Everton – Manchester City 2:1

07/05/2011 0 Od Meňa

Pokud dnes někdo potřeboval názorný příklad termínu “team spirit“, nejvhodnější adresou by byl Goodison Park. Everton dnes v druhém poločase heroicky otáčel.

Se sestavou David Moyes příliš nemíchal. Jedinou změnu představoval návrat Johna Heitingy, který nahradil Tima Cahilla, jehož noha stále není úplně v pořádku.

K první střelecké příležitosti se Everton dostal již v první minutě. Signálem rozehraná standardka došla k Leonu Osmanovi, ale ten svým pokusem pozdravil horní řady Gwladys Street. Daleko vážněji bylo o pár minut před bránou Tima Howarda. Kompanyho dlouhý míč dolétl k Silvovi, ten se šikovně zbavil Hibberta a zamířil jen těsně vedle tyče. Ještě lepší příležitost jen o dvě minuty později zazdil Viera, když z malého vápna přestřelil břevno.

O slovo se však zanedlouho začal hlásit Everton, jenže dočasnou převahu nedokázal zužitkovat. Po půlhodině hry tak přišel trest. Silvova postrčení do dobré střelecké šance využil Touré a zamířil nechytatelně ke vzdálenější tyči. Na povaze utkání se ale přesto nic nezměnilo, to znamená, že byl k vidění nevýrazný a nudný boj. Letargii mohl narušit až ve 43. minutě Rodwell, který po Nevillově vydařeném centru ale hlavičkoval mimo. Byli to ale Citizens, kteří mohli jít do šatny za dvoubrankového stavu. Silvu zastavil zákrokem v poslední chvíli Jagielka.

Druhý poločas začal v podstatně čilejším duchu. Bainesovu střelu nejprve tak tak stačil vypíchnout Rodwellovi pod nohama Viera a na druhé straně se o pár minut později hnal na bránu Touré, s jehož zakončením si ale Howard poradil. Brankář Blues však musel být v pozoru i za pár okamžiků, kdy nebezpečně hlavičkoval Džeko.

Ten zadělal obraně Everton na potíže i v 62. minutě, kdy ze rozhodl zakončit rozehraný brejk a svou skákavou střelu z 20 metrů umístil jen centimetry vedle tyče. Daleko aktivnějším celkem byli nicméně po přestávce domácí a snaha se jim brzy vrátila. Na Artetův centr ze standartní situace si naskočil Distin a přestože si Joe Hart na míč šáhl, míč už v jeho cestě za čáru nedokázal zastavit. 1-1.

Goodison byl na nohou a v dokonalé extázi se ocitnul jen o několik minut později. Nevillův centr našel hlavu nabíhajícího Leona Osmana, který míč překrásnou hlavičkou dopravil do sítě. Toffees tak vývoj zápasu během několika minut otočili a určitě udělali velkou radost přítomnému Duncanu Fergusonovi, který se vrátil poprvé od konce své kariéry v roce 2006,

Největší šanci k vyrovnání si Manchester City připsal v 85. minutě. Tečovaná Milnerova střela doplachtila jen těsně nad břevno Howardovy brány. Ze strany Citizens to ale bylo všechno, Toffees si vybojovanou výhru pohlídali a potvrdili, že proti manchesterským rivalům zkrátka zahrát umějí. Krom toho si navíc upevnili sedmou příčku, kterou nyní okupují s pětibodovým náskokem.

Everton: Howard, Hibbert (46. Beckford), Jagielka, Distin, Baines, Arteta, Heitinga, Neville, Osman, Rodwell (65. Cahill), Anichebe (86. Coleman)

Manchester City: Hart, Zabaleta (81. Balotelli), Kompany, Lescott, Kolarov, De Jong (90. Jo), Vieira, Y Toure, Milner, Silva, Džeko

Hodnocení hráčů: Howard 8, Hibbert 6, Jagielka 7, Distin 8, Baines 8, Arteta 7, Heitinga 7, Neville 7, Osman 8, Rodwell 7, Anichebe 6, Beckford 6, Cahill 7

Góly: 64. Distin, 71. Osman – 27. Touré

Žluté karty: Neville, Osman, Rodwell – Kompany, Kolarov

Diváci: 37, 351

Držení míče: 59% – 41%

Střely na bránu: 6 – 7

Střely mimo bránu: 4 – 5

Rohové kopy: 11 – 6

Fauly: 13 – 15