Irvine zpět v Evertonu, Moyes vyznamenán

13/07/2011 0 Od Meňa

Alan Irvine se stal první „posilou“ letošního léta. Po bezmála třech letech se vrací do klubových struktur, byť ve zcela nové roli. David Moyes naopak obdržel čestné vyznamenání.

Na Irvina, jenž byl v předchozím působení na Goodison Parku pravou rukou Davida Moyese, čeká poměrně nová role. Převezme žezlo po Rayi Hallovi, řediteli klubového mládežnického systému, který se rozhodl, že po dvaceti letech ve funkci svoje řemeslo předá. Hall však Evertonu dál zůstává věrný, v oblasti vývoje mladých talentů totiž převezme roli zvanou “international ambassador“.

„Ray už před několika měsíci naznačil, že jde o jeho poslední sezonu, takže hledání jeho nástupce bylo důležité,“ říká David Moyes. „Mám radost, že někdo kalibru Alana Irvina se k nám vrací. Alan byl dostupný, takže dávalo smysl přivést ho co nejdříve a změnu provést rychleji, než jsme očekávali.

Ray během těch let v akademii odvedl neuvěřitelnou práci a jsme rádi, že dál bude hrát v klubu aktivní roli a že zůstane jeho důležitou součástí ještě další tři roky.“

Irvine byl bez práce od února, kdy s ním smlouvu předčasně rozvázal Sheffield Wednesday. Na Hillsborough působil po vcelku úspěšné štaci v Prestonu, kam odešel na podzim 2007 právě z Evertonu. S Owls však načas dokonce zabřednul do záchranářských bojů League One, a tak na lavičce slavného klubu vydržel jen rok.

Třiapadesátiletého Skota tak čeká již třetí evertonské angažmá. To první přišlo v roce 1981. Někdejší křídelník v Evertonu během tří sezon nastoupil k 79 utkáním, ke kterým přidal šest gólů. Asistentem Davida Moyese se pak stal v roce 2002. Irvine tak přiznává, že jeho rozhodování z velké části ovlivnilo i pouto, jež ho s klubem pojí.

„Tohle není druh práce, který bych kdekoliv jinde vzal. Lákadlo návratu do Evertonu a další spolupráce s Davidem Moyesem ale byl příliš velký faktor. Hodně se mi líbila práce v akademii, když jsem byl v Newcastlu předtím, než jsem přišel do Evertonu. Měli jsme docela úspěch, takže doufám, že to stejné se povede i tady. Je to pro mě změna, ale cítím, že z ní vyplyne jen přínos,“ těší se rodák z Glasgow.

Moyes s vyznamenáním

Jakákoliv přestupová vyjednávání jsou v nedohlednu, a tak si David Moyes mohl odskočit převzít prestižní ocenění Liverpool John Moores University. Manažerovi bylo uděleno nejvyšší vyznamenání, které univerzita může udělit, a to konkrétně za jeho “pozoruhodný přínos fotbalu a sportu.“ Ocenění si převzal ve středu v liverpoolské anglikánské katedrále.

„Jsem velmi hrdý. Everton má skvělé vztahy s univerzitní School of Sport and Exercise Sciences, která poskytuje podporu sportovním programům a ukazuje, jak může fotbal měnit sociální prostředí díky podpoře našich komunitních projektů,“ pronesl Moyes.