Sebevědomý Heitinga chce hrát

28/03/2011 0 Od Riči

Před loňskou sezónu přišel Heitinga do Evertonu s velkými nadějemi, které ve své první sezóně na Ostrovech rozhodně splnil. V letošním ročníku však většinu času vysedává na lavičce náhradníků.

Přesto se hodlá se svojí nepříjemnou situací popasovat a stát se důležitým článkem sestavy týmu z Goodison Parku. Holanďan má za letošní sezónu na kontě pouze 17 ligových zápasů, přičemž pouze osmkrát nastoupit na své oblíbené pozici ve středu obrany. Není proto divu, že se v zimním přestupovém období stal terčem spekulací mluvící o jeho odchodu.

Ve svém dalším ambiciózním rozhovoru Heitinga uvedl: „Stále se mohu stát v Evertonu důležitým hráčem, nehodlám ale nastupovat na kterékoliv pozici. Rozhodně nechci hrát pravého obránce, řekl jsem to i manažerovi.

O budoucnosti se nebojím. Ve své kariéře postupuju k lepším zítřkům, v zimě o mě stálo hodně klubů. Neměl jsem ale v plánu v polovině sezóny odcházet a Everton se mě nechtěl vzdát. Což byl pro mě dobrý signál.“ Mluvil Heitinga po kvalifikačním zápase Maďarska s Holandskem. Oranjes mimochodem vyhráli přesvědčivě 4:0 a zarputilý rodák z jihonizozemského městečka Alphen aan den Rijn hrál celé střetnutí na stoperské pozici.

Po příchodu z Atletica Madrid v létě 2009 Moyes Heitingu stavěl na pravého obránce, s čímž se jen těžce vyrovnával. Postupem času se ovšem přesunul do středu obrany, kde v prvním roce za Blues zářil. Letos když dostal v samém srdci defenzivy šanci, nedokázal Everton udržet čisté konto a celkem často inkasoval. Samozřejmě za všechny branky Heitinga nemohl, i tak ho ale ze sestavy vytlačila dvojice Jagielka-Distin.

„Nepřestoupil jsem do Evertonu, abych seděl na lavičce. Spolu s Philem Nevillem mám z týmu nejvíce zkušeností. Hrál jsem na čtyřech mezistátních turnajích, nastoupil jsem ve finále Mistrovství světa.

Patřím mezi 22 nejlepších hráčů na světě a mezi čtyři nejlepší střední obránce. Dobře, nebudu až tak přehánět, avšak do desítky nejlepších stoperů bych se vešel. Pokud jednou ve fotbale okusíte největší úroveň, vaše sebedůvěra stoupne nahoru. Z pohledu hráče vás finále na světovém šampionátu posílí.

Nechci pobrekávat. V Anglli se mi libí, i když příliš nehraju. Snad je to pouze dočasná situace a moje zápasová vytíženost se zvětší. Jestli ne, v létě budu řešit, co dál dělat.

Vždy si budu stát za tím, že jsem v Evertonu nejlepší stoper – a od mistrovství světa bez váhání. Pokud jsem ale chyboval nebo budu chybovat, pochopím, když mě manažer posadí na lavičku. David Moyes není příliš velký řečník, svá rozhodnutí jednotlivě hráčům nevysvětluje. Stále opakuje, jak dostanou všichni prostor na hřišti.

Distin s Jagielkou jsou vysocí chlapíci, vyrostli skoro o hlavu a půl výše než já. Manažer preferuje ve středu obrany vytáhlé typy, podle mě bych stopera ale také zvládl.“

Co Heitingovi v Evertonu chybí, jsou evropské poháry. Z Ajaxu i Atletica Madrid si zvyknul na Ligu mistrů: „Když se v televizi dívám na Ligu mistrů, svírá se mi napětím břicho. Už v Ajaxu jsem slýchával hymnu Ligy mistrů. Teď se s ní dostanu do kontaktu jen přes televizi z pohovky. Chci se opět ukázat v evropských pohárech. Chtěl bych si je zahrát s Evertonem, nebude to však nic lehkého.“