Preview: Everton – Manchester City

06/05/2011 0 Od Meňa

V předposledním domácím zápase sezony nebude mít Everton o motivaci zřejmě nouzi. Přijíždí Manchester City a proti těm se Toffees velmi rádi vytahují.

Sobotní odpoledne bude z pohledu hostí důležitou stanicí v honbě za vytyčeným cílem – kvalifikaci do Ligy Mistrů. Bledě modří ale ani trochu nemohou počítat s tím, že na Goodisonu je čeká pohodová devádestiminutovka.

Everton je totiž možná tím posledním týmem, se kterým by si Citizens aktuálně přáli poměřit síly. Mezi Evertonians tuze neoblíbený soupeř totiž na Moyesovy ovečky zahrát neumí a polívčičku nad rozpáleným ohněm si publikum jistě vydatně přihřeje i z jiného důvodu. Na místo činu se po dvou letech vrací Joleon Lescott a všichni víme, že podobné situace jsou přesně tím pravým ořechovým, co dokáže Old Lady pěkně rozparádit.

To, co naopak příznivce Blues nechává chladným, jsou poslední představení jejich týmu. Po víceméně očekávané prohře na Old Trafford zamířil Everton do Wiganu, odkud si však proti celku bojujícímu o holý život odvezl pouhý bod. Přestože tedy Blues utrpěli z posledních deseti zápasů jen jedinou porážku, vize, lákající k posunu na šestou příčku, pomalu začínají uvadat. Místo toho se navíc tým musí otáčet za ramena, protože Bolton a Fulham dělí od sedmého místa jen bod respektive tři.

Poslední dva nevydařené zápasy chce ale Everton hodit za hlavu. Nad Manchesterem City zvítězil šestkrát z posledních sedmi zápasů, včetně čtyř výher za sebou na City of Manchester Stadium, a tak si Phil Neville starosti nedělá a zároveň doufá, že Citizens už budou myšlenkami ve finále FA Cupu, které je čeká příští sobotu.

„Zdá se, že dělají pokroky. Loni se dostali do Evropské ligy, letos míří do Ligy Mistrů a pokud vyhrají trofej, ještě víc je to nabudí. Doufáme, že jedním okem už hledí na finále i když stále mají světové hráče, pro kterým budeme muset předvést to nejlepší,“ tvrdí Neville, který zároveň fandy vyzývá, aby se během zápasu vyvarovali projevů na adresu Lescotta. Ten se díky zraněním a jiným neznámým důvodům na Goodison vrátí poprvé od svého kontroverzního přestupu. „Nechci, aby dávali najevo svou nenávist. Odešel za špatných okolností, ale je to dobrý fotbalista.“

Citizens letos úspěšně napravují to, co se jim nezadařilo v loňském roce. Tehdy přišli o Ligu Mistrů v předposledním kole, zatímco letos jsou to právě oni, kdo má před ostatními zájemci navrch. Tím úhlavním a prakticky i jediným je znovu Tottenham, nad kterým však manchesterští mají náskok sedmi bodů. Jen jediná výhra tak Mancinimu a spol. chybí k definitivnímu potvrzení jistoty čtvrtého místa.

Narozdíl od vzájemných zápasů, jsou tak na tom Citizens s celkovou ligovou formou dobře. Tři z posledních čtyř zápasů vyhráli a po celou dobu se přitom chlubí pevnou defenzivou. V posledních deseti zápasech zbohatlíci udrželi hned sedm čistých štítů a v sumaré se tak chlubí druhou nejpevnější obranou po Chelsea. Úspěšnou sezonu by tak chtěl Roberto Mancini zakončovat v nastalém trendu, byť připouští, že Everton je jeho smolným soupeřem. „Nikdy proti nim nevyhrávám. Dokonce jsem prohrál i v jediném zápase, ve kterém jsem proti nim nastoupil, když jsem hrál za Leicester. Ale musíme se na ten zápas soustředit, protože bude hodně důležitý.“

Zápasy proti Manchesteru City skutečně nepřinášejí pražádný důvod k nespokojenosti. Tradiční výhrou na City of Manchester Stadium si Everton koncem roku nadělil příjemný vánoční dárek, když se o výhru 2-1 postaral obvyklý kat Citizens Tim Cahill a Leighton Baines. Pro porážku si City přijeli i na Goodison, odkud v lednu loňského roku odjížděli z prohrou 2-0.

Historie soupeře

Klub byl založen roku 1880 pod názvem St. Marks, nicméně po pár letech přešel k názvu Ardwick AFC a zároveň se přestěhoval na původní stánek Hyde Road. Citizens neměli zrovna povedené začátky, spíše naopak. Na počátku 90. let 19. století čelili finančním problémům a i v důsledku toho došlo v klubu k reorganizaci a tak se začala psát klubová historie už pod jménem Manchester City FC.

Citizens nakoukli do první ligy poprvé v roce 1899, kde se brzy usadili a roku 1904 mohli oslavovat první cennou trofej, když ve finále FA Cupu zdolali Bolton. Následná léta ale klub prožil v obvinění z finančních podvodů, což roku 1906 vyvrcholilo suspenzací sedmnácti hráčů, včetně kapitána Billyho Mereditha. Aby toho nemálo, do chodu pošpiněného celku zasáhnul požár hlavní tribuny na Hyde Road. Od roku 1923 si tak Citizens našli svůj nový domov na zbrusu novém Maine Road.

V 30. letech dosáhll Manchester City hned na dvou finálových účastí v Anglickém poháru. V tom prvním, roku 1933 se utkali s Evertonem, který v zápase zvítězil 3-0. Ovšem o rok později už si trofej nenechali uniknout a porazili Portsmouth. Třicátá léta byla pro Citizens vůbec zvláštní dekádou. Roku 1937 se jim podařilo poprvé vyhrát First Division, jenže další sezonu se museli s prvoligovou příslušností rozloučit, a to i přesto, že dokázali vstřelit více branek než kterýkoliv jiný tým.

Po nicneříkajících dvaceti letech ve druhém ligovém patře se Citizens dočkali úspěchů v 50. letech. Tým vybojoval opět dvě finálové účasti v FA Cupu po sobě; v roce 1955 a 1956 a stejně jako ve 30. letech to první tentokrát proti Newcastlu nezvládli a za rok už se ve vitríně na Maine Road blýskal pohár vybojovaný ve finále s Birminghamem. V roce 1965 se Citizens znovu podívali do First Division, kterou o dva roky později podruhé a naposledy vyhráli. Rok 1969 byl pro City mimořádně úspěšný. Klub slavil úspěch nejdříve v FA Cupu a posléze i v Evropském poháru. Manchester City se tak stal druhým anglickým klubem, jenž vyhrál domácí i evropskou trofej v jednom roce.

V 70. letech klub pokračoval ve sbírání úspěchů. V roce 1970 skončili Citizens druzí jen o bod za vítězem a za čtyři roky slavili zisk Ligového poháru. Stejný úspěch zopakovali i roku 1976. Ovšem v 80. letech už to se Citizens tak slavně nevypadalo. V klubu se během deseti let vystřídalo hned sedm manažerů, z nichž žádný nic nedokázal. Naopak. Dvakrát se poroučeli do druhé ligy. Pod vedením legendy Toffees, Petera Reida, ale klub jednu sezonu skončil v Division First na pátém místě.

Náznak lepších časů se do klubu nicméně nedokázal přenést natrvalo a tak se Manchester City propadl dokonce až do třetí ligy. Do nejvyšší soutěže se natrvalo vrátil až v roce 2001, už pod vedením úspěšného Kevina Keegana. Sezona 2002/03 byla tou poslední, kdy Manchester City hrál svá utkání na Maine Road. Novým stánkem se stal multifunkční City of Manchester Stadium s kapacitou bezmála 48 000 diváků.

V létě 2007 se vlády nad klubem ujal kontroverzní thajský tunelář Thaksin Shinawatra, který si z klubu udělal pračku pro své špinavé peníze, a tak často narážel i na protesty fanoušků. Shinawatra si přivedl i bývalého manažera anglické reprezentace Svena Gorana Erikssona, ten byl ale i přes nevoli fans po roce angažmá propuštěn. Funkce se tak ujal bývalý manažer Blackburnu Mark Hughes. To nejhorší na sebe nenechalo dlouho čekat. Na konci srpna 2008 vystřídala Shinawatru u klubového kormidla dubajská společnost Abu Dhabi. V ničení všeho pěkného, co na anglickém fotbale ještě zbylo, tedy po Chelsea zdatně navazuje i Manchester City.

Zápasová fakta

Prosincová výhra v Eastlands převážily misky vah vzájemných soubojů na stranu Evertonu. Blues teď vedou s 63 výhrami oproti 62 vítězstvím Citizens. Dvaačtyřicetkrát se remizovalo. V posledních skvělých výsledcích proti Manchesteru City má z velké části prsty Tim Cahill. Ve třech z předchozích tří duelů proti City otevíral skóre a celkově se proti nim střelecky prosadil již pětkrát.

I tentokrát lze bez potíží sestavit jedenáctku z hráčů, oblékajících během svých hracích dnů královsky i nebesky modrou. Rukavice by nablékl Bobby Mimms, před nímž operuje hned pětičlenná obrana ve složení Richard Dunne, Sylvain Distin, Joleon Lescott, Paul Power a Earl Barrett. Ve středu pole by si práci rozdělil Peter Reid, Alan Harper a Gary Megson, branky pak obstarávají Adrian Heath a Andrei Kanchelskis.

Everton

Pakliže Everton otevírá skóre, neprohrává. Výjimkou potvrzující pravidlo je pouze lednová prohra na Emirates Stadium, kde Blues vedli zásluhou Louise Sahy. V severozápadních derby zápasech se navíc Evertonu letos daří. Posbíral v nich 18 bodů, více už má jen Manchester United (27) a Manchester City (23).

V úspěšnosti centrů je pak Everton vůbec nejlepším celkem z celé soutěže. Z otevřené hry jich vyprodukoval již 173. Velkou zásluhu na tom má Leighton Baines, který je od srpna 2008 třetím nejlepším gólovým nahrávačem Premier League. Více než jeho 25 asistencí si připsal pouze Cesc Fabregas a Didier Drogba.

Manchester City

Případná výhra na Goodison Parku by byla třetí výhrou Citizens v řadě a povedlo by se jim to poprvé v kalendářním roce. Zajímavostí je to, že posledních osm gólů City vstřelilo osm rozdílných hráčů a číslice 8 značí také počet červených karet, které Manchester City letos posbíral po prvotním žlutém napomenutí. A osmička do třetice – tolik letos vstřelili tečovaných gólů, nejvíce v lize.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  63-42-62
  • Na Goodison Parku:  42-24-16
  • V Premier League:    14-4-9

Absence

Po návratu Mikela Artety na marodce zůstal Saha, Fellaini a mladíčci Baxter s Barkleym. Žádná nová zranění David Moyes řešit nemusí.

Hostům bude chybět Boateng, Michael Johnson (oba koleno), dále Given (rameno) a Kolo Touré, který si stále odpykává klubovou suspenzaci. Nejistá je účast De Jonga (kyčel) a Richardse s Tevezem (oba podkolenní šlacha).

Everton: Howard, Hibbert, Distin, Jagielka, Baines, Coleman, Rodwell, Neville, Bilyaletdinov, Osman, Beckford, Cahill, Arteta, Gueye, Heitinga, Anichebe, Mustafi, Baxter, Duffy, Vellios, Forshaw, Mucha

Manchester City: Hart, Taylor, Zabaleta, Richards, Kompany, Lescott, Kolarov, Boyata, De Jong, Barry, Jo, Vieira, Yaya Toure, Silva, A. Johnson, Wright-Phillips, Milner, Tevez, Balotelli, Dzeko

Kdy: 7.5. 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park
Rozhodčí: Phil Dowd