Artetova slova na rozloučenou

04/09/2011 0 Od Riči

Mikel Arteta sice přestoupil do Arsenalu, z Goodisonu se mu však podle vlastních slov odcházelo velmi těžce, o čem svědčí i prohlášení: „Everton budu mít navždy ve svém srdci.“

Španělský tvůrce hry, který šel na Emirates Stadium s platem výrazně dolů, oproti Evertonu si pohoršil o £20 000, bude tedy brát plat £55 000 týdně, zkompletoval transfer za 10 milionů liber do Arsenalu na poslední chvíli Deadline Day. Transfer, který vyvolal v lepší části Merseyside velké zklamání.

Devětadvacetiletý Arteta má po přesunu smíšené pocity, lákavá nabídka zahrát si Ligu mistrů ho sice těší, ovšem Everton mu za šest let přirostl k srdci: „Jedna část mě je velmi šťastná s přestupem do velkého klubu jako Arsenal, druhá to však nese hodně těžce.

Posledních 24 hodin od podpisu smlouvu pro mě znamenalo loučení se všemi v Evertonu, s nimiž jsem zažil skvělé chvíle. Odchod pro mě není lehký, Everton patřil do mé rodiny. A podle reakcí na moje rozhodnutí musím dodat – do povedené rodiny. Ať už mám na mysli členy recepce, kustody, maséry, prostě všechny. Teď nemluvím ve fotbalové rovině ale v osobní.

Každý mi popřál jen to nejlepší. Chci také poděkovat mým spoluhráčům, každý z nich se ke mně po celé roky choval perfektně.

Nesmím zapomenout ani na fanoušky. Někteří si možná o mně myslí, že jsem neprojevil k Evertonu loajalitu. Na to mohu odpovědět pouze takto: Everton se mi dostal do srdce, neodešel jsem, abych vydělával více peněz. Podle mého nastal jednoduše správný čas jít dál.

Několik příznivců bude na mě rozčílených, já jsem však Evertonu odevzdával všechno. Všechno. To je jediné, čím mohu argumentovat. Občas jsem hrál lépe, občas hůře, vždy jsem se ale ze sebe snažil vydat jen to nejlepší pro dobro klubu. Děkuji milionkrát za lásku a podporu, jaké se mě a mojí rodině dostávalo.“

Arteta, který bude v Arsenalu nosit dres s číslem deset, se neobává po svém odchodu ztráty kreativity ze strany Evertonu. „Na Goodison Parku panuje výborná atmosféra v šatně a šéfuje tomu úžasný manažer. Vždy se nějak podaří dostat do horní poloviny tabulky. David Moyes pokaždé najde cestu, jak dostat z hráčů jejich maximum. Snad se jim bude dařit.“

Mikelův přestup se sice udál až na poslední chvíli přestupového období, podle samotného hráče však Arsenal projevil zájem už pár dní před 1. zářím: „Gunners se ně mě vyptávali již několik dní, o tom jsme věděli. Jenže vše se dokončilo až na poslední chvíli.

Sednul jsem s manažerem a během pěti minut jsem mu vylíčil moji touhu hrát v Lize mistrů. A myslím si, i že Evertonu potřeboval někoho prodat.

David mou prosbu respektoval. Řekl mi: Miky, nechci tě ztratit a oceňuji vše, co si pro mě udělal. Nemohu tě ale zastavit v odchodu.

Chtěl bych se také zastat předsedy, svou práci dělá dobře. Neměl v úmyslu prodat nikoho, ani mě. Je velkým fanouškem klubu, snaží se dostat Everton kupředu, proto je smutné, jak je v současnosti vnímán.

Za můj přestup lidé nemohou vinit manažera ani předsedu. Arsenal podal nabídku, která byla pro všechny přijatelná, tím jsem si sto procentně jistý. Někteří se mnou nebudou souhlasit, ovšem já jsem o tom přesvědčen.“