Wolves – Everton 0:3

09/04/2011 0 Od Meňa

Na Molineux se dnes Everton představil tak, jak se nám to líbí nejvíc. Třemi krásnými trefami hosté na první pohled zrádné utkání rozhodli již v prvním poločase.

Oproti poslednímu utkání proti Aston Ville musel David Moyes provést v základní sestavě jednu vynucenou změnu, Seamuse Colemana nepustil do hry kotník, a tak se nedávno nominovaný Ir na cenu PFA Young Player of the Year přidal na seznam zraněných k Artetovi, Fellainimu, Sahovi, Baxterovi, Rodwellovi a Cahillovi. Místo Colemana se dostal do úvodní XI poprvé v rámci Premier League talentovaný Magaye Gueye.

Uzdravit se naopak alespoň částečně stihnul Vic Anichebe, který usedl na lavičku, kde byl ve dvaadvaceti letech z hráčů do pole nejzkušenější. Kromě brankaře Muchy totiž čekali na svou šanci mladé pušky Vellios, Mustafi, McAleny, Forshaw a Nsiala.

Daleko aktivněji do zápasu vlétli domácí. Po několika slibných náznacích se v první velké šanci zjevil v sedmé minutě Steven Fletcher, když jeho hlavičku z rohového kopu z brankové čáry vykopával Leon Osman. Explozivní křídelní rychlost domácích dál působila Evertonu obrovské potíže, a tak mohli být Toffees rádi, že úvodní dvacetiminutovku přežili bez úhony.

Následující dění proto přineslo poměrně překvapivý vývoj. V 22. minutě se po pěkně rozehraném brejku dostal k centru Leon Osman, který přesným míčem našel Jermaina Beckforda, jenž hlavou zavěsil těsně pod břevno. Radost Blues však málem měla jen kratičkého trvání – Jamie O´Hara svoji technickou střelu zakroutil jen centimetry od tyče.

Bývalý útočník Leedsu se přitom v další velké šanci zjevil i o dalších deset minut později. Architektem akce byl krásným centrem znovu Osman, tentokrát však Beckforda pohotovým zákrokem Hennessey vychytal. Wolves o sobě však vzápětí znovu dali vědět. Nejdříve Howarda vystrašil znovu O´Hara, a o pár okamžiků nato Vlci neuspěli ani v závaru před bránou.

Marnou snahu domácích tak Everton opět ztrestal. Po standartce Leightona Bainese se míč ocitnul u nohou Phila Nevilla, ten zpoza vápna vypálil a nádherná rána netradičního střelce zapadla do k tyči. 2:0. Doslova jen o několik sekund později mohli Toffees vést už o tři trefy – obrana Wolves pustila do sóla debutanta Magaye Gueyeho, kterého ovšem ještě stačil zadák Wolverhamptonu doběhnout a gólovku překazit.

To, co se nepovedlo francouzskému mladíkovi už ale za chvíli stejně bylo dokonáno. Z 25 metrů napřáhnul po chybné rozehrávce Wolves v nastaveném čase první půle Diniyar Bilyaletdinov a jeho překrásná rána s falší skončila stejně jako ta kapitánova v tom nejideálnějším místě – v šibenici Hennesseyho brány.

Druhá půle odstartovala ve znatelně poklidnějším tempu než divoké první dějství. Míč sice častěji drželi domácí, ale povětšinou pouze ve středu pole, a tak se Blues o svoje pohodlné vedení příliš strachovat nemuseli. Z letargie probudil Molineux až Karl Henry, jehož dělovku Howard skvěle vyboxoval. O chviličku později si pak na Kightlyho centr naskočil Guedioura, i tentokrát ale Howard složil brankářskou maturitu na výbornou.

Z arsenálu Wolves to ale bylo na dlouho všechno. Everton si v poklidu hlídal výsledek a z občasného brejku dokázal zahrozit. Nejblíže se gólu ocitnul střídající Victor Anichebe, který po šikovné práci dalšího mladíčka, Apostolose Velliose, zamířil z malého vápna těsně vedle. V podobné pozice za v 82. minutě objevil i Bilyaletdinov, míč ale promáchnul.

Ani poslední minuty zápasu nepřinesly žádnou větší změnu v tempu, oslabený Everton si tak napříč rozpačitému úvodu v nečekaném poklidu dokráčel pro tři body, které jej minimálně do zítřka posunuly na dostřel jednoho bodu od šestého Liverpoolu.

Wolves: Hennessey, Foley, Stearman, Berra, Elokobi, Guedioura (76. Milijaš), Henry, O’Hara, Jarvis, Ebanks-Blake (46. Kightly), Fletcher (82. Hammill)

Everton: Howard, Hibbert, Jagielka, Distin, Baines, Gueye (64. Anichebe), Neville, Heitinga, Bilyaletdinov (82. Forshaw), Osman, Beckford (73. Vellios)

Hodnocení hráčů: Howard 9, Hibbert 8, Jagielka 7, Distin 7, Baines 7, Gueye 6, Neville 8, Heitinga 7, Bilyaletdinov 7, Osman 8, Beckford 7, Anichebe 6, Vellios 6

Góly: 22. Beckford, 38. Neville, 44. Bilyaletdinov

Žluté karty: Bilylaetdinov

Držení míče: 53% – 47%

Střely na bránu: 7 – 6

Střely mimo bránu: 4 – 3

Rohové kopy: 13 – 6

Fauly: 13 – 14