Preview: Manchester United – Everton

22/04/2011 0 Od Meňa

Jen stěží by se našel příhodnější čas k výletu na Old Trafford. Everton pokračuje ve velké formě, dokáže si tedy vysoký standard posledních týdnů udržet i v Divadle snů?

Říkat, že Blues čeká pravděpodobně nejobtížnější zápas z celé sezony by bylo nošením dříví do lesa. Z Old Trafford odjíždí Everton zpravidla s porážkou, ačkoliv tentokrát vládne před prestižním zápasem v modrém táboře nezvyklý, ale opatrný optimismus.

Nikoliv z důvodu, že by Manchester United nebyl dostatečně odstrašujícím protivníkem, nejlepší forma sezony, kterou se momentálně hosté pyšní, však slibuje přinejmenším vyrovnaný duel. Na rozdíl od Evertonu mají však Rudí ďáblové o co hrát – v sázce je přiblížení se k rekordnímu devatenáctému ligovému titulu na velice blízkou distanci.

V tažení za mistrovským titulem letos Manchester United až překvapivě nenachází sobě rovného soupeře. Jediným možný oponent, Arsenal, ztrácí koncem sezony bod za bodem, a tak lze předpovídat, že Red Devils o královskou korunu již nepřipraví nic. Ani nepříliš výrazná forma, kterou Fergusonovy ovečky předvádějí.

Poslední dobou však United trápí spíš ta, v našem případě spíše irelevantní, venkovní forma, když z posledních čtyř zápasů na cizím hřišti vydolovali červení pouhopouhé čtyři body, ve kterých je obsažen i bod ze St. James Parku, kde posledně remizovali. Ta domácí už je hodna šampionů – dvanáct po sobě jdoucích výher. Stejného počinu Red Devils dosáhli v éře Premier League již potřetí, ovšem ve všech případech se jim v tom třináctém domácím zápase přilepila smůla na paty a nevyhráli. Žádný Evertonian by se za další repete určitě nezlobil.

Nově nastavená laťka výkonnosti, kterou Everton navzdory zraněním důležitých opor přece jen našel, tak může v sobotu nabídnout zajímavé střetnutí. Old Trafford je ale Old Trafford, stadion, na kterém hostující celky triumfují zřídkakdy. Toffees výjimkou nejsou – narozdíl od stánku městského rivala United, kde vítězí s železnou pravidelností, v Divadle snů Blues naposled ochutnali výhru v srpnu 1992, kdy šlo zároveň o první venkovní vítězství Evertonu pod hlavičkou nově vzniklé Premier League. Výhra to tehdy byla překvapivě jednoznačná – 3-0.

Krom působivé formy ale do Manchesteru Everton pojede i se solidní bilancí proti mužstvům z horní šestice. Ze všech dosavadních devíti zápasů proti těmto týmům Blues prohráli jen dva – oba s Arsenalem – s celkovým ziskem třinácti bodů.

Suma sumárum, v evertonském táboře vládne na poměry letošní sezony nebývale pozitivní nálada, což potvrzuje Diniyar Bilyaletdinov, jehož gól z loňského domácího zápasu proti Manchesteru United, byl zvolen vůbec tím nejkrásnějším z celého ročníku. „Tyhle zápasy jsou vždycky skvělé. Hrajeme proti nejspíš nejlepšímu týmu v zemi, ale daří se nám, takže v body věříme i na Old Trafford. Druhá polovina sezony nám vychází a v klubu panuje dobrá atmosféra.“

Everton proti Manchesteru United boduje málokdy, z posledních dvou zápasů ale se zdviženou hlavou vyšli právě Toffees. Loni Red Devils poprvé po pěti letech porazili a Goodison mocně oslavoval i v letošní sezoně, kdy dva góly z nastaveného času srovnaly během minuty z beznadějného 1-3 na konečných 3-3. Poslední výlet na Old Trafford však v říjnu 2009 vyzněl jednoznačně pro domácí, kteří zvítězili přesvědčivě 3-0.

Zápasová fakta

Půjde o 185. vzájemné střetnutí. Manchester United zvítězil 79krát, zatímco Everton 64krát. Od srpna 1992, kdy Everton na Old Trafford zvítězil naposled, United na svém stánku vyhráli čtrnáctkrát, a remízy se zrodily tři. Znepokojivou skutečností je i to, že Manchester United nastřílel Evertonu v Premier League už 76 branek, nejvíce v lize. Zajímavostí vzájemných soubojů je zápas na Old Trafford z února 2001. Oba týmy tehdy ani jednou nevystřelily na bránu, přesto Red Devils zvítězili – díky vlastnímu gólu Steva Watsona.

Manchester United

Z možných 54 bodů posbíral v dosavadních 18 domácích zápasech letošní sezony 52 bodů. Jediným zaváháním je podzimní remíza s West Bromwichem, kdy Red Devils ztratili dvoubrankové vedení. Na Old Trafford navíc hráč soupeře nevstřelil v prvním poločase gól již přes rok – naposled se to loni 3. dubna povedlo Joe Coleovi. O zvláštnosti letošní sezony pak svědčí to, že v současnosti  United mají o dva body méně, než loni touto dobou, kdy ztráceli na vedoucí Chelsea dva body. Letos mají na druhý Arsenal již šestibodový náskok.

Největší nebezpečí bude zřejmě představovat Nani. Portugalec asistoval letos již u 14 gólů United a střeleckou šanci v průměru vytvoří každých 46 minut. Vůbec nejlepším střelcem celé soutěže je potom Dimitar Berbatov, přičemž 81% z jeho 21 ligových gólů padlo na domácí půdě.

Everton

V posledních čtyřech zápasech vstřelil devět gólů a od Nového roku se zatím objevil jen jeden zápas, ve kterém se Blues gólově neprosadili. Gólový účet zápasů navíc Everton otevřel v 16 utkáních a prohrou skončil jen ten na Emirates Stadium.

Toffees vyhráli svoje poslední dva venkovní zápasy, třikrát v řadě ale na cizím hřišti nevyhrál od prosince 2008. Ještě předtím se jim to naposled povedlo v říjnu 2004. A naopak statisticky nejlepší hráč Evertonu? V posledních zápasech je jím jednoznačně Leon Osman, který dal v posledních sedmi utkáních tři góly a třikrát na branku přihrál.

Vzájemná bilance

  • Celkově:               79-41-64
  • Na Old Trafford:    50-21-19
  • V Premier League: 27-6-4

Absence

Domácím bude krom věčného maroda Hargreavese chybět Fletcher (nemoc) a nejistota zahaluje účast Berbatova (třísla) a Ferdinanda (lýtko). Jednozápasový trest si odsedí Scholes.

Evertonu bude jistojistě chybět Fellaini, Saha a Baxter. Určitý čas na hřišti by naopak mohl odehrát Arteta, který se vrací po zranění podkolenní šlachy, stejně jako Cahill, kterého trápily potíže s chodidlem. Nastoupit nemusí Heitinga, který musel kvůli zranění podkolenní šlachy střídat v zápase proti Blackburnu.

Manchester United: Van der Sar, O’Shea, Smalling, Ferdinand, Evans, Fabio, Vidić, Evra, Nani, Carrick, Anderson, Valencia, Giggs, Park, Gibson, Hernandez, Rooney, Owen, Berbatov

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Nsiala, Jagielka, Distin, Mustafi, Baines, Coleman, Neville, Heitinga, Rodwell, Gueye, Forshaw, Osman, Cahill, Arteta, Bilyaletdinov, Beckford, McAleny, Vellios

  • Kdy: 23.4. 13:45 SEČ
  • Kde: Old Trafford
  • Rozhodčí: Peter Walton