Preview: Wolverhampton Wanderers – Everton

08/04/2011 0 Od Meňa

Bezmála dvouměsíční sérii neporazitelnosti bude chtít Everton prodloužit v Midlands. V honbě za dalším bodovým ziskem tentokrát stojí hladoví Vlci.

Od opětovného postupu Wolverhamptonu mezi elitu před dvěma lety, dosavadní tři předchozí zápasy zatím ani jednou nenabídly žádnou oslavu fotbalu a ve všech případech také dělbu bodů. Zlomí Toffees vlčí odpor tentokrát, nebo si Wolves doma smlsnou na dalším skalpu ve zběsilém běhu za záchranou?

Větší podnět bude zřejmě na straně celku z Molineux. Zatímco loni Wolves svoji provoligovou misi zakončili na pohodlné patnácté příčce, letos se McCartyho mužstvo musí o příslušnost v nejvyšší soutěži prát s daleko dramatičtějším nádechem. A boj za setrtváním v lize se zatím Wolverhamptonu daří více než nadějně.

V minulém kole si sice Wolves odvezli čtyřgólový výprask ze St. James Parku, vysokou prohrou se ovšem nenechte zmást. Oproti podzimnímu průběhu soutěže, kdy Vlci společně s West Hamem kralovali v počtu prohraných zápasů, se po přelomu roku Wolves výsledkově o poznání zvedli. Před utkáním v Newcastlu prohráli wolverhamptonští naposled v polovině února na Emirates Stadium, od té doby dvakrát vyhráli a remizovali. Velkou týmovou zbraní je navíc vlastnost, bez které by na tom Wolves byli v tabulce podstatně hůře – porážení silných. Vždyť doma si Wolves počíhali již na Chelsea, Manchester City i Manchester United a překvapili třeba na Anfield Road či nedávno na Villa Parku.

S motivací proto mužstvo z dvěstěpadesátitisícového města nemá sebemenší trable. Mick Carthy proto nevidí důvod, proč by jeho tým nemohl proti Evertonu bodovat, byť ví, že hosté jsou ve formě. „Everton vidím jako tým, který je aktuálně na správné pozici. Je to tým z první šestice nebo sedmičky, nehraje se proti nim dobře. O víkendu jsem slyšel Phila Nevilla, když říkal, že už jsou v bezpečí a můžou si užít zbytek sezony. A oni jsou v bezpečí. Mají 41 bodů a získají další, jen doufám, že ne v sobotu!“

Už tradiční obrázek nabídl z pohledu Evertonu zápas z minulého víkendu. Aston Villa potvrdila, že na Goodisonu boduje za všech okolností, dramatické utkání navíc zachraňoval první penaltou v letošní sezoně Leighton Baines. Vytoužená jedenáctka přišla až po více než jedenácti měsících od té poslední, o rekord Premier League tak mají Blues postaráno.

I remíza nicméně Evertonu v tabulkovém postavení pomohla – týmu nyní patří sedmá příčka se čtyřbodovým mankem na Liverpool. Neproherní šňůra se tak začíná rozpínat do velice příjemných rozměrů – v lize Toffees nepadli pět zápasů v řadě, přičemž tři z nich dopadly vítězně. Prohry vůbec bývají zdaleka nejméně častým výsledkem a ačkoliv se to možná nezdá tak vězte, že z 55 předchozích ligových utkání jich Everton prohrál pouze deset. Lépe už na tom je s šesti porážkami pouze za titulem mířící Manchester United.

Naopak nejčastějším resultem bývají remízy a vzhledem k minulým střetnutním s Vlky a vlastně i charakteru letošního ročníku, se možná k dělbě bodů na Molineux schyluje i tentokrát. Phil Neville očekává těžkou bitvu v každém případě. „Jejich domácí forma je jednou z nejlepších v lize. Když se podívám na jejich tým, jasně vidím, že jsou na klamné pozici. Mají několik kvalitních hráčů a měli by hrát o střed tabulky,“ tvrdí kapitán. „Nic si nebudeme nalhávat, tohle bude těžký, fyzický zápas. Naše forma je ale dobrá, nenápadně se nám začalo dařit. Pokud ukážeme stejný spirit jako v posledních zápasech, tak body do konce sezony ještě budeme dál sbírat.“

Poslední vzájemný zápas proti sobě oba celky svedl již ve druhém kole sezony. Na Goodisonu Everton vedl, čtvrthodinu před koncem ovšem na konečných 1-1 vyrovnával Ebanks-Blake. Na Molineux byla před rokem k vidění remíza pro změnu bezbranková.

Historie soupeře

Novému klubu vdechl život ředitel wolverhamptonské školy St. Lukes, Harry Barcroft, jenž potřeboval složit nové školní mužstvo. To se psal rok 1877. Po splynutí místního fotbalového a kriketového týmu o dva roky později byl na světě klub s názvem Wolverhampton Wanderers. Podobně jako Everton, i Wolves si vyzkoušeli hned několik hřišť, než se zdárně usadili. Po štacích na Windmill Field, John Harper´s Field a Dudley Road, se v roce 1889 stali nájemníky Molineux Stadium.

Již z historie vyplývá, že Wolverhampton byl od prvních let jedním z nejvlivnějších klubů. Roku 1888 se stal zakládajícím členem Football League a hrál také ústřední roli v založení Evropského poháru. Vedoucí postavení si klub před první světovou válkou pomohl vydobýt také ziskem dvou FA Cupů. Pod vedením legendárního manažera Stana Cullise zažili Wolves nejplodnější časy. Mezi lety 1949-1960 si Wolverhampton došel pro tři mistrovské tituly a jeden Anglický pohár. V té době se mimo jiné zrodila myšlenka poháru, sdružujícího nejlepší evropské celky. Wolves se jakožto úřadující ligoví šampioni jeho prvního ročníku účastnili a díky výhrám nad Spartakem Moskva, Realem Madrid, či Barcelonou, se ocitli na vrcholu slávy.

Forma týmu měla nicméně v dalších letech spíše lehce sestupnou tendenci, ačkoliv ještě v roce 1972 Wolves došli až do finále poháru UEFA, kde ovšem podlehli Tottenhamu. V roce 1974 a 1980 putoval do Wolverhamptonu Ligový pohár, ale to už se o slovo hlásil nevídaný úpadek, na jehož konci se klub propadnul až do Fourth Division.

Návrat zpět pomohl vyčarovat manažer Graham Turner za vydatné pomoci legendárního útočníka Steva Bulla. Během cesty do Second Division navíc do klubové vitríny putovala Football League Trophy. Devatenáctiletý prvoligový půst byl ukončen v roce 2003, hned rok nato však Wolverhampton spadl zpět do zrádné Championship. Roku 2006 se týmu ujal irský manažer Mick McCarthy, jenž na Molinex buduje mladé a ambiciózní mužstvo, které rozhodně nemá v plánu nejvyšší soutěž opouštět.

Zápasová fakta

Půjde o 128. střetnutí mezi oběma kluby. Everton zvítězil v 58 případech, Wolves v 44 a pětadvacetkrát se zrodila remíza. Toffees naposled na Molineux Stadium vyhráli v lednu 1982, od té doby ovšem stánek Wolves navštívili pouze třikrát.

Wolves

Ze svých posledních pěti domácích utkání tři vyhráli a pouze jedno prohráli. Na druhou stranu čísla říkají, že během sobotních programů má Wolverhampton nejhorší poměr bodu za zápas z celé ligy s výsledkem 0.88 bodu na jeden duel. Celkově v sobotu vyhráli jen 15 z posledních 74 zápasů, prohráli přitom devětatřicetkrát.

Domácí forma přesto Vlky dál zdobí. S letošními sedmi výhrami na Molineux, posbírali již více výher na vlastním hřišti, než všechny celky z druhé poloviny tabulky a koneckonců i více než Everton. Možná největší zásluhu na jízdě za záchranou má tahoun Matt Jarvis. Křídelník má zatím pět gólových přihrávek a střeleckou šanci svým spoluhráčům v průměru připraví každých 50 minut.

Everton

Pět ligových zápasů je neporažen, nicméně že by diváky bavil velkou měrou se řici nedá. Například více než dvě branky v ligovém zápase letos vstřelil v pouhých dvou zápasech – 3 proti Manchesteru United a 5 proti Blackpoolu. Částečně však Blues omlouvá fakt, že z brankové čáry jim obránci soupeřů vykopli již dvanáct gólů.

Mizerných šest čistých štítů – to je prozatímní vysvědčení obrany a brankáře a zároveň tak existuje pouze 19% šance, že Wolves v sobotu gólově neuspějí. Jen pro srovnání – v předloňské sezoně Everton na konci ročníku dosáhl 45 procent.

Vzájemná bilance

  • Celkově:               44-25-58
  • Na Molineux:         31-12-19
  • V Premier League:  1-3-1

Absence

Wolves budou postrádat s osmi góly nejlepšího střelce, Kevina Doylea, který je mimo hru kvůli kolenu. Edwardse se Zubarem zase trápí záda a Hunt musel na operaci s kýlou.

Evertonu budou najisto chybět Arteta, Fellaini, Saha a Baxter, přičemž zcela fit není ani Cahill (chodidlo) a Coleman s Rodwellem (oba kotník), nad jejichž starty se vznáší otazník.

Everton: Hennessey, Hahnemann, Foley, Stearman, Berra, Craddock, Elokobi, Ward, Hamill, Kightly, Henry, D. Jones, Mancienne, O’Hara, Milijaš, Jarvis, Ebanks-Blake

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Nsiala, Jagielka, Distin, Mustafi, Baines, Coleman, Neville, Heitinga, Rodwell, Gueye, Forshaw, Osman, Bilyaletdinov, Beckford, McAleny, Vellios

  • Kdy: 9.4. 13:45 SEČ
  • Kde: Molineux
  • Rozhodčí: Phil Dowd