McBride pod palbou otázek

23/03/2011 0 Od Riči

Ještě před sobotním utkáním Evertonu s Fulhamem zodpovídal Brian McBride na chatu otázkám od fanoušků. Dresy Toffees a Cottagers totiž bývalý americký útočník oblékal.

Cam Melling: Zdravím Briane, nemůžeš nám doporučit levného amerického hráče? Donovan a ty jste za sebou zanechali velmi krásnou stopu, takže nevíš náhodou o nějakém svém krajanovi?

Brian McBride: V USA máme pár nadějných fotbalistů. Systém scoutů v současnosti funguje velmi dobře, takže všichni, kteří za něco stojí, nejsou pro většinu velkou neznámou. Třeba takový Stuart Holden se dokázal prosadit a v současnosti předvadí slušné výkony v Boltonu.

Scott Howard: Mohl bys v sobotu nastoupit?

Mohl, ale nejsem si jist, zda si to opravdu přeješ!

Elia Fadil: Nelituješ, že si se nedostal na Ostrovy dříve? Přeci jenom v Anglii si začal hrát až ve svém pozdějším věku.

Pokaždé, když se vidím s David Moyesem, tak o tom mluvíme. Nedávno se potkal s mojí manželkou a poté mi řekl: Takže tohle je ten důvod, proč si do Prestonu nepřestoupil dříve. Moji část kariéry v Anglii jsem si užíval, přeci jenom hraje se tu nejlepší fotbal na světě. Svých rozhodnutí ale nelituju.

Scott Howard: Čau Briane, na co z období v Evertonu nejraději zavzpomínáš?

Vybavíme se mi první zkušenosti s Premier League. A konkrétně o Evertonu jedna věc. Když jsem do klubu přicházel, říkali mi, abych nenosil nic červeného. Tenkrát jsem vlastnil červené boty, kterých jsem se raději zbavil!

Rád si také vzpomenu na fanoušky. Povzbuzovali vždy s velkou vášní a mužstvo podporovali vždy skvělým způsobem.

EFCKyle1878: Tvoje nejlepší branka za Everton?

Nejspíše hned první proti Tottenhamu. Za Spurs chytal Kasey Keller, můj nejlepší kamarád ve fotbale, a já mu vstřelil branku při svém debutu za EFC. Později když jsem debutoval za Fulham, opět jsem mu dal gól.

Joe Hill: Líbilo se ti v Evertonu?

Strašně, i doteď o tom vyprávím lidem. Po celém světě mě Evertonians poznávají, to je pro mě něco úžasné, jak si mě fanoušci stále pamatují.

Mike Collins: Děláš aktuálně něco týkající se fotbalu?

Právě začínám se svojí vlastní akademií, v níž se zaměřujeme na trénink útočníků. Učíme hráče, jak se správně orientovat v prostoru kolem vápna. Jeden z nácviků jsem okopíroval od Moyesyho! Akademii jsem založil v Chicagu, pracujeme ve skupinkách po 15 fotbalistech.

Mat Kellet: Držím palce Evertonu a Prestonu. Sleduješ stále The Whites?

Mám o nich přehled, mrzí mě, jak si vedou. Na Preston vzpomínám v dobrém, byl to můj první klub v Anglii. Mám pro něj jeden vzkaz – nevzdávejte se.

jamesg1980: Jakou svoji branku považuješ za č. 1?

Nevím, zda můžu vybrat jen jednu. Přeci ale jednu zmíním. Byl to můj druhý gól v MLS. Výkop od brankaře někdo prodloužil hlavou a já to z voleje levou nohou trefil přímo nad gólmana. Pamatuju si ho kvůli celé akci. A vlastně si vybavím i proti komu jsem ho dal, prosadil jsem se proti DC United.

Benjamin Murphy: Oblíbený okamžik za celou kariéru?

Nejraději zabrouzdám myšlenkami na mistrovství světa 2002. V národním výběru se sešla skvělá parta lidí, rozuměli jsme si.

Marc Hackett: Co si myslíš o kádru Evertonu? Co mu chybí ke špičce ligy?

Mužstvo je silné, doplácí ale na zranění. Louise Sahu pravidelně trápí zdravotní komplikace a Yakubu se po zranění nikdy nedostal do dřívější formy. Říkám to ovšem jen jako nezasvěcený fanoušek.

InfostradaLies: Jak se ti nastupovalo s Rooneym?

Skvěle. Poprvé jsem ho potkal v 17 letech a v životě jsem neviděl nikoho dalšího ve stejném věku s jeho ohromným fyzickým fondem. Zvládal všechny fotbalové dovednosti, hlavně se ale vyžíval v soubojích. Já ho beru za nejpokročilejšího mladého hráče, jakého jsem kdy znal.

Callum Donelly: Chtěl si hrávat za Everton natrvalo, ne jen v rámci hostování?

V Evertonu se mi dařilo a byl jsem spokojen. Manažer mi však řekl, že má k dispozici příliš starších útočníků, takže jsem natrvalo nepřestoupil.

Jsem ale rád za šanci. I krátkodobé angažmá v Evertonu mi následně pomohlo ve Fulhamu.

Billy Kelly: Pokračoval si také později v darech pro charity vždy, když si vstřelil branku?

V Columbusu jsem finančně pomáhal lidem s cukrovkou. Dokonce jsem zastával funkci jejich mluvčího.

Mark J Simpson: Jaký svůj zápas považuješ za nejlepší?

Rozhodně za Fulhamu na půdě Porstmouthu. Díky výhře jsme se udrželi v Premier League, slavili jsme velkolepě. Před výkopem jsem věděl, že na 99,9% to bude moje poslední utkání. S Fulhamem jsem se rozloučil důstojně.

Susan Wallis: Co říkáš na Goodison?

Hraní na něm pro mě znamená úžasný zážitek. Atmosféra stadionu vás pohltí, specifické jsou malé šatny. Pokud se vám po křiku fanoušků nerozbuší srdce, máte nějaké problémy! Jedno z mých oblíbenějších hřišť.

Greg Share: Gratuluju k výborné kariéře. Jsem držitelem sezónních pernamentek Chicaga Fire a velkým příznivcem Evertonu. Co bys doporučil mladému a začínajícímu fotbalistovi?

Nejdůležitější je, aby se fotbalem bavil. Když tomu tak není, nikdy se nebude zlepšovat. Musí se hlavně naučit rozhodovat se správně na hřišti. Pokud dítě už v raném věku trénuje odborník, určitě to pomůže.

InfostradaLies: Kdo z Everton pobral nejvíce talentu?

Odjakživa mě okouzloval Leon Osman.

John Caroll: Jsi v kontaktu s Duncanem Fergusonem?

Ne, nicméně jsem si oblíbil. Lidé si neuvědomují, jaký je to skvělý člověk. Absolutní gentleman.

Hayden Jillions: S kým si v Evertonu rád hrával v útoku?

Každý mě něco naučil, a to včetně Wayna. Hlavně Kevin Campbell mi neustále dával rady. Nastupoval jsem ale rád se všemi.

Shane Murtagh: Sleduješ stále fotbal?

Ano, užívám si roli fanouška. Odpadne z vás napětí ze zápasů. Na fotbal se dívám každý den, žena si mě kvůli tomu neustále dobírá. Naši televizi ale bohužel ovládají děti.

Lisa Powell: Ke komu si v dětství vzhlížel?

V mých fotbalových začátcích prakticky soccer u nás v USA neexistoval, takže bylo těžké někoho si najít. Oblíbil jsem si Pata Margetica, ohromně si rozuměl s míčem, jenže opravdový sportovní idol, k němuž jsem se modlil, pro mě neexistoval. V Chicagu letěl v mém mládí Michael Jordan, mě však nijak extra nevzrušoval.