Ted Sagar

12/04/2011 0 Od Meňa

Everton patří mezi kluby, které se po celou dobu své historie vyznačují skvělými středními útočníky. Totéž se dá ale říci i o brankářích. Ted Sagar byl gólmanen Toffees neuvěřitelných 24 let.

Na modré polovině Merseyside působilo po Sagarově éře mnoho slavných a vynikajících brankářů, mezi nimi třeba slavný Gordon West, nebo nejlepší brankář historie Toffees, Neville Southall. Ale ani ten nepůsobil v klubu tolik let a nezasvětil mu celou hráčskou kariéru. Sagar nastoupil za Toffees bez jednoho utkání k rovným pěti stovkám zápasů. To je číslo, které je v dnešním fotbale takřka nedosažitelné. Edward „Ted“ Sagar má také zapsáno v tabulce klubů, za které po svou kariéru hrál, jen jedno slovo – Everton.

Ted se narodil 7. února 1910 v malém městečku Moorends, ležícím na pomezí Jižního Yorkshiru a Lincolnshire. Již od útlého věku Ted naznačoval, že by z něj mohl vyrůst výborný brankář. Svou nebojácnost spojoval s velkým talentem.

Zlom v kariéře mladého brankáře nastal v 19 letech. To se psal rok 1929 a potenciál mladého Sagara, který tehdy hrál juniorskou ligu za yorshirský Thorne Colliery, nezůstal nepovšimnut Evertonem, za který v té době válel Dixie Dean. Kdo tehdy mohl tušit, že Toffees si právě vyhlédli brankáře pro další bezmála čtvrt století!

Debut ve Football Division si mladý Sagar odbyl v roce 1930. O rok později s týmem vyhrál ligu a v roce 1933 vybojoval s Toffees v pořadí druhou klubovou trofej pro vítěze Anglického poháru.

V průběhu sezony 1931-32 se Sagar stal na dalších 11 sezon jedničkou v tehdejším týmu, vedeným Thomasem H. McIntoshem. Ovšem 11 let se nakonec rozložilo do 17. Důvod je nasnadě. Přišel konec 30. let a s ním druhý válečný světový konflikt, který pochopitelně nepřál ani fotbalu. Nicméně, ještě před válkou prožíval Sagar s klubem povedené časy. K již zmíněnému titulu z ranných 30. let a vítězství v FA Cupu 1933, Toffees za výrazného přispění Sagara získali poslední předválečný mistrovský titul. Sagar byl v té době naprosto nepostradatelným článkem týmu. V sezoně 1938/39 chyběl pouze v jednom zápase a jen válka zavinila to, že podle mnohých odborníků, tehdy nejlepší tým historie Toffees, nemohl pokračovat v získávání dalších úspěchů.

I po skončení světové války byl Sagar v nově budovaném týmu brankářskou jedničkou. Na začátku 50. let, se stal čtyřicátník Sagar posledním klubovým brankářem, který za Everton chytal o ligu níže. Pro Teda poslední ligový zápas připadnul na listopad 1952, kdy se tenhle veterán předvedl v zápase proti Plymouthu. Nicméně skutečným rozlučkovým zápasem bylo utkání proti Tranmere Rovers ve finále Liverpoolského poháru. Poté už s fotbalem nadobro skončil a zařídil si malý „pub“ v Aintree, nedaleko Liverpoolu.

Co se týče reprezentačních zápasů, v těch Sagar moc nevynikl. Za Anglii odchytal pouhé čtyři zápasy a zajímavostí je, že v období války si Ted zachytal v jednom utkání za Severní Irsko.

Jeho úctyhodných 499 utkání za Everton bylo nakonec v roce 1994 pokořeno již zmiňovaným Nevillem Southallem ale kdoví, na jakém čísle by se Sagar zastavil, nebýt války, která na 6 let zastavila téměř veškeré fotbalové dění a zmařila kariéry mnoha nadějných fotbalistů. Podle mnohých by se v tom případě mohla konečná Sagarova statistika pyšnit číslem o nějákých 300 startů vyšším…

Ted Sagar zemřel 16. října 1986, ve věku 76 let a jeho popel byl rozprášen v brankovišti před tribunou Gwladys Street. Everton ten den ztratil věrného služebníka, který svému klubu zasvětil „celý“ život. Podobný hráč, pro kterého je láska a věrnost ke klubu natolik důležitou věcí, aby mu věnoval bezmála pětadvacet let, se už možná nikdy neobjeví.

Profil

Jméno Edward Sagar
Datum narození
7.2.1910
Místo narození
Moorends, Anglie
Datum úmrtí
16.10.1986  (ve věku 76 let)
Pozice Brankář
Klubová kariéra
Roky Klub Starty (střídal)
1929-1953 Everton 499 (0)
Národní tým
1935-1936 Anglie
Severní Irsko
4 (0)
1 (0)