Everton – Birmingham City 1:1

09/03/2011 0 Od Riči

Nejenže Everton v dohrávaném devatenáctém kole ztratil na domácí půdě po remíze s Birminghamem dva body, přišel ale také kvůli problému se svalem o Mikela Artetu.

Vítězná sestava se nemění, to praví staré nepsané fotbalové pravidlo. Přesto se oproti poslednímu utkání v Newcastle objevil v základní XI Johny Heitinga, který nahradil zraněného skippera Phila Nevilla. Kapitánská pásku si pro dnešek navlékl Mikel Arteta.

Už ve 4. minutě musel Tim Howard vytáhnout dobrý zákrok proti hlavičce Jeroma po trestném kopu. Ještě horší zpráva pro Evertonians přišla o chvíli později, Mikel Arteta se po sprintu chytil za stehno a s bolestivou grimasou opustil hrací plochu. Do formy vracejícího se Baska nahradil Coleman. Střídalo se ale i na druhé straně, Bentleyho nahradil Murphy.

A právě čerstvý Coleman založil akci, po níž hlavičkoval doprostřed brány Osman, centroval Hibbert. Fostera ovšem více vystrašila střela Beckforda, kterou s námahou vyrazil.

V 16. minutě zkoušel své štěstí ranou z dálky Osman, Foster míč na dvakrát zneškodnil. I přes větší aktivitu Evertonu otevřel skóre zápasu soupeř. Na Mutchův centr si v 17. minutě naskočil Beausejour, chilský záložník dokázal přehlavičkovat Hibberta a přesně umístit svůj pokus do brány – 0:1.

Toffees se snažili o rychlé vyrovnání, po Rodwellově centru však zakončoval Beckford zblízka v těžké pozici hodně nad bránu.

Z beznaděje vytrhl Moyesovce v 35. minutě ten, od koho se to příliš nečekalo. Odražený míč po rohovém kopu uklidil s přehledem pod břevno placírkou Johny Heitinga – 1:1. Pro Holanďana to byla první branka během takřka dvouletého působení na Goodison Parku.

Otočit výsledek se pokoušel Jack Rodwell, s jeho vizitkou si Foster bez problémů poradil. Více se anglický brankař zapotil u rybičky Colemana. Po delší době se připomněli i hosté, nepřesnou střelou se prezentoval po brejku Jerome.

Ve čtyřminutovém nastavení prvního poločasu nejprve po rohu hlavičkoval Jagielka a následně slabě pálil Bowyer.

Ve druhé půle se poprvé dostal do šance Saha, jemuž po rohovém kopu Osmana hodně stížil zakončení nedovoleným bráněním Ridgewell. Mezitím se v záběru televize mihl Mikel Arteta, společnost mu dělal jeho kamarád Tim Cahill a berle…

Everton zvyšoval tlak, v dobré možnosti se objevil Louis Saha, místo střely ale volil kličku, po níž ho stačil Johnson zblokovat. V 68. minutě o dva metry minul dalekonosným pokusem bránu Mutch.

Po dlouhém Jagielkově nákopu zakončoval po výborném zpracování a kličce z úhlu Beckford, Foster byl připraven.

Na poslední čtvrthodinu přišel Everton spasit Vic Anichebe, odpočinout si šel Jermaine Beckford. O táhlou střelu se pokoušel Osman, Foster špičkami prstů vyrazil na roh.

Tři minuty před koncem normálního hracího času přišel pomoct s ofenzivou i Bilyaletdinov, vystřídal dnešního střelce Heitingu. Ani ruský záložník ovšem žádný zvrat nepřinesl, a tak si Everton s Birminghamem body rozdělil.

Branky: 35. John Heitinga – 17. Jean Beausejour
ŽK: 54. John Heitinga – 41. Jordon Mutch, 48. Liam Ridgewell, 81. David Murphy
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Leighton Baines, Leon Osman, John Heitinga (87. Diniyar Bilyaletdinov), Jack Rodwell, Mikel Arteta (9. Séamus Coleman), Louis Saha, Jermaine Beckford (78. Victor Anichebe)
Birmingham City: Ben Foster, Stephen Carr, Martin Jiránek, Roger Johnson, Liam Ridgewell, Sebastian Larsson, Lee Bowyer, Jordon Mutch, Jean Beausejour, David Bentley (9. David Murphy), Cameron Jerome (73. Nikola Žigić)
Rozhodčí: Peter Walton
Diváci: 33 974