Big Nev si přeje být překonán

29/05/2011 0 Od Riči

Legendární a nezapomenutelný brankař Neville Southall si přeje, aby v budoucnu někdo překonal jeho rekord v počtu odehraných zápasů za Everton.

Velký muž historie Toffees se ukázal na posledním zápase sezóny proti Chelsea, který skončil vítězstvím 1:0. Southall se o poločase ukázal na hřišti, čímž se připomněl fanouškům. A ti mu samozřejmě dopřáli zasloužený aplaus, vždyť v Evertonu se na legendy nezapomíná a Big Nev se tímto označením pyšnit určitě může. Velšský brankař odchytal v dresu EFC 750 zápasů, což ho řadí v klubové tabulce na první místo.

Southall však doufá, že ho jednoho dne nějaký Evertonian odsune na druhou pozici: „Pro mě je skvělé pyšnit se rekordem, abych ale řekl upřímně, snad mě někdo překoná. Tento šťastlivec bude mít určitě s klubem opravdu skvělý vztah.

Kdo by chtěl odcházet z Evertonu? Manchester United, Chelsea nebo jiný tým? Ne, tohle je nejlepší místo. Everton se nachází v nejlepším městě na světě, v největším fotbalovém městě na světě a stojí za ním nejlepší fanoušci.

Goodison pro mě znamená unikátní místo. Fanoušci jsou tu skvělí, nikde jinde během mého života jsem nepotkal stejně dobré příznivce jako zde. Když hrajete, tak si možná ani neuvědomíte, jak fanoušci zdejší klub milují. Kolik mu obětují času a peněz! Hráči by se pro ně rozkrájeli. Lidé pro Everton žijí a mnohé mu obětují, proto mi v dnešní době nárůst cen za lístky přijde trochu trapný.“

Neville Southall prožil opravdu úspěšnou kariéru, za reprezentaci Walesu nastoupil 92x, což činí rekord. V úspěšném roce 1985 získal ocenění Footballer of the Year, dvakrát s Evertonem vyhrál ligu (1985 a 1987), jednou FA Cup (1984) a konečně v roce 1985 Pohár vítězů pohárů. V Evertonu působil v letech 1981-98. Za své zásluhy fotbalu obdržel ceněný titul MBE.

Na co ale Southall vzpomíná nejvíce? Dlouho byste přemýšlet nemuseli, samozřejmě mluvíme o odvetném semifinále PVP proti Bayernu Mnichov, jenž Everton doma vyhrál po vzrušujícím obratu 3:1 a postoupil do finále soutěže.

„Vyhráli jsme ligu, pohár, ale tento zápas byl výjimečný. Kabina se semkla, fanoušci nás povzbuzovali neuvěřitelným způsobem. Hráči o tom hodně mluví, ten večer se nám dostalo rozhodující podpory z hlediště.

Nikdy jindy jsem nezažil takové spojení mezi hráči a fanoušky a podle mě se to už nikdy nebude opakovat.“