Everton – Sunderland 2:0

26/02/2011 0 Od Meňa

A hle, ono to jde i bez zbytečného nervování. Everton si se Sunderlandem bez problémů poradil a připsal si pohodlnou a samozřejmě důležitou výhru.

Před zápasem musel řešit David Moyes několik nepříjemností. Zdravotní otazníky totiž visely hned nad několika hráči. Na podobě základní jedenáctky se to ale neprojevilo, dokonce se do ní vešel i Louis Saha, ačkoliv Tim Cahill se z preventivních důvodů posadil na lavičku.

Systém se dvěma útočníky se Toffees začal brzy vyplácet. Nejdřív ale jako první zahrozil Sunderland. V nebezpečné pozici se na bránu Tima Howarda řítil Kieran Richardson, jenže se svojí šancí naložil bídně, a tak měli o práci postaráno pouze podavači míčů u rohového praporku.

A trvalo jen pár okamžiků, než si Goodison mohl poprvé zakřičet gól. V sedmé minutě našel Leon Osman na kraji vápna šikovným postrčením Jermaina Beckforda, který si počkal na správný okamžik a nakonec míč poslal pod padajícím Mignoletem k tyči. 1-0

Odpovědi se mohli fanoušci ze severovýchodu dočkat zakrátko. Největší šanci Black Cats za celý zápas, měl na svědomí Stephane Sessegnon, když z hranice pokutového území vypustil prudkou jedovku, kterou Tim Howard konečky prstů vytěsnil na břevno.

Everton se s jednobrankovým vedení nehodlal spokojit, a tak se za podpory dobrého výkonu záložní řady vrhal kupředu. A ovoce aktivita přinesla za dalších pár minut. Z perfektní práce Mikela Artety, který obešel hned několik zadáků Sunderlandu, těžil znovu Beckford, kterému ke vstřelení gólu do prakticky odkryté brány, stačila i pomalá šmouda.

Aby ale všechno nevypadalo pouze ideálně, začal Marouane Fellaini pokulhávat, a přestože zkoušel zranění rozběhat, pár minut před přestávkou musel hřiště opustit, přičemž jeho náhradníkem se stal navrátilec Jack Rodwell.

Druhý poločas kdovíjak atraktivní podívanou nepřinesl, ale co bylo hlavní – Everton si bez potíží hlídal vypracovaný náskok, na čemž měla samozřejmě podíl do puntíku fungující obrana, která Black Cats nedovolila návrat do hry. Naopak zkoušel štěstí Louis Saha, jehož střela však mířila vedle, zatímco ve skrumáži o několik minut později výtečně zasahoval Mignolet, a to znovu proti Sahovi a následné dorážce Colemana.

Nepříjemná zpráva číslo dvě přišla osmnáct minut před koncem. Kvůli zranění musel odstoupit i Beckford, kterého nahradil Tim Cahill. Žádná ze změn už ale průběh utkání neovlivnila, byť šance ke třetímu gólu se vyskytly. Nejprve po krásné souhře z voleje nepřesně vypálil Bilyaletdinov a v nastavení protancoval vápnem Sunderlandu aktivní Osman, jenž naneštěstí trefil pouze na brankové čáře číhajícího stopera. Pak už zazněl závěrečný hvizd a Everton si pohodlně dokráčel za zaslouženou výhrou, která jej vynesla na 10. příčku.

Everton: Howard, Neville, Jagielka, Distin, Baines, Coleman, Arteta, Fellaini (42. Rodwell), Osman, Saha (83. Bilyaletdinov), Beckford (73. Cahill)

Sunderland: Mignolet, Bardsley, Richardson, Mensah, Bramble, Ferdinand (67. Noble), Henderson, Muntari (77. Malbranque), Elmohamady, Sessegnon, Gyan

Hodnocení hráčů: Howard 7, Neville 6, Jagielka 8, Distin 8, Baines 7, Coleman 6, Arteta 7, Fellaini 7, Osman 8, Saha 6, Beckford 8, Rodwell 7, Cahill 6

Góly: 8., 39. Beckford

Žluté karty: –

Držení míče: 58% – 42%

Střely na bránu: 9 – 7

Střely mimo bránu: 8 – 5

Rohové kopy: 4 – 1

Fauly: 11 – 8