Důležitá byla psychika, říká Baines

21/02/2011 0 Od Meňa

V dramatických pohárových zápasech Everton skutečně nefiguruje jen zřídkakdy. Hrdina toho posledního, Leighton Baines nepochybuje, že za úspěchem stojí psychická výhoda.

Jen několik desítek sekund dělilo Everton od letošního loučení s FA Cupem. Toffees ale udeřili v poslední možnou chvíli, kdy se míč z levačky Leightona Bainese snesl do růžku Čechovy brány. Vždyť něco podobného se ale mohlo čekat, dalo by se říct. Vždyť na Stamford Bridge drží sérii pěti remíz v řadě, přičemž s Chelsea prohráli v jediném utkání z posledních osmi.

Tehdy šlo právě o dva roky staré nešťastné finále FA Cupu. Odveta se tedy Evertonu povedla na jedničku, ačkoliv nervy hráčů i fanoušků prošly velkou zátěžovou zkouškou. Penaltové rozstřely Anglického poháru ale Evertonu viditelně sedí, a tak se můžeme těšit na další kolo. Ještě předtím ale Leighton Baines prozrazuje, že dobrou bilanci, která jeho tým proti Londýňanům doprovází, nezapomněl svým sobotním protivníkům na nedávném reprezentačním srazu v Dánsku, připomenout.

„Bylo to, když jsem byl na výjezdu s Anglií a mluvil jsem s několika hráči Chelsea. Povídal jsem si s Johnem Terrym, řekl jsem mu, že jsme pro ně pořád těžko k poražení. Za tu dobu, co jsem v Evertonu, jsme s nimi několikrát remizovali a doma porazili. Snažil jsem se samozřejmě zasadit do jejich myslí pochybnosti a on se tomu vysmál. A nakonec jsme dosáhli toho, čeho jsme chtěli. Brankář nás hodně podržel, ale za naše úsilí, jsme si postup zasloužili.“

Po fantasticky provedené exekuci přímého kopu – ten sobotní představuje již třetí Bainesovu trefu ze standartní situace, a to z jeho sedmi celkových gólů za Everton – se bek postavil jako první i k provedení penalty. Ta sice v síti neskončila, nicméně díky dalším neúspěšným pokusům Anelky a Colea a příkladně kopnuté rozhodující jedenáctce Phila Nevilla, mohlo propuknout nadšení.

„Phil je v těchhle situacích vždycky spolehlivý,“ potvrzuje Baines. „Je to lídr a vzal zodpovědnost na sebe. Běžně si bere třetí penaltu, ale tentokrát dostal pátou, protože třetí chtěl kopat Mikel. Ale nebyl to pro něj problém.

S mým gólem jsem hodně spokojený, obzvláště když přišel v poslední minutě. Bylo to mezi námi a Mikelem, ale chtěl jsem kopat já, protože to byla ideální pozice pro levou nohu. Penaltu jsem nedal, ale takový už je fotbal. Necítil jsem se zrovna nejlépe, byl jsem zklamaný. Pak ale Tim skvěle vychytal Anelku a zbytek kluků udrželo chladnou hlavu a zachránili mě. V tomhle ohledu hrál každý svoji roli. Já ji hrál u gólu a už bohužel ne u penalty.

Nepomyslel jsem si, že po mém selhání jsme už bez šance, protože to byla první penalta a mít Tima v bráně je velká jistota. Během těch let už několik penalt chytil a v rozstřelech pokaždé vím, že minimálně jednu nebo dvě vždycky zneškodní. Je v tom skvělý. Taky jsem tušil, že oni alespoň jednu nedají a nakonec to tak bylo. Naštěstí pro mě a ostatní, kluci ty svoje proměnili.“

Vítězstvím a postupem do pátého kola, ve kterém Everton 1. března hostí Reading, odčinil prohru a zároveň jeden z nejhorších výkonů sezony na hřišti Boltonu. Tentokrát byl k vidění znatelně větší zápal pro hru, ve stylu starého dobrého Evertonu a Baines sobotní výkon věnuje neuvěřitelným 6000 Evertonians, kteří na Stamford Bridge dorazili.

„O soudržnosti a odhodlání jsme během týdne mluvili. Je to přesně to, čeho jsme museli ukázat víc. Podvědomě jsme to předvedli nejen v zápase, ale i v penaltách, kdy jsem chtěli dát vědět, že stojíme všichni při sobě. Já nedal, Tim chytil a ostatní uspěli a být součástí týmu je právě o tomhle.

Na hřišti jsme nechali všechno, ale to by se na 100% stalo za každých okolností, protože to, co jsme předvedli v Boltonu, mělo k dobrému výkonu hodně daleko. Jen 100% stačilo k tomu, abychom tu hrůzu vykompenzovali. Cestovaly s námi tisícovky fanoušků a výhra je pro ně.“

Podle hrdiny číslo dvě, Phila Nevilla, může být právě dramatická výhra v západním Londýně tím pravým výsledkem, který zachrání špatnou sezonu. K podobnému efektu sice měla posloužit již řada předchozích výher, například na City of Manchester Stadium či proti Tottenhamu, kapitán ale věří, že jeho tým se bude ze třinácté příčky posunovat nahoru.

„Tohle může být náš odrazový můstek. V sobotu jsme nastolili určitou úroveň a pod ni se nechceme vracet. V lize je stále o co hrát, musíme si vyhrnout rukávy a začít dělat činy,“velí Neville.

„Penalta? Předem jsem věděl, že ji proměním. Věděl jsem, kam míč bude mířit a to pak máte z poloviny vyhráno. Jediné, co mě zneklidnilo by drn u značky kopu. Ale věřil jsem si, protože jsem penalty trénoval celý týden. Navíc pátá penalta je nejprestižnější! Ale zapomeňme na kopy, bojovnost a týmový duch znamená, že vítězství je zasloužené. Těším se na další kolo. Čtu, že FA Cup ztrácí na kouzlu, ale to je největší kopa nesmyslů pod sluncem! Tu magii nemůže žádná jiná soutěž nahradit,“ myslí si Neville.