Irvine v prvním rozhovoru

15/07/2011 0 Od Riči

Alan Irvine, nový ředitel klubového mládežnického systému, neočekává při nulové aktivitě Evertonu na přestupovém poli tlak na svou osobu, aby místo posil dodával prvnímu týmu mladé talenty.

Skotský harcovník se vrací na Goodison Park už do svého třetího povolání, nejdříve začínal jako hráč, později jako pravá ruka Davida Moyese a v současnosti přebírá post šéfa akademie. Místo mu uvolnil dlouholetý a úspěšný pracovník Ray Hall.

Do kola stále omílaný fakt – David Moyes nemá přestupy na peníze – se na začátku angažmá dotkl i Irvina. Ten však věří, že nedostatek posil nepřinese tlak na hráče a personál akademie, aby pravidelně zásobovali první tým nadějnými a konkurenceschopnými fotbalisty, jak tomu třeba bývá v jiných klubech.

„Dle mého se tak nestane. Problémy prvního mužstva práci akademii nijak neohrozí. Mladí hráči jsou ale pod tlakem i tak, očekává se od nich daleko více než v minulosti, jelikož v dnešní době se do nich investuje o mnoho více peněz. Celá akademie je obrovská organizace. Zaměstnává spoustu lidí, kteří pracují s nemalým počtem kluků. Jde však hlavně o rozpočet a ten je velmi, velmi veliký. Z tohoto důvodu mohou hráči cítit tlak na své osoby,“ vysvětlil 53 let starý Irvine.

Bývalý ředitel akademií v Blackburnu Rovers a Newcastle United, obě zaměstnání vykonával ještě před tím, než pomáhal David Moyesovi v pozici asistenta manažera, nemá v plánu provádět v mládežnickém systému Evertonu výrazné změny. Rád by dodával do A-týmu fotbalisty, kteří se prosadí, z minulosti lze uvést příklady Jacka Rodwella, Victora Anichebeho nebo dvojice Tony Hibbert a Leon Osman.

„Pokud jednoduše budete dostatečně dobří, šanci na proniknutí do prvního týmu dostanete. David Moyes sleduje mladíky, a jestli disponují kvalitou, mohou očekávat pozvánku do hlavního mužstva.

David se nebál postavit Wayna Rooneyho, jelikož tušil jeho úspěch. Být já sám hráč v naší akademii, měl bych v hlavně šanci na A-tým.“

A co vlastně říká Alan Irvine na svůj návrat do Evertonu? „Je skvělé být zpět. V tomto klubu jsem se cítil šťastný jako hráč i jako asistent manažera, proto mě můj comeback neuvěřitelně těší. Snad jsem z minulých angažmá v akademiích posbíral dostatek zkušeností a budu tak schopný manažerovi poskytovat mladé talenty.

Dokud nesedíte v manažerském křesle, nevíte, co se vás čeká a jak se vám to bude líbit. Myslel jsem, že tuším, co je to být asistent manažera nebo samotný manažer, nevěděl jsem to ale.

Z toho hlediska mám teď navrch. Z dob manažerování v Prestonu a Sheffieldu Wednesday jsem byl v pozici Davida Moyese, když jsem měl pod sebou pracovníky akademie. Vím proto, na čem aktuálně jsem, a co po mě David chce.“