Moyes: Já rozhodnu, kdo odejde, ne banka

21/08/2011 0 Od Meňa

Nad Goodisonem zuří bouře finanční nejistoty, David Moyes nicméně vyvrací, že by jej nepříznivá situace měla dohnat k masovému výprodeji.

Včera byl na Goodisonu Parku k vidění nejen mizerný výkon domácích, ale také zajímavý kontrast. Everton přivítal tým, který má odehrány první dva zápasy v Premier League za patnáct let, je ovšem nově převzat malajským miliardářem, Tony Fernandesem, zatímco Blues dál marně hledají cestu ven z finanční svízele.

Na pořadu dne by se tak brzy mohly objevit exodusy hráčů, byť většina získaných prostředků by šla na účet netrpělivých bankovních institucí. Doposud Everton prodal pouze Jamese Vaughana, na spadnutí je ovšem očekávaný odchod Josepha Yoba do Fenerbahce za 2 miliony liber. Moyes však s dalšími odchody, tentokrát již daleko klíčovějších hráčů, nepočítá a popírá, že jej potřebné snížení pětačtyřicetimilionového dluhu, vystavuje tlaku.

„Nikdy bych klub nedostal do situace, díky kterým by se mohl ocitnout v problémech, které jsme viděli u některých jiných klubů,“ řekl Moyes. „Nikdy bych to nedopustil. Pokud mi nebude řečeno něco jiného, tak taková je momentálně naše situace. Jsme OK. Pokud by se to někdy dostalo do takového bodu, musel bych akceptovat nabídky, které by měly daleko menší hodnotu než nabídky, které za hráče dostávám dnes.

Myslím, že klub není v pozici, kdy musím vybírat oběti. Nechci prodat žádného z mých top hráčů, protože chci, abychom v Premier League zůstali konkurenceschopní s šancí na úspěch. Pokud přijde banka a řekne: „Zavíráme dveře“, pak bych to samozřejmě musel udělat. Jsem tu pouze jako fotbalový manažer, ne jako obchodní.

Ale jsem to já, kdo tu dělá rozhodnutí. Nikoliv banka, pakliže mi nebude řečeno něco jiného. Na téhle židli bych neseděl, kdybych neměl kontrolu. Jsem si vědom, že ne každý manažer má takové štěstí a může utrácet miliony. Já jedním z nich nejsem.“

I přes zmíněné mnohamilionové prodeje, ovšem Moyes odmítá tvrzení, že se z Evertonu stal “prodávající klub“. Za pravdu mu dává předchozí léto, kdy vytrvale odolával lukrativním nabídkám a koneckonců i to letošní. Druhé léto v řadě, kdy neposiluje, prý ale jeho tým může oslabit.

„Pokud vím, nikdo z hráčů neodejde, dokud David Moyes nedá svolení. Nehodláme se stát prodávajícím klubem. To není moje úloha, tou je vybudování dobrého týmu. Pokud dostanu nabídku, která je správná, prodám, ale nikdo zatím neučinil nabídku, nad kterou bych alespoň chvíli přemýšlel.

Chvílemi je to unavující, ale jen protože nemáte žádné peníze neznamená, že se vzdáte, přestanete dávat 100% nebo přestanete hráče připravovat pořádně. Všechny hráče, které tu mám, jsem přivedl já. Můžeme mít nového majitele za měsíc, můžeme ho mít za rok. Kdo ví? Všechno se může změnit, investice mohou přijít.“

V rozhovoru s Billem Kenwrightem, který skupina Blue Union zveřejnila bez povolení, předseda vyjmenoval čtyři neprodejné hráče – Bainese, Jagielku, Fellainiho a Howarda. Moyes nicméně říká, že svoji cenu bude na trhu mít každý hráč. Velký zájem Moyes registruje obzvlášť o Phila Jagielku, který je předmětem zájmu Arsena Wengera, jenž za služby obránce minulý měsíc nabízel 12 milionů.

„Každý hráč je dostupný. Každý. Ale tak tomu je ve všech klubech. Fabregas byl dostupný v Arsenalu, Ronaldo byl dostupný v Manchesteru United. Myslím, že chairman se jen snažil vyjádřit svůj postoj. S Jagsem jsem o tom vedl dva nebo tři rozhovory a dostává se k němu všechno, co se ohledně zájmu Arsenalu stane. Řekl mi, že dokud Everton nechce prodat, nebude tím, kdo bude podněcovat nebo na něco tlačit. Odejde pouze pokud Everton bude chtít, a já to určitě nechci.“

I přes napnutou situaci, má ovšem Moyes i dobré zprávy. Podařilo se totiž nalézt cestu, jak si dovolit odměnit Marouane Fellainiho novou smlouvou. Ta současná konči Begličanovi za dva roky. „Předseda je hodně blízko k nové dohodě s Fellainim,“ potvrzuje Moyes. „Blížíme se k tomu, nemůžu přesně říct, jestli k tomu dojde, ale bylo tu několik rozhovorů a myslím, že jsme blízko.“