Everton – Blackburn Rovers 2:0

16/04/2011 0 Od Meňa

Fantastická forma má svoje pokračování. Na Goodisonu dnes existovalo pouze jedno mužstvo a byli to domácí, kteří pohodlně přehráli špatně hrající Blackburn.

Ve srovnání s minulým zápasem na Molineux David Moyes sestavu nepozměnil, ačkoliv ani neměl na výběr, protože marodka je stále bohatě zaplněna. Nastoupil tak znovu mladíček Magaye Gueye či Diniyar Bilyaletdinov.

Blues začali zostra. Ve třetí minutě Leon Osman, který se potkává s neuvěřitelnou formou, prodloužil hlavičkou do běhu na Jermaina Beckforda, který ale ze slibné pozice vypálil nepřesně. Nepříjemnou situaci však museli domácí řešit v patnácté minutě. John Heitinga si poranil podkolenní šlachu a na hřišti jej vystřídal Jack Rodwell, který se právě zotavil ze zranění kotníku.

Většina prvního poločasu nicméně moc fotbalového pokoukání nenabídla a byť Toffees kontrolovali hru, k ohrožení brány se dostávali sporadicky. Jedinou ojedinělou akci měl na svědomí Beckford s Osmanem, na jejímž konci se opřel do míče Phil Neville, gól z minulého týdne ale nenapodobil.

Druhý poločas začal v podobném duchu jako ten první, zanedlouho však začal Everton šlapat na plyn a zdálo se, že prolomení bezbrankového stavu je jen otázkou času. Jako první pohrozil Gueye, který po nedorozumění obrany Blackburnu napálil zpoza vápna míč jen těsně nad bránu Paula Robinsona.

Na druhé straně za pár okamžiků zahrozil nebezpečně vypadající střelou David Dunn, veškeré dění se ale následně přeneslo na polovinu hostí a zanedlouho se Goodison konečně dočkal. Gueye rozehrál v 54. minutě rohový kop nakrátko na Osmana, ten se chytrým prvním dotykem zbavil obránce a za pomoci Sambovy teče propálil všechno před ním.

Everton v nasazení nepolevoval a snažil se najít cestu ke druhé pojišťují trefě. To už byl na hřišti střídající Seamus Coleman, který nahradil Gueyeho, který ve svém druhém ligovém zápase zanechal dobrý dojem, a byl to právě mladý Ir, který měl velkou zásluhu na navýšení skóre. V pokutovém území jej totiž v 74. minutě nešetrným skluzem sundal Phil Jones a jasným verdiktem sudího byla penalta.

K té se postavil kdo jiný, než Leighton Baines a svou levačkou zavěsil již svým šestým gólem sezony pod břevno. Netrvalo však dlouho a Blackburn se mohl vrátit do hry. Ojedinělé nedorozumění Phila Jagielky, Tima Howarda a Leightona Bainese darovalo jasnou gólovku Pedersenovi, který ale zamířil vedle.

Na druhé straně mohli Toffees vedení ztrojnásobit – hlavičku střídajícího Velliose pohotově vychytal Robinson, a tak už se skóre nezměnilo. Everton tak vyhrál svůj pátý zápas ze sedmi, udržel druhé čisté konto v řadě a stále může živit byť jen maličké naděje na pohárovou Evropu.

Everton: Howard, Hibbert, Jagielka, Distin, Baines, Gueye (64. Coleman), Neville, Heitinga (14. Rodwell), Bilyaletdinov, Osman, Beckford (84. Vellios)

Blackburn: Robinson, Salgado, Jones, Samba, Givet (66. Pedersen), Emerton, Dunn, Jones, Olsson, Rochina (80. Benjani), Santa Cruz (60. Roberts)

Hodnocení hráčů: Howard 6, Hibbert 7, Jagielka 8, Distin 8, Baines 8, Gueye 7, Neville 7, Rodwell 7, Bilyaletdinov 6, Osman 9, Beckford 6, Coleman 7, Vellios 7

Góly: 54. Osman, 74. Baines (pen)

Žluté karty: Baines, Rodwell – P. Jones, Dunn, Rochina

Držení míče: 52% – 48%

Střely na bránu: 7 – 2

Střely mimo bránu: 10 – 2

Rohové kopy: 10 – 1

Fauly: 9 – 17