Mládí vpřed

05/04/2011 0 Od Riči

Magaye Gueye si v sobotní utkání proti Aston Ville odbyl ligový debut. A podle slov Davida Moyese dostane nepříliš známý mladík do konce sezóny další šance. Dočkají se i další talenti?

Francouzský ofenzivní hráč v souboji s Villans vystřídal v 52. minutě dalšího nadějného hráče, Seamuse Colemana. Gueye na sebe dokázal během necelého poločasu pobytu na hřišti kladně upozornit, a tak není důvod, aby ho manažer v dalších zápasech opět nevyužil. Zvlášť když kvůli zdravotním potížím nemohou nastoupit Baxter, Rodwell, Arteta, Fellaini, Anichebe nebo Saha.

Moyes chtěl dvacetiletého levonohého křídelníka či útočníka využít už dříve, Gueye ovšem v posledních dvou měsících laboroval se zraněním. „On je ještě mladý fotbalista, kterému se slušně daří v rezervě. Sledujeme ho a už mohl dostat jednu či dvě šance, nebýt jeho problémům se zraněním v posledních šesti týdnech,“ prozradil boss Evertonu.

Francouz Gueye přestoupil na Goodison Park před sezónou za 900 000 liber ze Strasbourgu, s aklimatizací na Ostrovech mu nejvíce pomohli spoluhráči Sylvain Distin a Louis Saha. A právě prvně jmenovaný si všimnul talentu svého krajana:

„Magaye disponuje obrovskou kvalitou a skvělou mentalitou, celkově je to dobrý kluk. Za Everton hodlal nastoupit již dříve, jenže když se začalo uvažovat, že dostane šanci, zranil se. Proti Aston Ville hrál spolehlivě, každý si musel všimnout jeho schopností.

Trochu mi připomíná mě samotného v době, kdy jsem přestoupil do Anglie. I proto se mu snažím pomáhat. Není jednoduché v jeho věku opustit rodiny a přátelé a odstěhovat se na Britské ostrovy. S jeho potencionálem a rozumným myšlením to dotáhne daleko. Potřebuje dál poctivě pokračovat v sebezdokonalování a také musí být trpělivý.

Magaye bude opět hrát a více lidí se dozví, co všechno umí. On chápe, co potřebuje k tomu, aby se prosadil v Premier League.“

Vzhledem k rozsáhlé marodce a úzkému kádru Toffees se v sobotním duelu s Villou objevili na lavici kromě brankaře Jána Muchy samí mladíci bez ligového startu v dresu EFC, což platí i pro slovenského brankaře. Pojďme si možná budoucí opory prvního týmu trochu příblížit.

Conor McAleny, útočník, 19 let
Conor si prošel akademií a v letošní sezóně se poprvé objevuje v rezervě. Před pár týdny se střelecky prosadil v mini-derby na Anfieldu. Ve výběru U-18 platil za spolehlivého střelce.

Adam Forshaw, záložník, 19 let
Kreativní středopolař nastupuje za rezervu dva roky, v minulém ročníku Evropské ligy si zahrál proti BATE Barisov. Produkt akademie EFC má čich na přihrávky a nádherné branky, jednu takovou zaznamenal stejně jako McAleny proti Liverpoolu při remíze 2:2.

Aristote Nsiala, obránce, 19 let
Silový zadák může nastoupit na pozici pravého obránce i ve středu obrany. Do kontaktu se seniorským fotbalem se dostal během hostování v Macclesfieldu během letošní sezóny. Jinak je to další fotbalista, který nastupuje v rezervě a prošel si akademií.

Magaye Gueye, záložník/útočník, 20 let
Reprezentant Francie do 21 let kromě utkání s Aston Villou nastoupil za první tým v pohárových střetnutích FA Cupu a Carling Cupu. Více by se měl v týmu Davida Moyese začít prosazovat od příští sezóny.

Apostolos Vellios, útočník, 19 let
Vytáhlý Řek obléká dres EFC od letošní zimy. Vellios okamžitě naskočil do zápasů rezervy, kde se gólově prosazuje. Proti Villans debutoval závěrečnými 10 minutami.

Shkodran Mustafi, obránce, 18 let
Mustafi byl ukraden z akademie Hamburgu v létě 2009. Ačkoliv jsou vyšší hráči než on, nejraději hraje na stoperovi. Člen německé reprezentace U-19 si již zahrál za první tým Blues, minulý rok vystřídal Tonyho Hibberta při duelu Evropské ligy s BATE Borisov.

Další nadějní hráči Evertonu jsou po různých hostováních. Shane Duffy si o víkendu odbyl debut za druholigové Burnley, kam nedávno odešel. Manažer Eddie Howe na irského stopera bude sázet, takže Duffymu hostování určitě pomůže.

Hrot Kieran Agard odešel v zimě do skotského Kilmarnocku, kde zatím odehrál 4 zápasy (2x v základní sestavě).

Joao Silva měl s přechodem do Anglie od letního přestupu menší problémy, a tak během února odešel hostovat do Portugalska, kde dostane možnost hrát první ligu v U.D. Leiria. O víkendu si Silva připsal premiérovou trefu.

Záložník James Wallace, českým fanouškům známý z minulého roku, kdy se představil v Olomouci při Evropské lize, momentálně působí ve Stockportu County (League Two). Od zimy stihnul nastoupit k devíti zápasům a vstřelit dvě branky.

Útočník Hope Akpan zatím působí v Hull City krátkou dobu, žádný start za sebou zatím nemá.

Ross Barkley a Jose Baxter jsou v současnosti zranění. Barkley, ročník narození 1993, platí za velký talent. I David Moyes střednímu záložníkovi předpovídá velkou budoucnost, bohužel v kariérním postupu ho v říjnu zastavila zlomenina nohy. Baxter si za A-mužstvo zahrál už v 16 letech, očekávány progres ale zatím nepřicházel. V této fázi sezóny by vzhledem k marodce pravděpodobně dostal šanci, nedávno si ovšem poranil kolenní šlachu a sezóna pro něj skončila.