskočily oproti minulému období o čtyři miliony na 54,3 milionů. Prodej bývalého tréninkového centra v Bellefieldu za 8 milionů, posloužil jako splátka předchozích půjček. Ztráta před zdaněním pak dosáhla 3,1 milionu liber.

Klub naopak vydělal 19 milionů na hráčích, tedy konkrétně na prodeji Joleona Lescotta, který Everton použil k nákupu Sylvaina Distina, Johna Heitingy a Diniyara Bilyaletdinova. Kontrakty pro nové posily i obnovené smlouvy s Louisem Sahou, Philem Jagielkou, Jackem Rodwellem, Josephem Yobem a Timem Howardem, pak měly dopad na rostoucí mzdové náklady.

Pozitiva lze nicméně najít v rostoucí průměrné návštěvnosti, která se z předchozích 35,667 vyšplhala na 36,729 diváků. Zvýšil se i prodej sezonních permanentek z 23,717 na současných 25,671, což činí zvýšení o 8% o hodnotě 19,2 milionů liber.

„V moderním fotbale může být hranice mezi úspěchem a krachem tenká. Ano, kluby, které se mohou pyšnit bohatým a štědrým dobrodincem, mají jasně definovanou výhodu, ale výsledky zásadních zápasů jsou často rozhodnuty nikoliv výší bankovního účtu, ale schopnostmi hráčů, štěstí či choutkami rozhodčího,“ konstatuje chairman Bill Kenwright.

„Z finančního pohledu máme za sebou rok, který byl podepřen rozumným obchodním managementem, který nám umožnil pokračovat v tom dělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli manažerovi v jeho úsilí.

Obrat z minulého období poklesl o 0.6 milionu. Hodnota našeho předchozího obratu byla totiž posilněna naším úspěchem v FA Cupu. Nezávisle na jejich pozicích v různých ligách, kluby budou trvale souzeny podle dvou bodů – výkonů na hřišti a úrovně fanouškovské podpory. Naše průměrná návštěvnost vzrostla téměř na 37,000 diváků, což je statistika, která mě těší, ale nepřekvapuje, protože se pyšníme nejvěrnějšími fanoušky v britském fotbale.“

Dále Everton zaznamenal rostoucí příjmy z vysílání, které se zvýšily na 50.2 milionů, a to zejména díky účasti v Evropské lize, ačkoliv příjmy z vysílání domácích zápasů poklesly, protože Blues se na domácím poli na televizních obrazovkách objevili třináctkrát oproti sedmnácti zápasům v předchozím období. Příjmy ze sponzorských smluv a z prodeje merchandise, potom vzrostly na 7,1 milionů.

„Ve finančním ohledu, to byl další poklidný rok v současných nelehkých ekonomických časech,“ dodává generální ředitel Robert Elstone. „Všechny peníze, které jsme obdrželi z přestupů, byly znovu investovány do hráčů, tak jak jsme slíbili.“

„Náš poměr mezd a obratu se skutečně zvýšil, ale to je jednoduše kvůli tomu, že se dále snažíme kupovat nejlepší dostupné hráče, stejně jako zajišťovat dlouhodobou budoucnost hráčů, co už v klubu jsou. Celkově jde o zdravé účetní záznamy, ale tak jako většina ostatních fotbalových klubů a firem, jsou peníze napnuté. V našich ambicích nás to ale nezastaví,“ zakončil Elstone.