Vellios o svých začátcích v EFC

14/04/2011 0 Od Riči

Apostolos Vellios podle svých vlastních slov před přestupem do Evertonu dobře věděl, kam přichází. O svém současném zaměstnavateli si dopředu hledal informace.

Někteří mladí hráči po přestupu do větší klubu zpychnout a všude možně honí své ego, Vellios tento případ není. Jakmile se dozvěděl o potvrzení svého transferu do Evertonu, nevzal do ruky mobil, aby začal obvolávat kamarády. Raději si sednul k internetu a začal o Toffees hledat všechny dostupné informace.

„Klub se pyšní úspěšnou historií a pojem Everton ve fotbale něco znamená. Znám hodně bývalých hráčů, kteří tu hráli, jelikož si vedli velmi dobře. Také jsem už stačil okouknout docela dost zápasů Evertonu, v minulosti to byl velmi dobrý tým.

O Premier League jsem se zajímal i dříve, jakmile jsem ale zaslechl o zájmu Evertonu v mou osobu, začal jsem se o klub více zajímat. Studoval jsem hlavně současné hráče. Mám za kolegy kvalitní fotbalisty, o nichž jsem se však až po osobním setkáním dozvěděl, jací jsou vstřícní a milí,“ prozradila zimní posila z Iraklisu Soluň, která původně měla hrát v letošní sezóně pouze za rezervu, avšak díky velké marodce v hlavním týmu už dvakrát okusila Premiership coby střídající. Stalo se tak proti Aston Ville a Wolves.

Sympatický Vellios byl překvapen, jak rychle zapadl do týmu a jaké panuje v tréninkovém areálu Finch Farm přátelská atmosféra. Devatenáctiletý útočník si také pochvaloval svoje rozhodnutí, když si vybral k bydlení místo v samém srdci Liverpoolu, což mu prý hodně pomáhá ve zdokonalování v angličtině.

„Každý v mužstvu disponuje unikátním charakterem, dohromady ale tvoří jeden kolektiv. Všichni si pomáháme, abychom se zlepšovali. Proto se těším na každý den. Všichni hráči chtějí stejnou věc, nejsem si jistý, jak to funguje v ostatních klubech, nemyslím si ovšem, že je to v nich podobné jako Evertonu.

Hraní v Premier League u mě figurovalo na prvním místě. Když jsem přestoupil do Evertonu, podíval se na stadion, tréninkové hřiště, potkal se spoluhráči a trenérem, řekl jsem si: Tohle je pravé místo pro mě. Klub mě ohromil, cítím se v něm dobře. Co se týče města Liverpoolu, mám to podobně. Chtěl jsem bydlet v centru a také bydlím. Nechtěl jsem žít někde na vesnice, kde najdu klid. Tohle jsem si prožíval v Řecku, zde pokaždé vídám davy lidí, kolony aut, prostě samý hluk, což mi vyhovuje. Rád jsem v centru dění. Moje angličtina se každým dnem zlepšuje, snad budu brzy mluvit úplně plynně. V současnosti se mnou zde v Anglii bydlí táta, jenž mi pomáhá. Viděl přímo ze stadionů utkání proti Aston Ville a Wolves. Samozřejmě je na mě velmi pyšný, máme hezký vztah.“

Vellios dobře věděl o zájmu Evertonu, osobně ho sledoval scout Mick Doherty, který mimo jiné objevil pro EFC Seamuse Colemana.

„Po zápasu za mládežnickou reprezentaci mi můj agent prozradil, že byl na střetnutí přítomen scout z Evertonu. To mě motivovalo, chtěl ukázat, co všechno umím. Později jsem byl opravdu ohromen, když opět přijel scout a tentokrát jenom kvůli mně, hrál jsem, co možná nejlépe umím.

Po zájmu z anglické strany jsem se s bývalým klubem na všem rychle dohodl.“

Řecký hrot se solidně uvedl v rezervě, kde začal brzy po příchodu na Goodison Park nastupovat. Rychle se mu začalo dařit střelecky, navíc neplánovaně nastoupil i za první tým, a tak není divu, že se zatím Velliosovi na Ostrovech líbí.

„Zápasy v rezervě mi pomáhají ve zlepšování a pochopení stylu hry v anglickém fotbale. Pokud pravidelně nastupujete na plných 90 minut, udržujete se ve fyzické kondici a formě. Vstřelené branky mi samozřejmě neuškodili, vždy rád skóruju.

Snad dostanu v prvním týmu další šance, pokud budu zodpovědně trénovat, hrát dobrý fotbal, dostanu prostor. Všechno záleží na mně samotném, vím to.

Styl místního fotbalu se mi líbí. Vyžívám se v silových soubojích a také mám rád svižné tempo hry. V Anglii dostane hodně šancí ke skórování, do vápna lítá mnohem více míč než v ostatních ligách, to mi vyhovuje.“