Newcastle United – Everton 1:2

05/03/2011 0 Od Riči

Důležité vítězství ze St. James Parku dává Evertonu před třemi po sobě jdoucími domácími zápasy naději na solidní konečné umístění v Premier League.

Po špatném výkonu proti Readingu se David Moyes vrátil k rozestavení 4-4-2, v útoku začal Beckford se Sahou. Do základní sestavy se probojoval Tony Hibbert, kterému uvolnil místo na pravém obránci Phil Neville. Skipper se totiž vysunul do středu zálohy, kde mu dělali kolegy Arteta, Rodwell a Osman. Přičemž baskický špílmachr Evertonu hrál z levé strany.

V 18. minutě dal na staré časy vzpomenout Mikel Arteta, když po kličce ze strany do středu hřiště hodně protáhl Harpera.

Ve 23. minutě defenziva Toffees jako již několikrát v letošní sezóně opět zaspala. Domácí hráči dostali ve vápně hodně volné prostoru, čehož využil střílecí Nolan. Jeho pokus ještě Howard vyrazil, ovšem jen k Bestovi, který neměl problém doklepnout míč do brány – 1:0. Po menším zdržení zapříčiněném ošetřování Jonase po ostrém Hibbertově skluzu hlavičkoval vedle Steven Taylor.

Newcastle byl na koni a podnikal jeden útok za druhým, v 29. minutě po centru ze strany hlavičkou netrefil bránu Leon Best.

Everton však z ničeho nic přispěchal s odpovědí na vedoucí gól, po půlhodině hry potáhl Leon Osman brejk, přihrál do strany Artetovi, jenž mu míč vrátil. Z pozice okolo penalty se Ossie nemýlil a vyrovnal – 1:1.

A za pět minut byl dokonán obrat, trestný kop po faulu na Artetu skvěle rozehrál Baines. Na centr si naběhl Jagielka a v pádu pomocí odrazu od břevno skóroval – 1:2.

Straky se hnali za vyrovnáním, ale mohl to být opět Everton, který by skóroval. Baines vysunul Sahu, proti němuž dobrým vyběhnutím zasáhl Harper. V závěru poločasu svěřenci Alana Pardewa Blues zatlačil a vypracovali si i jednu slibnou příležitost, po Jonasově ráně tečoval Williamson těsně vedle.

Druhou půli začal Ameobi, nejprve jeho střelu musel Howard vyrazit na roh a následně už do rukavic zneškodnil další vizitku střídajícího útočníka NUFC. V 52. minutě musel kvůli zranění opustit hřiště Phil Neville, na jeho místo ve středu hřiště přišel Johny Heitinga.

A s Holanďanem málem přispěchala i další trefa, po Artetově nabídce pálil nebezpečně z úhlu Beckford. Harper musel zasahovat. Mikelu Artetovi se na levé straně zálohy dařilo, po jeho průniku a nadýchaném obloučku hlavičkoval nad bránu Saha.

V 60. minutě těžil z vyhraného hlavičkové souboje Sahy jeho parťák z útoku Beckford. Svou střelu ale namířil pouze doprostřed brány, kde stál připravený golman domácích.

V 74. minutě potáhl Osman, muž zápasu, protiútok, přes Anichebe vysunul Artetu, který ještě před bránou hledal Sahu. Francouzovi chyběl k balonu ani ne půl metr.

V 80. minutě po Anichebově centru pálil jen několik centimetrů vedle tvrdým volejem Louis Saha. Tři minuty na to kopal Nolan trestný kop metr za hranicí vápna, jeho dělovka se ale až k Howardovi přes chumel hráčů nedostala.

Dvě minuty před koncem normální hrací doby Everton profitoval z dalšího brejku, proti Colemanovi dobře zakročil Harper, Irovi přihrával před bránu Anichebe. Z dalšího protiútoku už v nastavení zase zkoušel své štěstí střídající rychlík.

V závěru utkání se Newcastle do výraznější šance nedostal, a tak Everton cennou výhru uhájil.

Branky: 23. Leon Best – 31. Leon Osman, 36. Phil Jagielka
ŽK: 39. Steven Taylor, 76. Kevin Nolan – 25. Tony Hibbert, 76. Victor Anichebe, 82. John Heitinga, 83. Leighton Baines
Newcastle United: Steve Harper, Steven Taylor (65. Shane Ferguson), Mike Williamson, Fabrizio Coloccini, José Enrique (43. Shola Ameobi), Danny Simpson, Cheik Tioté, Kevin Nolan, Jonás Gutiérrez, Leon Best (85. Shefki Kuqi), Peter Løvenkrands
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Leighton Baines, Leon Osman (85. Séamus Coleman), Phil Neville (52. John Heitinga), Jack Rodwell, Mikel Arteta, Jermaine Beckford (69. Victor Anichebe), Louis Saha
Rozhodčí: Howard Webb
Diváci: 50 128