Preview: Wigan Athletic – Everton

29/04/2011 0 Od Riči

Stejně jako v minulém kole i v tom 34. Everton cestuje na venkovní půdu. V nedalekém Wiganu se chce vrátit na vítěznou vlnu, proti jsou však domácí bojující o záchranu.

Branka Javiera Hernandeze z 84. minuty ukončila sedmi zápasovou neporazitelnost Evertonu v Premier League. Ač šli Toffees minulý týden do souboje s Manchesterem United s nadějí na bodový zisk, největší aspirant na titul potvrdil roli favorita a zaslouženě zvítězil. Po utkání se na hlavu Davida Moyese snesla kritika za příliš defenzivní taktiku, ovšem co mohl jiného lodivod Evertonu svým svěřencům naordinovat? Do útoku měl a do konce sezóny bude mít k dispozici při zranění Louise Sahy pouze Jermaina Beckforda, ještě loňskou sezónu hrajícího League One, nególového Victora Anichebeho a mladíka Apostolose Velliosa. Ti se proti velmi dobré obraně ManUtd jen těžko mohli prosadit, a tak Everton vsadil na bezbrankovou remízu, ke které mu chybělo šest minut plus nastavení.

I přes prohru lze vyzdvihnout pár pozitivních věcí. Ve svém bývalém působišti se výborným výkonem předvedl Tim Howard, amerického brankaře podpořil taktéž povedeným vystoupením Phil Jagielka. Hlavní zprávou byla ale návrat Tima Cahilla. Střelce devíti branek trápilo od lednového Asijského šampionátu chodidlo. Cahill se bude v závěru sezóny určitě hodit, vždyť Everton ještě stále může pomýšlet na šesté místo, které by vzhledem k nepovedené první půlce sezóny znamenalo skoro zázrak. Na aktuálně šestý Liverpool Moyesovci ztrácí pět bodů, pozor si musí ale dávat i na osmý Bolton, jenž se nachází jen o bod zpět a dělá si na sedmé místo zálusk.

Pikantní duel čeká Leightona Bainese, levý zadák totiž na DW Stadium do léta 2007 působil, než přestoupil na Goodison Park. „Snažíme se, abychom získávali maximální počet bodů, proto jsme zklamaní, že mezi námi a týmy ve vyšších patrech tabulky vznikl bodový odstup.

Wigan disponuje dobrými hráči, jsou hlavně nebezpeční v útočné hře, na to si budeme muset dát pozor. Roberto Martinez je tak trochu místní legenda a navíc také mladý kvalitní manažer. Pro mě je pěkné vrátit se zpět na místo činu. Prožil jsem tam několik hezkých let. Hráčský kádr se oproti době, kdy jsem ve Wiganu působil, výrazně změnil, pár lidí z personálu tam ale ještě působí, bude příjemné se s nimi opět vidět, znám je opravdu dobře,“ nechal se slyšet Baines.

To Wigan trápí jiné starosti než Everton. Po 34 kolech získal stejný počet bodů, a tak okupuje osmnáctou sestupovou příčku. V posledních týdnech ligy ho ovšem nečekají příliš těžká utkání, což dává manažerovi Robertovi Martinezovi naději na vytouženou záchranu. Talentovaný Španěl nemá práci u Latics příliš lehkou, jelikož Wigan leží mnoha lidem v žaludku a ti by ho pochopitelně rádi viděli mimo Premier League.

V posledním zápase se Wigan představil na půdě Sunderlandu a před výkopem zcela jistě myslel na bodový zisk, vždyť Black Cats od začátku nového kalendářního roku trápí strašná forma. Sunderland se však dokázal zkoncentrovat a celkem bez problémů vyhrát. Martinez po utkání neskrýval zklamání, přičemž si trochu stěžoval i na pochybné výkony rozhodčích. Před nadcházejícím soubojem prozradil: „Na domácí půdě nás podpora od fanoušků a ohled na naší současnou situaci může vybičovat k dobrému výkonu. Proto se na sobotu těšíme. Everton však řadím mezi zkušená a kvalitní mužstva, v jejich nejlepší formě jim nemůžeme konkurovat.“

Forma týmů

Everton přišel kvůli prohře na Old Trafford o šňůru sedmi zápasů neporazitelnosti. Toffees odešli z ligového klání bez bodu teprve potřetí v roce 2011. Zároveň proti ManUtd nevstřelili branku, což se stalo od bezbrankové remízy proti Wiganu z prosince minulého roku potřetí.

Latics se po prohře se Sunderlandem vrátili do pásma sestupu, od sedmnáctého Blackpoolu je dělí pouze horší skóre. V posledních devíti kolech však Wigan vyhrál jen dvakrát.

Posledních šest zápasů Evertonu: venku ManUtd – prohra 0:1, doma Blackburn Rovers – výhra 2:0, venku Wolves – výhra 3:0, doma Aston Villa – remíza 2:2, doma Fulham – výhra 2:1, doma Birmingham – remíza 1:1

Posledních šest zápasů Wiganu: venku Sunderland – prohra 2:4, venku Blackpool – výhra 3:1, venku Chelsea – prohra 0:1, doma Tottenham – remíza 0:0, doma Birmingham – výhra 2:1, venku Manchester City – prohra 0:1

Statistiky

Wigan

  • Vyhrál z dosavadních 34 kol sedm zápasů. Z posledních 45 mužstev, jež na tom byla podobně, se na konci sezóny zachránila desítka.
  • Z 17 domácích vystoupení nasbíral 19 bodů, horší bilanci se „chlubí“ jen Blackpool.
  • Z 18 duelů proti týmům z horní poloviny tabulky zaznamenal jedno vítězství, v srpnu na Tottenhamu.
  • Spolu s Birmingham má nejhorší střeleckou potenci v lize s průměrem jednoho gólu na zápas.
  • Neudržel čisté konto 17 zápasů a 11x inkasoval čtyři a více branek.
  • Kanonýrům vévodí Hugo Rodallega s osmi zásahy v Premier League, o dvě branky méně vstřelil Charles N´Zogbia.

Everton

  • Udržel v probíhajícím ročníku EPL osm čistých kont, ve stejné fázi soutěži je to od sezóny 2000/01 nejméně, tehdy se radoval z čistého konta po 34 zápasech šestkrát.
  • Nicméně doposud prohrál v lize jenom devětkrát, v tomto ohledu byl po 34 kolech lepší naposledy před čtyřmi lety.
  • Otevřel skóre v 16 zápasech, z nich prohrál jeden (v únoru na Arsenalu).
  • Tim Howard nastoupí ke svému 300. utkání v anglických klubech, Tony Hibbert pro změnu k 200. v Premier League za Everton.
  • První příčku střelců opanuje s desíti góly Louis Saha (7 v lize, 2 v FAC, 1 v CC). Celkově o jednu branku méně v FA Cupu vstřelil Jermaine Beckford. Tomu sekunduje se stejným počtem zásahů Tim Cahill, Australan však všech devět branek vstřelil v Premier League. Naposledy ovšem skóroval 20. prosince minulého roku proti Manchesteru City. V roce 2011 totiž vinou účasti na Asijském poháru a problému s chodidlem nastoupil ze 14 ligových zápasů k pěti, z toho třikrát jako střídající hráč.

Vzájemná bilance

Everton vyhrál pět z posledních sedmi utkání proti Wiganu, z této série se datuje i nejvyšší výhra 4:0 z dubna 2009. Celkem se oba týmy potkaly dvanáctkrát, Toffees se radovali sedmkrát oproti tomu Latics dvakrát.

Poslední zápas

V prosinci se na Goodison Parku zrodila bezbranková remíza, Everton měl převahu, ovšem Louis Saha, Seamus Coleman či Marouane Fellaini své šance neproměnili. Naopak v závěru mohl na druhé straně debutující Ronnie Stam strhnout vítězství na stranu svého klubu, Tim Howard ovšem bravurně zakročil.

Sharpyho nebezpečný hráč

Graeme Sharp doporučuje věnovat pozornost Charlesu N´Zogbiovi. Podle legendy EFC se fanoušci Latics na jednoho ze svých nejlepších hráčů každý týden spoléhají a on se jim za to na oplátku pravidelně odvděčuje kvalitními výkony. N´Zogbia dokáže vstřelit gól, rychle běhat s míčem nebo obejít protihráče.

Absence

Tim Cahill odehrál minulý víkend poločas na Old Trafford, takže zraněné chodidlo by mu už nemělo bránit ve startu od první minuty. Podle Davida Moyese bude Timmy pro všechny zbylé zápasy fit na přibližně 60 minut. Mikel Arteta laborující s podkolenní šlachou se také uzdravuje, tento týden trénoval, takže ho pravděpodobně v sobotu na hřišti uvidíme. O Johnym Heitingovi se rozhodně těsně před utkáním. Marouane Fellaini ani Louis Saha (oba koleno) určitě nenastoupí.

Robertu Martinezovi se po dvou kolech vrací disciplinárně potrestaný Maynor Figueroa. Chybět bude pouze Mike Pollitt, brankařský veterán podstoupil v týdnu operaci s loktem. Na pozici brankařské dvojky ho nahradí Chris Kirkland.

Nominace

Wigan: Al Habsi, G Caldwell, Gohouri, Alcaraz, Watson, Figueroa, N’Zogbia, Diame, Moses, McCarthy, Rodallega, Stam, Lopez, Thomas, Gomez, McArthur, McManaman, Cleverley, S Caldwell, Sammon, Di Santo, Boyce, Thomas, Kirkland

Everton: Howard, Hibbert, Distin, Jagielka, Baines, Coleman, Rodwell, Neville, Bilyaletdinov, Osman, Beckford, Cahill, Arteta, Gueye, Heitinga, Anichebe, Mustafi, Baxter, Duffy, Vellios, Forshaw, Mucha

Kdy: 30. dubna od 16:00 SEČ
Kde: DW Stadium, Wigan
Rozhodčí: Lee Mason, na čarách Stuart Burt & Mick McDonough, čtvrtý sudí Mike Jones