Everton – Fulham 2:1

19/03/2011 0 Od Meňa

Vydřená, ale zasloužená výhra. Everton dnes předvedl solidní výkon, ačkoliv závěrečné chvilky zápasu se neobešly bez zvýšeného krevního tlaku.

Mizérie Fulhamu na Goodison Parku má svoje další pokračování. Poslední půlhodinka ale vůbec nebyla z těch příjemnějších, protože nepříjemně doléhajícímu Fulhamu stačila ke srovnání původně dvoubrankového manka jen jedna trefa. Nakonec si ale Goodison mohl mocně oddechnout a světe div se, Evertonu patří sedmá pozice.

Před zápasem přišly dobré zprávy. Tim Cahill i Phil Neville se stihli dát dohromady a oba se objevili v základní sestavě. Australan v útočné fázi doplňoval pozdějšího smolaře Louise Sahu, zatímco kapitán se objevil ve středu pole, čímž přenechal post pravého beka znovu Tonymu Hibbertovi. Základní sestavu si po menší pauze obhájil i Seamus Coleman.

Po minutě ticha k uctění obětí japonského zemětřesení a tsunami, toho úvodní chvilky, a dá se říct vlastně celá první dvacetiminutovka, z fotbalové učebnice přinesly pramálo. Jedinou šanci, která stála za zmínku měl zhruba v patnácté minutě na svědomí Leighton Baines. Obtížnou volej netrefil vůbec špatně, i tak ale mířila tři metry vedle Schwarzerovy brány. O chvíli později prověřil pozornost soupeře Louis Saha, jehož slabší hlavičku z rohového kopu odvrátil Carlos Salcido.

Cottagers se dopředu nijak výrazně nehrnuli a Evertonu nedopřávali příliš prostoru. Přesto se ale domácí publikum nakonec dočkalo svojí odměny. Pohlednou kombinaci mezi několika hráči, přivedl do finální fáze Leon Osman, jehož centr doletěl po pětatřiceti minutách ke zcela nepokrytému Seamusi Colemanovi, a ten z nelehké pozice svoji hlavičku namířil ideálně k zadní tyči.

Do šaten se tedy šlo za příznivého stavu a uběhlo jen pět minut druhého dějství, než Blues svoje vedení zdvojnásobili. Šikovný průnik Jacka Rodwella zastavil faulem Dickson Etuhu a Everton rozehrával standartku z nebezpečně vyhlížející pozice. Díky absenci pravonohého exekutora vyřešil Leighton Baines provedení kopu z jasné pozice právě třeba pro Mikela Artetu, postrčením míče pro číhajícího Sahu, a ten propálil vše, co mu stálo v cestě.

Následující minuty nicméně přinesly vodu na mlýn Chalupářům. Domácí se stáhli a Tim Howard musel zasahovat proti pokusům Damiena Duffa či Etuhua. To, co se nepodařilo jim, už ale o pár minut později napravil Clint Dempsey, který po spolupráci s Duffem a Zamorou, vypálil z otočky k tyči a překonal svého kolegu z americké reprezentace.

Největší šanci k dalšímu gólu si ovšem připsal Everton. V 81. minutě z rohového kopu hlavičkoval Phil Jagielka, jenže Salcido byl na brankové čáře v pohotovosti. Gólem zavánějící příležitost pak ale propásli i Cottagers. Kakutův centr našel Zamoru, ale ten svoji hlavičku z několika metrů namířil vedle.

Právě to byla prakticky poslední šance hostů. Mezitím ale vítězství vyhlížejícím Evertonians zmrznul nedočkavý úsměv na tváři. Saha po hlavičkovém osobním souboji špatně dopadl na nohu a nutnost nosítek neznačí vůbec nic dobrého. I proto se nastavovalo hned pět minut, které ale Toffees bez úhony přečkali. Davidu Moyesovi tak jeho svěřenci dopřáli ideální dárek k jeho devátému výročí coby manažera Evertonu a sami se nyní chlubí nejlepší formou z celé sezony.

Everton: Howard, Hibbert, Jagielka, Distin, Baines, Coleman, Rodwell (76. Bilyaletdinov), Neville, Osman, Cahill (68. Heitinga), Saha (86. Beckford)

Fulham: Schwarzer, Baird, Hughes, Hangeland, Salcido, Duff (74. Kakuta), Murphy, Etuhu (59. Zamora), Dempsey, Dembele, Johnson (83. Gudjohnsen)

Hodnocení hráčů: Howard 7, Hibbert 8, Jagielka 8, Distin 8, Baines 7, Coleman 8, Rodwell 6, Neville 6, Osman 7, Cahill 5, Saha 8, Heitinga 6, Bilyaletdinov 6, Beckford N/A

Góly: 35. Coleman, 48. Saha – 61. Dempsey

Žluté karty: Hibbert, Osman

Držení míče: 52% – 48%

Střely na bránu: 12 – 6

Střely mimo bránu: 4 – 6

Rohové kopy: 7 – 5

Fauly: 15 – 19