Moyes pobízí Cahilla: Nepřetěžuj se

20/04/2011 0 Od Riči

David Moyes poprosil Tima Cahilla, zda by kvůli velké zápasové zátěži nezačal některá přátelská střetnutí za rodnou Austrálii vypouštět. A dočkal se pozitivní odpovědi.

Evertonská novodobá legenda v týdnu vyjádřila přání zúčastnit se v roce 2014 už svého třetího mistrovství světa. V té době bude mít Cahill 34 let.

Podle Moyese by měl ale Timmy začít brát ohled na svoje tělo a někdy raději odpočívat, aby mohl ještě nějakou dobu hrát na nejvyšší fotbalové úrovni:

„Bylo by pro Tima prospěšné do budoucna pár přátelských zápasů za Austrálii vynechávat? Podle mě ano, nikdy ale nikomu nebudu zakazovat hraní za národní tým. Pokud však bude nastupovat ve všech možných zápasech reprezentace, bude to mít na jeho klubové výkony vliv.

Tim se musí rozhodnout sám. V australském výběru patří mezi důležité hráče, přeju si, aby nadále za reprezentaci nastupoval, ovšem musí zvážit, zda by nebylo lepší většinu přátelských duelů vypouštět. Tim potřebuje odpočívat. A pokud chce hrát nadále na vrcholové úrovni, měl by popřemýšlet, co bude pro něj nejlepší. Opakuji ale, rozhodně si nepřeju, aby v reprezentaci Austrálie skončil.

Minulé léto hrál na mistrovství světa, poté odjel na Asijský pohár, nejspíše hrál více než je zdrávo.“

V první polovině sezóny se Evertonu nedařilo, ovšem Tim Cahill zářil. Než odjel 1. ledna na Asijský pohár, s devíti ligovými brankami se řadil mezi nejlepší střelce Premier League. Z mezinárodní turnaje se avšak Cahill vrátil se zraněním a v letošním kalendářním roce spíše než hraje pobývá na marodce.

David Moyes k tomu řekl: „Na Asijském poháru se zranil, od té doby není stoprocentně v pořádku. Odehrál pár zápasů, i když pravděpodobně neměl. On chtěl, naneštěstí jeho noha ho pořád zlobí stejně tak jako minulé léto i rok předtím.

Pro sobotní utkání by mohl být připraven, ale také ne. Trpí zraněním, které může rychle odeznít. Není to tak, že by potřeboval určitý čas na uzdravení. Timovi zápasy chybí, určitě chce být stoprocentně zdravý na další sezónu.

Timovi je 31 let. Když se dostanete do toho věku, musíte více trénovat, abyste se udržel v kondici. Zároveň ovšem nesmíte zapomínat na odpočinek. Pokud se podíváte na ostatní týmy, čas od času své starší hráče šetří. Timovi jsme dali dovolenou, aby dobyl baterky. Kvůli jeho zranění však nastaly menší komplikace.“

Na prosbu manažera reagoval Tim Cahill kladně. Austrálie plánuje na červen přátelské duely se Srbskem a Novým Zélandem a evertonská 17 naznačila, že by na nich mohla chybět:

„Hraju sedm nebo možná více let bez letního odpočinku. Nestěžuju si, fotbal miluju a reprezentování své země také, trápí mě ale zdravotní problémy s chodidlem. Zdravý rozum asi zvítězí, vynechal jsem utkání proti Německu a pravděpodobně tak udělám i v dalších případech, pokud půjde o přátelské zápasy. V současnosti beru jako prioritu Premier League a můj klub.“

Everton a australský fotbalový svaz mají mezi sebou dobrý vztah, vždy když byla potřeba, Cahill reprezentoval. Kvůli Olympijským hrám se po přestupu z Milwallu v roce 2004 odložil jeho debut, následující léto Cahill hájil barvy Socceroos na Konfederačním poháru. V dalších letech se pak zúčastnil dvakrát Asijského poháru a Mistrovství světa.

Přesto je Cahill odhodlán dostat se na MS 2014, konané v Brazílii: „Každý mě zná, pokud jsem zdravý, reprezentuju. Nikdy neřeknu ne. Snad mě a ostatní matadory začne do budoucna z národního týmu vytlačovat kvalitní mládež. Jestli ne, budu vždy 100% ochotný nastoupit.“