Změny v kádru

01/06/2011 0 Od Riči

Zatímco trio Ian Turner, Hope Akpan a Kieran Agard Everton propustil, Aristote Nsiala a James Wallace díky novým smlouvám nadále zůstávají.

Sedmadvacetiletý Turner přišel na Goodison Park v zimě roku 2003 ze skotského Stirling Albion. V té době platil za talentovaného brankaře, vždyť kromě Davida Moyese si na něj dělali zálusk třeba Charlton nebo Tottenham. Ač se Turner pyšnil vyhlídkou na budoucího brankaře Toffees č. 1, nikdy na tuto pozici nedosáhl. Debut si připsal v roce 2006 v FA Cupu proti Chelsea, celkem však odchytal jenom šest zápasů za první tým, většinou nastupoval za rezervu. Během jarní části právě skončené sezóny pobýval v Prestonu, kde sice pravidelně hrával, ovšem s týmem sestoupil do League One.

Everton opouští po vypršení kontraktu stejně jako dvojice Hope Akpan a Kieran Agard. Oba fotbalisté jsou produkty akademie. Devatenáctiletý Akpan, profesí záložník, si odbyl premiéru za A-tým proti BATE Borisov v rámci Evropské ligy v roce 2009. Letos hostoval v Hullu.

Agard byl tipován na prosazení se do prvního týmu, vždyť v roce 2008/09 ho zvolili nejlepším hráčem rezervy. Nadcházející sezónu si odbyl debut v Carling Cupu proti Hullu a zahrál si také proti Borisovu. Poté však v současnosti 21 let starého útočníka potkalo vážné zranění kolena. Letos hostoval nejprve v Peterborough a poté ve skotském Kilmarnocku. Celkem si za Everton zahrál 6x.

Naopak Aristote Nsiala a James Wallace podepsali s Evertonem nové jednoleté smlouvy. Prvně jmenovaný nastupuje v obraně a letos sbíral zkušenosti v Macclesfieldu. Wallace v letos zaujal svými výkony na hostování ve Stockportu a dva roky zpátky jsme ho mohli vidět jako střídajícího hráče v České republice, když se Toffees střetli v Evropské lize se Sigmou Olomouc. Pro devatenáctiletého záložníka šlo o zatím jediný start za EFC.

Nsiala, přezdívaný Toto, je schopen nastoupit jako pravý či střední obránce. Po podpisu smlouvy prohlásil: „Mluvil jsem s Jamesem a jeho hlavní cíle jsou stejné jako mé. Během předsezónní přípravy chceme odvést dobrou práci a snad se dostaneme v prvním týmu mezi náhradníky. Letní příprava je pro hráče v mém věku velmi důležitá, jelikož se můžete ukázat. Snad se během léta dostanu do formy.“