Manchester United – Everton 1:0

23/04/2011 0 Od Meňa

O svoji neporazitelnost Everton přišel na tom nejočekávanějším místě. Manchesteru United dlouho vzdoroval, pár minut před koncem už ale nápor nevydržel.

Sestava doznala oproti minulému týdnu dvou změn. Místo zraněného Johna Heitingy se v záloze objevil Jack Rodwell a francouzského mladíčka Magaye Guyeho nahradil Seamus Coleman. Alespoň na lavičku se vešel již Tim Cahill.

Po úvodní několikaminutové dominanci domácích, která obraně Toffees nepřinesla potíže, se do hry začínal dostávat i Everton, v útočné fázi však na tom byl stejně jako protivník. O první výraznější střeleckou šanci se tak ve 13. minutě postaral Nani, kterého ale Howard z úhlu bez potíží vychytal. Kontrolovat mohl o pár minut později i slabé pokusy O’Shea a Andersona.

Po pětadvaceti minutách se však brankář Blues musel činit aktivněji. Hernandez využil rychlé přihrávky za obranu a z úhlu provětral Američanovy rukavice. O pět minut později pak po spolupráci s Rooneym z voleje vypáli ostrými Hernandez, i tentokrát byl však Howard ve střehu.

Zřejmě největší šance nicméně přišla v 37. minutě. Valencia z pravého křídla naservíroval míč Nanimu, ten z první vystřelil, jenže ke smůle svého týmu zasáhnul jen na zemi ležícího Hernandeze. Z dalšího nebezpečného brejku o několik okamžiků později mohl gólovou situaci vytvořit Rooney, tentokrát se ale defenziva Evertonu činila zavčas. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Druhá půle přinesla ze strany Toffees přeci jen o něco zlepšený výkon. Do další šance se však vřítili jako první United, konkrétně Wayne Rooney, jemuž balon perfektním skluzem v poslední chvíli vypíchnul Phil Jagielka. I na druhé straně však bylo rušno, byť jen nakrátko. Střídající Victor Anichebe se šikovně od postranní čáry vřítil do vápna, kde se po následném pádu marně dožadoval pokutového kopu.

Překvapivě to však byl Everton, kdo si vypracoval nejnadějnější střeleckou příležitost dosavadního průběhu poločasu. Měl ji na svědomí Jack Rodwell, jehož tečovanou přízemní střelu z 69. minuty Van der Sar konečky prstů vytěsnil mimo. Na druhé straně pak o pár minut později zabránila Michaelu Owenovi ve vstřelení gólu tyč, když střílel z první na bližší.

Deset minut před koncem dvakrát zahrozil Wayne Rooney – prvně z přímého volného kopu z 25 metrů a pak střelou z podobné vzdálenosti, Howard ale zasahoval respektive jen bezpečně sledoval. O další práci měl navíc brankář postaráno jen o pár sekund později, kdy skvělým reflexivním zákrokem vyrážel Hernandezovu hlavičku z bezprostřední vzdálenosti.

Veškeré naděje směřující k zisku ceněného bodu však Red Devils utnuli v 84. minutě. Naniho centr našel Hernandeze a tentokrát se Mexičan už nemýlil. Sedmizápasová série neporazitelnosti tak dospěla ke svému konci.

Everton: Howard, Hibbert, Baines, Distin, Jagielka, Osman, Neville, Rodwell, Bilyaletdinov (46. Cahill), Coleman (74. Gueye), Beckford (46. Anichebe)

Manchester United: Van der Sar, Ferdinand, Anderson, Rooney, Nani (62. Owen), Hernandez, Fabio, O’Shea (56. Evra), Evans, Valencia, Gibson (73. Giggs)

Hodnocení hráčů: Howard 9, Hibbert 7, Jagielka 9, Distin 7, Baines 6, Coleman 6, Neville 7, Rodwell 5, Bilyaletdinov 5, Osman 6, Beckford 5, Cahill 6, Anichebe 6

Góly: 84. Hernandez

Žluté karty: Anderson – Cahill, Howard

Držení míče: 61% – 39%

Střely na bránu: 12 – 3

Střely mimo bránu: 9 – 2

Rohové kopy: 13 – 1

Fauly: 10 – 9