Chelsea – Everton 1:1 (3:4 pen)

19/02/2011 0 Od Meňa

To zase bylo drama! Už už to vypadalo, že Everton se s FA Cupem loučí, ale minutu před koncem prodloužení zaúřadovala levačka Leightona Bainese a následné penalty Toffees zvládli lépe.

Zaběhnutý vzorec letošní sezony je zkrátka přesný jako hodinky. Po noční můře předvedené na Reebok Stadiu, se Toffees namotivovali k daleko lepšímu výkonu. A pakliže Everton utekl hrobníkovi doslova za minutu dvanáct a zvládl ve svůj prospěch otočit na první pohled prohraný penaltový rozstřel, máme pořádný důvod k radosti, které nám Blues letos jinak příliš nedopřávají.

Oproti zmíněnému utkání s Boltonem, se rozhodl David Moyes oživit třemi změnami. Johna Heitingu nahradil Phil Jagielka, Diniyara Bilyaletdinova vystřídal v základní sestavě Leon Osman a Victor Anichebe musel v útoku uvolnit místo Jermainu Beckfordovi.

Toffees do utkání vkročili nadějně. V úvodní pětiminutovce se hrnuli dopředu, ačkoliv vážněji Čechovu bránu neohrozili. Za zmínku stojí pouze zkoušecí střela Leona Osmana, se kterou ale český brankář neměl potíže.

Daleko lépe se vyspal také Marouane Fellaini a na hře hostů to bylo znát. Everton častěji držel míč a měl zdánlivou převahu. Kámenem úrazu ale znovu byla finální fáze, a tak se veškeré útočné akce nedočkaly žádného zakončení. Na tahu tak byla Chelsea a hned její první příležitost zaváněla průšvihem – centr Franka Lamparda lízl ve vzduchu Jagielka, kterého od dalšího vlastního gólu zachránila tyč.

První stoprocentní tutovku si domácí připsali po dvaceti minutách. Lampardovu střelu zblokovala obrana a s dorážkou Maloudy si již poradil Howard. O chvíli později se ve velké šanci zjevil Malouda podruhé po chytrém pasu Drogby, ale ani tentokrát na Howarda nevyzrál.

Na šance tedy vedla Chelsea, ale výkon hostů v prvním poločase rozhodně nezapadal do kategorie špatných. Tak trochu očekávaně, se ale v druhém dějství Toffees spíše bránili. Nejprve z přímého kopu zahrozil Drogba a zanedlouho hlavičkoval vedle Lampard.

Everton odpověděl nepříliš nebezpečnou hlavičkou Leona Osmana a také do nebes mířící volejí Jermaina Beckforda. Ten největší vzruch si ale znovu přichystali domácí. Čistou gólovku z kopačky Lamparda parádně vyrazil Howard a následná dorážka Ivanoviće, skončila pouze na brankové čáře, kde se jí do cesty neúmyslně postavil Salomon Kalou.

Další ideální příležitost Chelsea zahodila deset minut před koncem základní hrací doby. Lampard měl před sebou velkou část otevřené brány, jenže míč namířil nad břevno. Střeleckou nemohoucnost měl Everton záhy potrestat. Střelu Leightona Bainese vyrazil Čech k nohám Fellainiho, který doklepával do sítě, nicméně Belgičan už předtím byl v ofsajdu, a tak se skóre neměnilo.

Zápas tedy dospěl do prodloužení. David Moyes zareagoval stažením Osmana, které vystřídal Heitinga, což byl nejspíš signál toho, že Everton chtěl dokráčet k penaltám. Manažerův úmysl se ale začal tříštit po deseti minutách. Anelkův nízký centr sklepl Lampardovi Drogba a z první mířil přesně k tyči.

Everton si žádné příležitosti netvořil, ve 119. minutě však dostal možnost rozehrávat přímý kop i ideální střelcké pozice. K míči se rozběhl Leighton Baines a svojí úchvatnou levačkou zakroutil míč do sítě mimo Čechův dosah. Zničehonic bylo srovnáno, ale ten největší nápor na nervy měl na Stamford Bridge teprve vypuknout. Šlo se na penalty.

Chelsea rozehrávala jako první a ocitla se již v dvoupenaltovém náskoku, když uspěl Lampard a Drogba a mezitím svoji jedenáctku zahodil hrdina z předchozích minut Leighton Baines. Naději Evertonu vykřesal Jagielka a po následném zaváhání Anelky, jehož pokus zneškodnil Howard, srovnal Arteta. Třetí penaltu Chelsea proměnil Essien, ale ze strany domácích to bylo všechno. Trefil se Heitinga, poté zamířil nad Ashley Cole a vítěznou penaltu obstaral zkušeně Phil Neville.

Everton zvládl hru nervů lépe a oživil památné vzpomínky na předloňské semifinále. Na Stamford Bridge navíc zvítězil poprvé od roku 1994. Od čtvrtfinále Everton dělí zvládnout už jen zápas proti kousavému druholigovému Readingu. WE ARE GOING TO WEMBLEY, TWICE!

Góly: 103. Lampard – 119. Baines

Žluté karty: Ramires, Malouda – Distin, Baines, Coleman, Arteta

Chelsea: Čech, Ferreira, Ivanović, Terry, Cole, Ramires, Mikel (45. Essien), Lampard, Kalou (110. Žirkov), Drogba, Malouda (90. Anelka)

Everton: Howard, Neville, Jagielka, Distin, Baines, Coleman, Arteta, Fellaini, Osman (94. Heitinga), Cahill (69. Bilyaletdinov), Beckford (79. Anichebe)

Hodnocení hráčů: Howard 9, Neville 8, Jagielka 6, Distin 7, Baines 8, Coleman 7, Arteta 6, Fellaini 7, Osman 6, Cahill 5, Beckford 5, Bilyaletdinov 6, Heitinga 7, Anichebe 6

Držení míče: 54% – 46%  Střely na bránu: 13 – 8  Střely mimo bránu: 11 – 2  Rohové kopy: 9 – 3  Fauly: 13 – 32