Preview: Everton – Blackburn Rovers

15/04/2011 0 Od Meňa

Everton se tradičně s blížícím se koncem sezony velkolepě rozjel a vítěznou formu by si rád přenesl i do dalšího kola, ve kterém bude zdolávat Blackburn.

Do konce sezony už zbývá jen šest kol a Everton znovu mocně dohání. Tentokrát sice Blues nehrají již prakticky o nic, přesto ale dobrá forma přináší jistou dávku zadostiučinění. Budou tak domácí v hromadném sběru bodů pokračovat i dále, nebo nás po osvěžující pauze čeká další utrápené představení?

Na papíře stojí prognózy jasně – Everton se chlubí nejlepší formou z celé Premier League, zatímco Blackburn se v tabulce výkonnosti choulí téměř u dna. Čtrnáct bodů z posledních šesti zápasů má za následek dosažení aktuální hranice 44 bodů a sedmé příčky, o které se Toffees před takovými dvěma měsíci mohlo jen zdát.

Rovers však na Goodison přivezou nepříjemnou vzpomínku na úvodní minuty aktuální sezony. Zápas, který měl vítězně odstartovat z pohledu Evertonu tolik očekávaný ročník, dopadl velkým fiaskem a vlastně sezoně narýsoval tolik nepříjemné kontury. Na skutečnosti, že proti Blackburnu se hraje špatně za každých okolností, se navíc nic nemění ani v době vydařené formy, a tak může Old Lady v sobotu očekávat snad cokoliv.

Koneckonců, pěkně ztěžka se dal předvídat i poslední zápas na půdě Wolverhamptonu, který dělá Blackburnu společnost v boji o záchranu. Přesto se dostavil povědomý scénář – přestání tlaku a úder. Tentokrát ovšem nikoliv ze strany soupeře, jak jsme si letos už navykli, ale konečně i ze strany Toffees, kteří stačili přesně zamířit hned třikrát, což je další atypický bod. Everton tak navzdory velké marodce, která však zbytek mužstva znovu evidentně stimulovala za vyvinutím většího úsilí, dokráčel za další výhrou.

I navzdory dobrému rozpoložení, které v týmu panuje, ovšem nebere Phil Jagielka nic na lehkou váhu, a se vzpomínkami na první letošní střetnutí proti Rovers, vybízí k opatrnosti. „Z toho zápasu i z těch předchozích víme, že to bude těžký, fyzický zápas. Myslím, že budou zkoušet něco nového, ale pokud jste v tabulce dole a bojujete o udržení, je těžké upustit od staré taktiky a praktikovat novou. Nám se daří, chybí nám sice hráči, ale základní jedenáctka je pořád slušná a poslední výsledky to dokazují.“

V Blackburnu mohou rozdělit průběh sezony na polovinu vydařenou a nevydařenou. Bohužel pro Rovers, druhá varianta je aktální právě v těchto týdnech, a tak budou mít ještě plné ruce práce s udržením prvoligového statusu. Momentálně Blackburnu náleží patnáctá příčka s tříbodovým náskokem na osmnáctý West Ham.

Přitom ještě relativně nedávno podobné trable lancashirský celek  řešit nemusel. U kormidla stál zkušený Sam Allardyce, se kterým si Rovers spokojeně proplouvali bezpečnými vodami středu tabulky. Jenomže kde se vzali, tu se vzali, na Ewood Park zavítali obchodníci z daleké Indie, ve vedení nenechali kámen na kameni a s Blackburnem to začalo jít z kopce.

První měsíc nového roku z pohledu výsledků ještě ušel, od února však Rovers patří k největším zoufalcům v lize – nevyhráli od té doby ani jeden zápas, kdežto čtyřikrát prohráli a čtyřikrát remizovali. Družina Steva Keana, náhradníka Big Sama, se však možná přeci jen pomaloučku zvedá – poslední tři utkání dopadla dělbou bodů, ačkoliv domácí remízy s Blackpoolem či Birminghamem příliš strachu nenahání.

Remízy by tak Rovers konečně chtěli proměnit v důležitý tříbodový zisk, jak nabádá obránce Chris Samba. „Každý zápas teď bude důležitý, to víme. Jsme čerství a připravení, proti Evertonu si půjdeme pro vítězství. Doma očekáváme ostatní týmy porážet, ale fotbal není věda a když nepodáváte adekvátní výkony a neproměňujete šance, tak nevyhrajete. Všechno, na co se soustředíme, je záchrana.“

V posledním vzájemném zápase opravdu nebylo příliš na co koukat. Zmíněná prohra 0-1 na Ewood Parku z úvodního kola sezony, přinesla jen zmar a trápení. O poznání veseleji a koukatelněji přitom na stejném stadionu bylo v loňské sezoně. Blues zajímavý zápas dovedli do vítězného konce, když Rovers udolali 3-2. Tři branky pak do sítě Blackburnu padly i v poslením měření sil na Goodisonu v září 2009, kdy se o výhru 3-0 postaral dvěma trefami Louis Saha a Joseph Yobo.

Historie soupeře

Blackburn Rovers FC byl založen roku 1875 a patří mezi legendární dvanáctku zákládajících členů Football League. Hned zpočátku se Rovers zařadili mezi elitní anglické kluby, což se brzy projevilo. Roku 1879 do Blackburnu putoval první FA Cup, když Rovers ve finále porazili Tyne Association FC 5:1. Finálový úspěch byl zopakován o tři roky později, kdy Blackburn porazil Old Etonians.

Třetí Anglický pohár získal klub v roce 1891, to už se však schylovalo k méně světlým zítřkům. První desetiletí dvacátého století bylo ve znamení špatných výsledků, o to více byl překvapující zisk dvou mistrovských titulů v letech 1912 a 1914. Jenže poté Blackburn znovu upadl do šedi středu tabulky, až nakonec v polovině třicátých let sestoupil. Mnozí čekali rychlý návrat, ale Rovers na tom byli ještě hůře, po válce Blackburn putoval do Third Division.

Ze třetího patra anglického fotbalu se klub vyhrabal až v roce 1975, kdy slavil třetiligový titul. 80. léta nebyla pro klub ničím výjimečná, věci však nabraly rychlý spád začátkem posledního desetiletí 20. století. Klub se postupně zvedal z popela a posléze šokoval celou Anglii, neboť v roce 1995 se Blackburn v čele s útočnou dvojkou Shearer – Sutton, stal mistrem Premier League.

Na obrovský úspěch nicméně nenavázali, následující sezonu strávili v druhé polovině tabulky. V roce 1997 nepříznivá situace vyvrcholila sestupem. Na přelomu tisíciletí však byli Rovers zpět a zanedlouho slavili další hmotný súěch – zisk Ligového poháru. V roce 2004 se týmu ujal Mark Hughes, a postupnou prací klub dostal až do pohárové Evropy. Jenže nic netrvalo věčně a Hughese nahradil Sam Allardyce, pod kterým Rovers hráli střed tabulky.

Další milník však na sebe nenechal dlouho čekat. Na podzim roku 2010 převzal majoritní podíl v klubu indická společnost Venkys, která místo Allardyce dosadila Steva Keana. Ten ale zatím očekávání nových ambiciózních majitelů nenaplňuje, Rovers boj o záchranu nemine.

Zápasová fakta

První duel mezi Blackburnem a Everton je starý už stočtyřiadvacet let – v listopadu 1888 Rovers ještě na starém Leamington Road zvítězili hladce 3-0. Celkově jsou vzájemné ligové souboje vyrovnané – Toffees vedou s 57 výhrami oproti 56 triumfům Rovers a 32krát se mužstva rozešla smírně.

Blackburn bude usilovat o svůj první double nad Evertonem od sezony 2003/04. Krom aktuální formy tomu však nenasvědčuje ani skutečnost, že Blues jej porazili ve třech posledních domácích utkáních z pěti. Na druhou stranu, v éře Premier League Rovers na Goodisonu vyhráli sedmkrát. V tomto ohledu je na tom lépe už jen Manchester United (13), Arsenal (9) a Liverpool (8).

Everton

Vyhrál čtyři z posledních šesti zápasů. Před příchodem současné formy mu přitom trvalo pět výher posbírat předchozích 25 kol. Pokud pak Blues neprohrají, půjde o nejdelší týmovou sérii neporazitelnosti v letošní sezoně, kterou je doposud období od září do listopadu loňského roku. Stále tak platí, že na stou domácí prohru v Premier League Everton stále „čeká“.

Blackburn

Má nejhorší obranu na cizích hřištích, kde už inkasoval 38 gólů. Na druhou stranu se Rovers pyšní šestou nejlepší statistikou z prvních poločasů- druhá dějství však z jejich strany bývají naopak úplně ty nejhorší. Navíc je Blackburn spolu s Aston Villou a Sunderlandem jediným celkem, který doposud nezvítězil v zápase, ve kterém prohrával.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                 67-33-60
  • Na Goodison Parku: 45-16-20
  • V Premier League:    13-7-13

Absence

Oproti minulému týdnu se naplnění marodky změnilo pramálo. Dlouhodoběji zraněné kvarteto Fellaini, Saha, Arteta, Baxter, doplňují Coleman, Cahill a Rodwell, kteří by však za příznivých okolností do utkání mohli zasáhnout.

Blackburnu chybí Andrews (třísla), Grella (achillovka) a ve zbytku sezony již Rovers nevypomůže Nelsen (koleno). Nejistý je start u Hoiletta (podkolenní šlacha) a dvojzápasový trest si odpykává Nzonzi.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Nsiala, Jagielka, Distin, Mustafi, Baines, Coleman, Neville, Heitinga, Rodwell, Gueye, Forshaw, Osman, Bilyaletdinov, Beckford, McAleny, Vellios

Blackburn: Robinson, Bunn, Salgado, Samba, Rochina, Olsson, J. Jones, P. Jones, Pedersen, Dunn, Emerton, Hoilett, Hanley, Santa Cruz, Mwaruwari, Diouf, Roberts, Kalinić

  • Kdy: 16.4. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Kevin Friend