20 otázek pro Johna Heitingu

31/05/2011 0 Od Meňa

Dalším ze zástupu těch, kterým byla položena dvacítka otázek různorodého charakteru, je holandský obránce potažmo záložník, John Heitinga.

Jaký je nejpodivnější účes, který jsi kdy viděl na hlavě svého spoluhráče?
Těžká otázka, protože jsem hrál s tolika hráči. Ale asi musím zmínit maličkého křídelníka, Nicolae Mitea, se kterým jsem hrál v Ajaxu. Strávil spoustu času v soláriu, ale vlasy měl pořád blonďaté. Když jste ho viděli, rozesmál vás.

Nejlepší hráč, se kterým jsi hrál? A proti?
Wesley Sneijder. Není zrovna největší, ale umí hrát oběma nohama a má všechno, co byste mohli od fotbalisty žádat. Loni prožil skvělý světový šampionát a taky vyhrál s Interem Champions League. Nejlepší, proti kterému jsem hrál je Lionel Messi. K tomu myslím není třeba víc dodávat!

Kdy jsi naposled zaplatil za sledování zápasu?
Loni, když jsem zašel na Barcelonu proti Arsenalu v Champions League. Měl jsem pár dní volno, tak jsem vzal ženu a dítě a zeptal jsem se Phillipa Cocu, jestli nezbyly nějaké lístky. Sehnal nám dva a byl to dobrý zápas.

Koho bys chtěl, aby tě hrál ve filmu o tobě?
George Clooney! Je to chlápek se stylem a charisma. Je to navíc skvělý herec a ženy pro něj mají slabost. Myslím že od ostatních herců je odlišný, takže bych byl s ním spokojen.

Poslední DVD, které sis koupil?
Na Doraz s tím chlápkem, co hrál v Pařbě ve Vegas. Je to neuvěřitelná sranda. Pařba je asi můj nejoblíbenější film a proto jsem věděl, že Na Doraz musím vidět. Zkouknul jsem to před pár dny a určitě jsem nebyl zklamaný. Nemůžu se dočkat až uvidím pokračování, Pařbu v Bangkoku!

Kdy jsi naposled zašel na koncert?
Wow, to bylo ještě, když jsem hrál doma v Holandsku, chodil jsem na koncerty hodně holandských kapel. Jinak ale nejsem velký fanda živé hudby. Se ženou dáváme přednost třeba večeři spolu nebo s přáteli.

Tvoje první auto?
Mitsubishi, které mi dal Ajax, když jsem prošel z akademie do prvního týmu. Tehdy to byl sponzor, pak to byla Alfa Romeo a teď je to myslím Mercedes. Bylo to dobré auto a měl jsem ho asi rok. Po dalším roce nebo dvou vám dali nové auto.

Ze všech hráčů, se kterými jsi hrál, kdo dával/dává tréninku nejvíc?
Myslím, že všichni moji spoluhráči jsou i v tréninku profesionálové a je těžké vybrat jedno jméno. Je to fotbal, vaše práce. Takhle to vnímám já, pokud vám klub dává plat, chci dělat všechno, abych mu to oplatil.

Tvoje oblíbená počítačová hra? Koupil jsi někdy ve fotbalovém manažerovi sám sebe?
Počítačové hry už nehraju. Dřív jsem hrál hodně, ale když se nám narodil syn, žena mi nařídila, abych se jich zbavil. Ale PES jsem hrával klidně celý den. Byl jsem v něm docela dobrý, hrál jsem za sebe – ale pokaždé jako útočník!

Nejoblíbenější fotbalový dres?
Musí to být dres Ajaxu. Je velmi výrazný, obzvlášť barvy. Hrál jsem tam 18 let, od sedmi do 25 let a tyhle barvy jsem oblékal v každém zápase.

Čím bys rád byl, pokud bys nebyl fotbalistou?
Nevím. Pokaždé, když se mě na tohle někdo zeptá, nevím, co odpovědět. Školu jsem dokončil, ale celý život se soustředím jen na fotbal. Mám rád jiné sporty, jako tenis, ale taky to docela umím s čísly, takže bych možná zkusil něco v téhle oblasti.

Tvá oblíbená kuchyně?
Japonská. V Amsterdamu je skvělá japonská restaurace a pokaždé když jsem doma, tak si tam zamluvím stůl. A pořád má toho stejného šéfkuchaře. Jídlo připravují přímo před vámi, vždycky je to krásný večer.

Se kterým z tvých spoluhráčů, bys nejméně rád uvíznul ve výtahu?
Nevím, protože cokoliv řeknu, tak toho později budu litovat! Byl jsem obětí i strůjcem nepočítaně vtípků. Není to tak dlouho zpátky, když jsem byl na reprezentačním srazu, koupili jsme několik masek a pozdě večer, dva nebo tři dny před důležitým zápasem, jsme se schovali na pokoji jednoho z trenérů a přepadli jsme ho. Ale takových historek je víc.

Je ve tvém životě něco, co chceš udělat, ale ještě jsi k tomu neměl příležitost?
Ano, moje rodina je z Indonésie, ale ještě nikdy jsem tam nebyl. Narodil se tam můj otec a i když mi o tom vyprávěl, nikdy jsem se tam nepodíval a neviděl místa, kde vyrůstal. Až ukončím kariéru, rád bych tam strávil nějáký čas.

Nejlepší nákup, který jsi kdy učinil?
Nejlepší věc, kterou jsem koupil byl svatební prsten. Pokud jde o něco, co jsem koupil sobě, tak auto. Ne, to beru zpátky… Můj byt v Amsterdamu!

Kdo je tvůj nejlepší přítel ve fotbale?
Wesley Sneijder. V Ajaxu jsme spolu byli od našich sedmi let a teď spolu hrajeme za národní tým. Často jsme v telefonním kontaktu, známe se opravdu dobře. Je to zábavný a dobrý chlap.

Tvůj nejlepší gól?
Ten, který jsem vstřelil za Ajax proti Feyenoordu, kvůli rivalitě mezi oběma kluby. Byl to domácí zápas, vyhráli jsme 3-0 a já otevřel skóre. Byl to navíc hezký gól, seběhnul jsem si z vlastní poloviny, před vápnem jsem dostal přihrávku, obešel jsem dva hráče a vystřelil podél brankáře. Myslím, že v té sezoně jsem ve všech soutěžích dal 11 nebo 12 gólů. Za Everton jsem se trefil jen jednou – letos proti Birminghamu. Chci, aby to byl jeden z mnoha!

Nejlepší parádička, kterou jsi viděl v tréninku? A její autor?
Vlastně to ani není tak dávno. Phil Jagielka dal gól nůžkami, podobně jako Wayne Rooney proti Manchesteru City. Na obránce to nebylo špatné.

Jaký nejpodivnější dopis od fanouška jsi kdy obdržel?
Není to divné, ale jedna fanynka mě sleduje v každém týmu, za který jsem hrál a nikdy nevíte, kdy se objeví. Dává dárky mě, ženě a občas i synovi. Zápasy ji musí stát hodně peněz, ale je skvělé, že mě takhle podporuje. Jako nováčkovi vám to může přijít divné, ale čím déle jste ve fotbale, tím více si na to zvyknete.

Která z předchozích 19 otázek je tvým favoritem?
Myslím, že číslo devět – o počítačových hrách. Přinesla několik dobrých vzpomínek!