20 otázek pro Sylvaina Distina

10/02/2011 0 Od Meňa

Kde nejraději tráví svoji dovolenou, nebo s kým slavným by si rád poklábosil? Na tyto a ještě další zvídavé otázky, tentokrát odpovídal Sylvain Distin.

Co jsi dostal k Vánocům?
Já víc dárků dávám, než dostávám! Ale dostal jsem sportovní soupravu, košili a vlastnoručně vyrobené vánoční přání od dcery. Vánoce jsou pro děti, pro mě už ne. Mám štěstí, že jako fotbalista mám lepší život, než o kterém jsem kdy snil, takže mi nevadí, že o Vánocích je to všechno jen o dětech.

Jak zní tvoje letošní novoroční předsevzetí?
Žádné si nedávám. Chci být takový, jaký jsem. Myslím, že byste neměli čekat až do Nového roku, než se dáte předsevzetí – pokud něco chcete změnit, měli byste se tomu věnovat hned. V roce 2011 nemám pro sebe ani pro tým žádný cíl. Snad jen makat dál a odměna přijde.

Kdo byl v dětství tvým idolem?
Když jsem vyrůstal, sledoval jsem basketbal a měl rád chlápky jako Magic Johnson a Dominique Wilkins. Michael Jordon by byl samozřejmou odpovědí, ale protože toho obdivovali všichni, inklinoval jsem spíš k jiným. Z fotbalistů jsem měl rád Platiniho, Giresse a holandský tým, který měl tehdy hráče jako Gullit a Rijkaard, ale že bych měl nějáké fotbalové idoly, se nedá říct.

Na jeden den máš superschopnost. Jaká by byla?
O tom sním už do dětství. Chtěl bych mít ovladač a posunovat čas dopředu nebo zpátky. Pokud jste viděli film Klik s Adamem Sandlerem, pak víte, co si představit.

Kdy jsi naposled zaplatil za sledování fotbalového zápasu?
Myslím, že jsem nikdy za fotbal ještě neplatil! Jakmile jste ve Francii ve fotbalové akademii, dostanete průkaz, který vám dovoluje navštívit jakýkoliv stadion a v Anglii už jsem dost dlouho, takže znám hráče skoro v každém klubu, takže bývám většinou zván. Jediný případ, kdy za lístky platím, je když potřebuju lístky pro rodinu a přátele.

Pokud by ses mohl setkat se slavnou osobností, kdo by to byl?
Je hodně lidí, kteří mě zajímají. Rád bych potkal někoho jako Michael Jordan nebo Tiger Woods, lidi, kteří ve svých kariérách dosáhli úžasných věcí… Lance Armstrong – lidi, kteří se ve svých sportech dostali na úplný vrchol. Chtěl bych vědět, jací jsou, jak přistupují k jejich hře, abych věděl, kvůli čemu jsou tak speciální. Potom jsou tu osobnosti jako Dalajláma, kteří jsou odlišní ale hodně úspěšní.

Oblíbený film nebo televizní postava?
Mám rád filmy s Denzelem Washingtonem, ale je to kvůli němu, nebo filmům? To nevím. Jinak nemám žádnou oblíbenou postavu ani konkrétního herce. Filmy sleduju tak jak jsou a potom zhodnotím, jestli se mi líbí, nebo ne.

Tvůj nejtrapnější fotbalový moment?
Matka mi říkávala „Bebish“. Ve Francii znamená Bish něco jako jelen, ale pokud jste kluk, říká se tomu Bebish. Pořád mi tak říkala a když jsem byl v Guegnonu, tak jednou přišla na trénink a řekla mi tak před všemi kamarády a spoluhráči. No a další den to začalo a říkali mi tak už úplně všichni, Když jsme potom vyhráli francouzský Ligový pohár a já dělal rozhovor pro televizi, spoluhráči začali vyvolávat Bebish. Pak už mi tak začala říkat celá země! Bylo to trapné, ale i hodně zábavné, takže mi to zase tolik nevadilo. Vlastně ani nemůžu uvěřit, že vám to teď říkám. Trvalo patnáct let, než na to všichni zapomněli!

Nejzábavnější osobnost, kterou jsi ve fotbale potkal?
Kluk, se kterým byla sranda ale občas zašel moc daleko, byl Ben Thatcher v Manchesteru City. Před ním tu byl kit man Les Chapman, taky v City. Byl strašně veselý, prostě šašek, Každý den jste si mohli být jistí, že se s ním budete potácet smíchy. Jednou se převlékl, přišel na hřiště uprostřed tréninku a parodoval hráče, chairmana – všechny!

Poslední film, který jsi viděl v kině?
Tam jsem nebyl už hodně dlouho. Myslím, že to byl Marley a já, film o psovi. Byl jsem tam s dcerou, protože miluje zvířata. Popravdě jsem na konci skoro brečel, protože máme psa už třináct let a samozřejmě se do té sitauce snadno vžijete. Kolem zvířat jsem vyrostl a k mému psovi jsem opravdě hodně vázaný. Byla se mnou všude od Francie po Anglii, viděla všechno.

Jaký sport kromě fotbalu vyznáváš? Fandíš nějakému týmu?
Basketbal. Nefandím nikomu, ale miluju NBA. Kdykoliv se mi naskytne příležitost vidět zápas naživo, tak jedu. Poslední dobou jsem taky začal trochu boxovat.

Tvůj nejlepší moment v kariéře?
Je jich hodně. Nejpamátnější jsou samozřejmě chvíle, kdy se vyhrává, protože kvůli tomu fotbal všichni hrajeme. Vítězství v FA Cupu s Porstmouthem tedy bylo něco speciálního. Ale každý den je skvělý. Někdy si to neuvědomíte, protože se vám nemusí dařit, přijde období špatných výsledků nebo jste o Vánocích pryč od rodiny. Pokud se na to ale podíváte uceleněji, uvědomíte si, jaké máte štěstí, že jste fotbalista.

Tvoje oblíbená hračička?
Mobil. Mám Blackberry a tu věc prostě miluju. Byl jsem zvyklý měnit mobil každého půl roku, protože jsem vždycky hned zatoužil po novém. Ale na Blackberry jsem zavislý a neměnil bych ho. Mám na něm hry, pár aplikací a můžu kdykoliv chatovat s přáteli z dětství a fotbalu, kteří žijí třeba na druhé straně planety.

Nejlepší věc z roku 2010?
Bylo to těžké, protože se mi zprvu nedařilo, ale řeknu, že můj návrat ze zranění. Když nemůžete hrát, je to noční můra. Miliju fotbal a hraní, sledovat zápasy z tribuny je hrozné.

Oblíbený televizní pořad z dětství?
Měl jsem rád tři francouzské kreslené filmy. První byl o blonďatém chlápkovi, který mohl sejmout svoji ruku a stala se z ní zbraň. Další kreslený byl o kung-fu a poslední byl nejzábavnější, protože byl o nemotorném detektivovi.

Kam nejraději jezdíš na dovolenou?
Miluju Spojené Státy a New York. Žije tam můj nejlepší kamarád a jezdím za ním každý rok. Je to skvělé místo, odehrává se tam všechno. Měl bych ale taky zmínit Francouzské Antilly, protože tam jsou moje kořeny a mám tam rodinu. Nevyrůstal jsem tam, ale pokaždé se tam cítím jako doma a při každé návštěvě se o ostrovu dozvím něco nového.

Pokud by jsi mohl být nějakým zvířetem, jakým?
Koněm. Měl jsem možnost nějakou dobu strávit v tom prostředí a koně jsou opravdu silná zvířata. Obzvláště silní jsou závodní koně, ale zároveň jsou i neuvěřitelně elegantní.

Jaký talent bys chtěl mít?
Nevím… Vždycky jsem měl rád sport a vlastně jsem ani nikdy nedělal nic jiného. Možná něco, kde bych mohl pomáhat a zachraňovat lidi, takže možná doktor. Je to ale těžké povolání s velkou zodpovědností.

Jakou hudbu posloucháš?
R’n’B. Nelíbí se mi žádný hardcore rap, nebo něco takového. Těžko říct, kdo má v Evertonu nejlepší hudební vkus, protože hudbu pokaždé pouští víc hráčů. Řeknu vám ale, kdo má nejhorší vkus – Jimmy Corner, náš masér. Občas po tréninku přijde do sauny a pustí svůj iPod. Nevím, co to je, ale je to nejhorší hudba, kterou jsem kdy slyšel!

Kdo je z týmu nejvybíravější jedlík?
Nevím, kdo je nejvybíravější, ale klidně by se dala vyhlásit soutěž mezi tím nejrychlejším mezi Fellim, Yakem a Louisem. Felli má talíř v sobě za pět minut a Yak s Louisem toho snědí strašně moc. Hlavně Louis – dá si dva steaky, rybu a potom ještě talíř těstovin. Je to neuvěřitelné!